Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Startuje skokanské Turné, Češi chtějí hlavně bodovat

Oberstdorf - Skokany na lyžích čeká první vrchol olympijské sezony. Tradičního Turné čtyř můstků se zúčastní aktuálně nejlepší Čech ve světovém poháru Jakub Janda, loňská česká jednička Jan Matura, Antonín Hájek, Lukáš Hlava, Čestmír Kožíšek a Martin Cikl. Chybí zraněný Roman Koudelka, pátý muž předminulého Turné. Na třetí celkové vítězství v řadě bude útočit Rakušan Gregor Schlierenzauer, momentálně druhý muž průběžného pořadí SP. Na ČT sport a našem webu sledujte v sobotu 4. ledna od 13:40 závod v Innsbrucku, závod v Bischofshofenu sledujte v pondělí 6. ledna od 15:55.

Český tým, který čeká vedle her v Soči také domácí mistrovství světa v letech na lyžích v polovině března v Harrachově, dostal ve vánočním týdnu volno s individuální přípravou, první tréninkové skoky na sněhu absolvuje dnes, den před kvalifikací na první závod v německém Oberstdorfu. "Je to lepší než někde složitě cestovat za sněhem, protože v České republice to nešlo," řekl kouč reprezentace David Jiroutek. "Budou po svátcích nabití energií a odpočinutí, to je kolikrát lepší než nějaký trénink přes závit," prohlásil.

Češi skákali na můstku v Oberstdorfu před Světovým pohárem v Engelbergu, který se povedl zejména Jandovi, vítězi Turné z roku 2006, jenž tam skončil v prvním závodu na pátém místě. "Kluci budou mít dobře nastavenou hlavu, na tom můstku skákali," byl přesvědčen Jiroutek. Každý člen týmu dostal na Turné dvě nové kombinézy. "Takže nás čeká ještě přešívání na tělo," řekl kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Skokané odletěli na Turné čtyř můstků

Hlavním cílem jsou body z každého závodu a zlepšení výkonnosti před olympijskými hrami v Soči. "Být v nějakém závodu do desítky by bylo super," podotkl Jiroutek. Nejlepším Čechem byl loni na 19. místě Matura. Schlierenzauer má letos opět dobrou formu a může se stát teprve druhým mužem, který vyhraje tři Turné čtyř můstků v řadě. Podařilo se to v letech 1967-1969 Norovi Björnu Wirkolovi. Minimálně třikrát, ale ne za sebou, se podařilo zvítězit na Turné také Jannemu Ahonenovi z Finska (5) a Němcům Jensi Weissflogovi (4) a Helmuthu Recknagelovi (3).

Výborně skáče letos také Polák Kamil Stoch, který je v čele SP. Silný bude Nor Anders Bardal, ale na domácím můstku i Němci Severin Freund a Andreas Wellinger. Rakušané ale ovládli posledních pět ročníků Turné, Thomas Morgenstern vyhrál v roce 2011, před ním to byli Andreas Kofler a Wolfgang Loitzl. Poprvé v historii bude v Oberstdorfu použita laserová technologie, která by měla divákům na stadionu ukázat vzdálenost, kterou je potřeba překonat k posunu na první místo v pořadí. Dosud měli tuto možnost pouze diváci u televizních obrazovek.

Nominace ČR: Jakub Janda, Jan Matura, Antonín Hájek, Lukáš Hlava, Čestmír Kožíšek a Martin Cikl.

Program: 28. prosince - Oberstdorf (kvalifikace), 29. prosince - Oberstdorf, 31. prosince - Garmisch-Partenkirchen (kvalifikace), 1. ledna - Garmisch-Partenkirchen, 3. ledna - Innsbruck (kvalifikace), 4. ledna - Insbruck (od 13:40 ČT Sport), 5. ledna - Bischofshofen (kvalifikace), 6. ledna - Bischofshofen (od 15:55 ČT Sport).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články