Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Stát už asi peníze organizátorům libereckého mistrovství nedá

Praha - Organizátoři letošního mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci obdrželi poslední splátku od Mezinárodní lyžařské federace (FIS) ve výši 2,35 milionu švýcarských franků (přibližně 42 milionů korun). Na pokrytí dluhů však nestačí. Šance, že by s nimi stát pomohl, je podle ministra financí Eduarda Janoty minimální. S jeho resortem jednala šéfka organizačního výboru šampionátu Kateřina Neumannová. Mistrovství tak podle všeho skončí velkými dluhy, jak velké budou, však pořadatelé nechtějí říct.

"Odhad by mohl být nekvalifikovaný a mohl by se od konečného výsledku hodně lišit, takže na veřejnost bych ho nechtěla prezentovat," říká prezidentka organizačního výboru MS v Liberci Kateřina Neumannová.

Mluví se o desítkách milionů. Červená čísla vylíčila Kateřina Neumannová i ministrovi financí. Stát už pomohl hodně, víc lze čekat jen těžko. "To nebylo tématem. Nicméně jsme se domluvili, že se v následujících týdnech ještě setkáme nad nějakými aktuálními čísly," uvedla Neumannová. "Slovo garance tam nepadlo... Možnost použití státních peněz vidím jako minimální," řekl ministr financí Eduard Janota.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Jana Šenkýře

Janota odhaduje dluh ve výši 50 milionů korun

Celá částka od FIS by podle dostupných informací měla být použita na uhrazení dluhů libereckého šampionátu, které údajně přesahují 100 milionů korun. Zveřejněné pohledávky vůči Neumannové a spol. zatím činí zhruba 43 milionů. Ministr financí Eduard Janota například předpokládá, že konečný dluh (po platbě od FIS) bude činit více než 50 milionů korun. 

V lyžařských stopách skončily víc než dvě miliardy veřejných peněz, od města i Libereckého kraje. Čerstvá platba od federace zřejmě půjde věřitelům, z nichž někteří už podali žaloby. Pořadatelům přitom už moc peněz nepřiteče. Nejvíc si slibují od rozprodeje počítačů a nábytku.

Otázkou zůstává, kdo dluhy zaplatí

Pokud se potvrdí, že závazky budou vyšší, než je organizační výbor MS schopen splatit, pak je otázkou, kdo dluhy uhradí. Deník MF Dnes přišel začátkem června s informací, že by tak měly učinit město Liberec a Svaz lyžařů ČR. Právní rozbor, který si nechal vypracovat Radiožurnál, mluví jinak. Dlužníkem prý zůstává jen občanské sdružení. "Podle informací, kterými disponuji, je ten vztah věřitelsko-dlužnický, kdy tím dlužníkem zůstává občanské sdružení, které bylo původně pořadatelem celé akce. Takže v zásadě Svaz lyžařů a město Liberec nejsou povinny závazky hradit," řekl Radiožurnálu Luděk Lisse z Ústavu práva a právní vědy.

V případě dluhů by se tak ze zákona měl vyhlásit úpadek společnosti. Následně rozprodat majetek a uspokojit alespoň část věřitelů. Podle informací Radiožurnálu pořadatelé očekávají, že jeho prodejem získají částku zhruba tři miliony korun. Organizační výbor libereckého šampionátu bude pracovat ještě rok. Až v červnu 2010 představí finální zprávu Mezinárodní lyžařské federaci.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články