Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Sportovní soud potvrdil stop pro Legkova a další ruské běžce na lyžích

Curych - Šest ruských běžců na lyžích má kvůli podezření z dopingu zastavenou činnost. To po svém jednání potvrdila mezinárodní sportovní arbitráž CAS. Nejvyšší sportovní instance ve Švýcarsku schválila, že Alexandr Legkov, Jevgenij Bělov, Alexej Petuchov, Maxim Vylegžanin, Jevgenija Šapovalovová a Julia Ivanovová budou suspendováni minimálně do konce října.

Alexander Legkov
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Lyžařská federace FIS zastavila 22. prosince 2016 ruským běžcům činnost po zprávě Světové antidopingové agentury (WADA) o dopingových podvodech během olympijských her v Soči 2014. Vzorky suspendovaných sportovců podle ní vykazovaly známky neautorizovaného otevření, olympijský vítěz v běhu na 50 km Legkov je navíc podezřelý, že před hrami konzumoval "koktejl" z anabolických steroidů.  

Rusové se odvolali, ale FIS jim nevyhověla a závodníci přišli o únorové mistrovství světa v Lahti. Bývalý vítěz Tour de Ski Legkov poté opřel své odvolání k CAS o tvrzení, že před ZOH v době od 1. ledna do 5. února 2014 podstoupil třináct dopingových kontrol a všechny byly negativní. Dvanáct z nich se navíc uskutečnilo mimo Rusko. Dvakrát testován byl i během olympiády v Soči.  

Arbitráž uvedla, že pokud se do konce října neobjeví relevantní důkazy, mělo by být běžcům povoleno znovu závodit. "V opačném případě má mezinárodní lyžařská federace právo suspendaci prodloužit," dodal CAS.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články