Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Štafeta českých biatlonistů dosáhla v Soči na stupně vítězů, skončila třetí

Soči – Nejlepším výsledkem v této sezoně skončil štafetový závod biatlonistů pro českou sestavu ve složení Šlesingr, Soukup, Jánov a Moravec, když v ruském Soči obsadila výborné třetí místo. Hlavní podíl na tom měl především Ondřej Moravec, který v poslední části stáhl velkou ztrátu a cílem projel o čtyři vteřiny za druhými Němci. V dějišti zimních olympijských her 2014 se z vítězství radovalo domácí Rusko.

Česká biatlonová štafeta
zdroj: AP autor: Mikhail Metzel

"Je to moc příjemné, takové pocity se nikdy neomrzí. Opravdu super pocity, vlastně celá sezona," radoval se Moravec, který stál na stupních vítězů už šestkrát - třikrát v individuálních závodech, třikrát ve štafetách, z toho dvakrát v mixu.

Dnešní úspěch jako by tušil, nechal si do cíle přinést batoh se suchými věcmi. "To abych se měl do čeho obléknout, až půjdeme na vyhlášení," líčil s úsměvem. Štafetu přebíral na osmém místě, ale vytáhl ji na třetí. "Na ty kluky, co jeli přede mnou, jsem si věřil. Věděl jsem, že na tom jsem dobře," řekl Moravec.

"Ondra na posledním úseku udělal hodně práce a díky tomu jsme třetí. Běžecky to kluci zvládli, ale střelecky to moc nevyšlo," řekl trenér mužů Ondřej Rybář. Biatlonisté měli ve štafetě nejrychlejší běh, ale třináctkrát dobíjeli. "První tři kluci vždy po čtyřech nábojích a to je moc. To byla ohromná škoda," podotkl Rybář.

Štafetu v Soči rozjel Šlesingr. Dobíjel čtyřikrát, ale udržel kontakt se špičkou a předával pátý. Soukup musel už vleže dobíjet třikrát a propadl se na 11. místo. Dobře zvládl třetí úsek Jánov a finišmanu Moravcovi předával na osmém místě.

Desátý muž Světového poháru Moravec potvrdil výbornou běžeckou formu a dojel si pro stupně vítězů. Odrazil v závěru nápor Nora Tarjeie Böa a naopak útočil na německého finišmana Benedikta Dolla. Cílem Moravec projel s radostným gestem a po jedné lyži.

Češi se dostali ve štafetě Světového poháru na stupně vítězů znovu po dvou letech. Naposledy to dokázali v Oberhofu 2011, kde dojeli druzí.

V tomto soutěžním ročníku se českým týmům daří. V úvodu sezony dojela v SP třetí smíšená štafeta, která následně vybojovala na MS na Vysočině bronz. Třetí dokázala letos v lednu dojet v Ruhpoldingu v rámci Světového poháru i štafeta žen.

"Pro nás je to pěkná sezona a doufám, že se nám podaří pokračovat v tréninku. Příští rok je olympijská sezona, která je stěžejní," řekl Rybář.

SP v biatlonu v Soči:

Muži - štafeta (4x7,5 km):
1. Rusko (Šipulin, Loginov, Malyško, Usťugov) 1:09:50,8 (1 tr. okruh+6 dobíjení), 2. Německo (Lesser, Birnbacher, Peiffer, Doll) -38,3 (0+10), 3. ČR (Šlesingr, Soukup, Jánov, Moravec) -42,9 (0+13), 4. Norsko -50,7 (2+8), 5. Francie -59,6 (1+9), 6. Itálie -1:00,9 (0+8).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články