Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Stadion v Petrohradu v nedohlednu. Výstavbu stánku provází korupce a stavební problémy

Petrohrad - Už osm let měl v Petrohradě stát nový stadion Zenitu, který by po dokončení patřil k těm nejmodernějším a nejoriginálnějším fotbalovým stánkům světa. Výstavbu stadionu ale provázejí obvinění z korupce, předražování i stavební problémy. Otevřít by se měl v dubnu příštího roku, sloužit by měl mistrovství světa v roce 2018, dokončen by ale mohl být až v roce 2020.

Zenit Arena v Petrohradu
zdroj: Reuters autor: Pawel Kopczynski

Mistrovství světa ve fotbale v roce 2018 mělo být pro Rusko dalším sportovním vrcholem po olympiádě v Soči - a stadion v Petrohradě největší architektonickou perlou celého šampionátu. Stadion na Krestovském ostrově, který leží přímo na pobřeží Finského zálivu, má po dokončení výstavby hostit až 68 tisíc diváků. Na papíře je téměř hotová futuristická zatahovací střecha, která rozpustí sníh, i vysouvací hrací plocha.

Na rozdíl od uplynulých i nadcházejících velkých sportovních akcí probíhaly přípravy na šampionát v Rusku doposud relativně hladce. Přes skandál ve FIFA a masivní ruskou dopingovou aféru, do které je zapleten i šéf ruského fotbalu Vitalij Mutko, šampionát v Rusku ani zdaleka nepostihují podobné problémy jako například přípravu mistrovství v Kataru. Při výstavbě stadionů neumírají dělníci-otroci, konstrukce probíhají podle časového harmonogramu a zatím se obešly bez zmedializovaných případů korupčních afér.

To vše až na stadion v Petrohradu. Původní termín dostavby v prosinci 2008 byl odložen už několikrát, z původních 7 miliard rublů se stadion prodražil už dnes šestkrát. Výstavbu také hatí velké stavební závady. Delegace FIFA v říjnu tohoto roku zjistila, že vysouvací trávník je nestabilní a tudíž i nebezpečný. Problémy provázejí i obří střechu, kterou protéká voda. Střešní konstrukce zároveň neprošla testy, že zvládne silné poryvy větru z Finského zálivu.

Náměstek gubernátora Igor Albin, který agendu petrohradského stadionu převzal před třemi měsíci, tvrdí, že minimálně 700 milionů rublů se ztratilo kvůli nesrovnalostem během výstavby. "Je tady i morální aspekt věci. Pokud společnost ztratila představu o hanbě a hříchu, pak ani policie nedokáže udržet pořádek," tvrdí krizový manažer stadionu Albin. Jeho předchůdce Marat Aganesjan nyní sedí ve vazbě.

Je nám líto, video expirovalo.
Problémový stadion v Petrohradu

"Je to systematický problém," říká Ljubov Sobol, výzkumník ruské Nadace za boj proti korupci, kterou vede lídr opozice Alexej Navalnyj. "V Rusku se nedá vybudovat nic legálně, bezpečně a rozumně, aniž by docházelo k předražování, korupci a chybám v řízení," doplňuje Sobol.

Na stadionu je podle Financial Times momentálně téměř 2000 závad, které je potřeba odstranit, než zde v dubnu Zenit odehraje svůj první zápas. Výstavba by přitom neměla končit pouze se začátkem mistrovstvím světa, ale bude pokračovat ještě do mistrovství Evropy v roce 2020, které Petrohrad hostí spolu s dalšími dvanácti evropskými městy.

Albin je ale nadále přesvědčen, že stadion bude chloubou města. Podle známého komentátora a zapáleného fanouška Zenitu Gennadije Orlova je už dnes stánek fotbalovým palácem. Místní novinář Andrej Zacharov zase přirovnává Zenit Arenu k Babylonské věži. "Turisté sem za dvacet let budou vést své děti a řeknou si: 'Podívej, jak dlouho to stavěli,'" soudí Zacharov.

Zdroj
ČT sport, ČT24, Financial Times

Hlavní zprávy

Nejčtenější články