Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Štafeta lyžařů se pokusí v Liberci vybojovat medaili

Liberec - Vítěznou sestavu nehodlá měnit kouč běžců na lyžích Miroslav Petrásek. Do dnešního závodu na 4x10 km na mistrovství světa v Liberci tak nastoupí Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal. Trenér se rozhodl po včerejším tréninku a smetl tak ze stolu spekulace, že Jakše na prvním úseku po jeho nevydařeném výkonu v týmovém sprintu nahradí někdo jiný.

"Když brankář dostane jednou deset gólů, ten trenér ho musí postavit podruhé. Prostě se to stane, že se nejede dobře, ale důvěra je důležitá," řekl Petrásek. Svůj krok probíral i s Magálovým koučem Václavem Korunkou. "Také byl proti zasahování do sestavy, která předtím fungovala, to je vždycky riskantní," uvedl Petrásek.

Češi chtějí zopakovat úspěch z Calgary

Český tým chce navázat na bronz z olympijských her v Calgary 1988 a také na třetí místo z mistrovství světa o rok později v Lahti. V úterý to bylo přesně dvacet let od této poslední české medaile na vrcholné akci ve štafetě.

Jakš absolvoval trénink s Bauerem, aby se dal do pořádku zejména po psychické stránce. Jeho úkolem bude do druhého úseku přivézt štafetu v kontaktu se špičkou. Bude si muset dát zároveň pozor na kolize, protože při sprintu dvojic na začátku upadl.


Jasno o taktice má i trenér Petrásek. "Lukáš se to pokusí roztrhat," nastínil kouč. "Já doufám, že nebudu muset někoho honit, ale nedovedu si představit, že by tam jel někdo jiný než Jakšík," komentoval to Bauer. Je možné, že se na druhém úseku bude útočit. "Nikdo si nechce přivézt Northuga za zády," připomněl Petrásek vítěze skiatlonu a skvělého norského finišmana.

O tempo se zřejmě budou starat skvělí klasici ze Švédska, Estonska nebo Německa. "Nikdo nechce do finiše s Norama," přidal se Bauer, jenž upozornil, že sám vepředu jet nechce. "To by bruslařům moc nepomohlo, kdyby jeli sami a za nimi se houfovala skupina," uvedl lyžař. "Ale pro Martina (Koukala) by bylo nesmírně špatně, kdyby na posledním úseku nebyl v kontaktu," řekl Petrásek. Podle něj může na medaili aspirovat až osm týmů.


Lyžaře ale může děsit počasí, které dělá starosti zejména servismanům kvůli výběru lyží a mazání. Nikdy se nestalo, že by tak dlouho mohli závodníci používat lyže s mikrokontaktem. "Já bych radši vosk, ale je mi to asi jedno," mávl rukou Bauer nad teplotami lehce nad nulou a vlhkostí 95 procent.

Se současnou formou můžeme bojovat o medaili, tvrdí Bauer

Přeje si spíš změnu počasí na závěrečný závod na 50 kilometrů. "Aby to trochu zmrzlo," uvedl Bauer. Pokud však bude po štafetě unavený, může se stát, že do maratonu ani kvůli dalšímu průběhu sezony nenastoupí.





Přímý přenos závodu mužů ve štafetě 4x10 km vysílá od 12:30 ČT2. Další přímé přenosy, záznamy i každodenní souhrn nejdůležitějších událostí libereckého šampionátu nabízí také server iVysílání.cz.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články