Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Sportovní ředitel Jablonce: Je pro nás povinnost atakovat pohárové příčky

Jablonec – V minulé sezoně jejich velké plány skončily velkým fiaskem, když v tabulce obsadili až jedenácté místo. V ambiciózním Jablonci si tak řekli dost a rozjeli projekt, který v posledních letech nemá v Česku obdoby. Do týmu přivedli trenéra Šilhavého a osm zvučných posil, které by jim měly zajistit naplnění cílů. "Chceme postavit silný tým, který by konkuroval v evropské kopané," prozradil jablonecký sportovní ředitel Petr Flodrman.

Jablonečtí fotbalisté děkují fanouškům (vlevo Tomáš Jun, vpravo Luboš Loučka)
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Los Galacticos, toto přízvisko již dlouhodobě patří k Realu Madrid. Jeho původ sahá do padesátých let, kdy do královského klubu přišli hráči jako Di Stefáno, Puskás, Gento aj. a znovu se začalo používat po roce 2000. To když Madrid nakoupil Ronalda, Beckhama, Zidana a Figa.

Od letošního ročníku české fotbalové ligy však tuto přezdívku dostal od médií také Jablonec. Severočeský klub totiž po nepovedém ročníku rozjel na české poměry nebývalý projekt přestavby kádru.

"Po těch neúspěšných kvalifikacích v Evropské lize se majitel rozhodl, že ještě jednou dá klubu i sám sobě vizi, že by chtěl postavit silný tým, který by konkuroval v evropské kopané. Proto přišla ta velká investice do kádru", prozradil Flodrman. "Již několik let máme jeden z pěti nejvyšších rozpočtů. Ty výkony a výsledky tomu však dlouhodobě neodpovídaly."

Šilhavý v čele hvězdné jedenáctky

Jako první do klubu, jehož vlastníkem je předseda FAČR Miroslav Pelta, zamířil trenér Jaroslav Šilhavý, který tři roky působil v konkurenčním Liberci. Se Slovanem se mu povedlo získat ligový titul a loni s ním prošel až do vyřazovací části Evropské ligy. "Trenér Šilhavý má výborný kredit. Je to skvělý člověk a odborník, za kterým stojí výsledky. A to i přesto, že se mu v Liberci neustále obměňoval tým. My mu nyní chceme pomoci, aby měl kádr ustálený," nechal se slyšet sportovní ředitel Jablonce.

Poté přišla řada na změny v hráčském kádru. Místo v kabině musela uvolnit hned šestice fotbalistů v čele Lukášem Třešňákem, Tomášem Oklešťkem či Tomášem Jablonským. Naopak do týmu přestoupilo osm nadstandardních hráčů, mezi nimiž asi nejvíce vyniká dvojice Tomášů, Jun a Hübschman, jež dlouhá léta působila v cizině.

"Vedení klubu utratilo spoustu peněž s tím, že v horizontu dvou tří let má Jablonec atakovat pohárové příčky. To se mi líbilo, jelikož moje ambice jsou taky pouze ty nejvyšší," řekl Šilhavý, proč přijal nabídku severočeského klubu.

Podobný náhled na věc má již zmíněné duo hvězd. Podle nich to byly právě velké plány Jablonce, díky kterým mu dali přednost před jinými nabídkami. "Přemýšlel jsem nad tím, co tu chce pan Pelta vytvořit, a musím říct, že se mi to líbilo, a proto jsem tady. Neříkám, že ten úspěch přijde hned, ale každý ví, co proto má udělat," prozradil bývalý reprezentant Hübschman.

"Po dlouhém váhání jsem se pro Jablonec rozhodl hlavně kvůli tomu, co se tady chystá. Pan Pelta přivedl spoustu kvalitních hráčů, nového trenéra a tým má útočit na poháry. Já se proto rozhodl, že chci být součástí tohoto projektu," nechal se slyšet Jun.

Cíl? Již letos zaútočit na poháry

Že skvadra v zeleném bude patřit k hlavním aspirantům na čelní příčky, potvrdila již v prvním kole, kdy doma předvedla pohledný výkon a poradila si s Brnem bez větších potíží 2:0. Trenér Šilhavý však zatím krotí přehnané očekávání. "Jsme teprve na začátku naší cesty. Bude to chvíli trvat, než si ten tým sedne a sehraje se. Ta pozice favorita ale jasná a je dána příchody," uznal.

Sportovní ředitel Flodrman však míří již v této sezoně vysoko. "Chceme zlobit na pohárových příčkách již letos vzhledem k tomu, kolik klubů jde do pohárů. Myslím, že třetí až páté místo musíme atakovat s výhledem na to, že se chceme probojovat do základní skupiny Evropské ligy," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články