Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Sportovec roku Krpálek: Letošní rok už těžko něco překoná

Praha - Judista Lukáš Krpálek má za sebou životní rok. Uspokojení u něj ale nehrozí, už nyní plánuje, jak svou medailovou sbírku rozšířit. První příležitost k tomu bude mít na přelomu srpna a září příštího roku, kdy hostí Budapešť mistrovství světa. Pro Krpálka to bude první velká akce v supertěžké váze, do které po triumfu na olympijských hrách v Riu de Janeiro přestoupil. A čerstvý sportovec roku si už v Maďarsku věří na medaili.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Na rok 2016 bude Krpálek vzpomínat jen v superlativech. "Letošní rok byl pro mě plný zážitků, zatím nejlepší v mém životě a bude asi hodně těžké ho překonat. Vyhrál jsem olympiádu, byl jsem vlajkonošem výpravy v Riu, narodil se mi syn. Ale i všechny ty akce po olympiádě, setkání s fanoušky na Lipnu nebo na náměstí v Jihlavě. Prostě rok plný vzpomínek," zhodnotil sezonu Krpálek.

Do Ria odlétal v roli favorita na medaili a cítil se pod tlakem. "Olympijský turnaj byl strašně těžký. Je jen jednou za čtyři roky, navíc ohromně sledovaný, takže ten tlak byl obrovský. Všichni očekávali, že budu mít medaili, přitom jsem ještě ani nenastoupil k zápasu. Proto mě mrzí, že když se sportovcům něco nepovede, tak jsou hned kritizováni. Je to sport, nejde vyhrávat pořád. Taky jsem měl před olympiádou několik turnajů, které mi nevyšly," vzpomínal Krpálek.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek: O medaili bych chtěl zabojovat už příští rok na MS

"Po tom, co jsem vyhrál mistrovství Evropy a pak i světa, to pro mě bylo hodně těžké. Každý najednou očekával, že teď už budu vyhrávat všechno," řekl Krpálek. "Přitom většina zápasů na Evropě i na MS byla tak vyrovnaná, že sem je mohl stejně tak dobře prohrát jako vyhrát. A stejně tak na olympiádě. S Gasimovem i Maretem jsem předchozí dva zápasy prohrál, v Riu jsem byl ale skvěle připravený, i psychicky jsem se cítil dobře," dodal.

Po Riu si dal pauzu, nyní už ale začíná s přípravou na přechod do těžší váhové kategorie a hned na začátku nového roku vyrazí na první velký přípravný kemp. "Chci ještě nabrat svalovou hmotu, potřebuju jít ještě s váhou nahoru. Protože jinak bych se tam s těžkými soupeři utrápil. Zkoušel jsem sice už dřív pár turnajů, ale když zpětně vidím, jak jsem se musel nadřít, abych vyhrál, tak je mi jasné, že musím přibrat. První dvě minuty jsem byl vždycky hrozně mlácenej a určitě nechci, aby to takhle vypadalo vždycky," ujistil Krpálek.

Vše nyní bude směřovat k světovému šampionátu v Budapešti. "Chci se maximálně připravit na mistrovství světa, to je pro mě nejdůležitější akce roku. V roce 2013 bylo v Budapešti mistrovství Evropy a já se tam cítil pomalu jako doma. Podpora fanoušků mě nakopla a tenkrát jsem dokázal vyhrát. Rád bych zkusil vybojovat medaili už příští rok tady," prohlásil rodák z Vysočiny.

Jako olympijský vítěz bude samozřejmě mnohem více pod drobnohledem a také pod větším tlakem. "Tady mi přestup do těžší váhy paradoxně ulehčí situaci. Bylo by pro mě mnohem těžší teď nastoupit znovu v kategorii do 100 kilogramů. Pamatuju si, že když jsem vyhrál mistrovství světa, tak mě to hrozně svazovalo. Tohle pro mě bude nová výzva, vyhrát třeba mistrovství Evropy ve dvou různých váhových kategoriích," uzavřel šestadvacetiletý judista.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články