Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Sportem nabitý rok 2016: Haló, volá Rio. Ale taky Francie

Praha - Dobré jitRio. Olympijský rok právě odstartoval, ale nebudou to jen Hry v Brazílii, které chtějí sportu udělat dokonalou reklamu. Už v červnu totiž začne očekávaný evropský šampionát ve fotbale, kam se probojovala i česká reprezentace. A kdyby to bylo fanouškovské duši přece jen málo, najde se i řada dalších významných akcí. Rok 2016 jimi bude překypovat.

Už 3. ledna vyjedou z Buenos Aires vozy účastnící se legendární Rallye Dakar, mezi nimi i pravidelná skupinka českých jezdců, jimž vévodí Martin Kolomý, Josef Macháček a Aleš Loprais. O dva dny později pak vyvrcholí mistrovství světa v hokeji hráčů do 20 let, kde na stupeň nejvyšší pomýšlí česká reprezentace.

Ta dospělá pak bude chtít napravit nezdar z loňského šampionátu, který se konal v České republice. Tentokrát zamíří účastníci MS do Moskvy a Petrohradu, začíná se 6. května. Nechme se překvapit, zda domácí sborná tentokrát opět odjede z ledu v průběhu závěrečného ceremoniálu, jako se to stalo v Praze. Národní tým má Rusko mimochodem ve skupině.

A pozor - Češi se navíc představí v září na Světovém poháru v USA. Parádní akce o osmi týmech se bude konat teprve potřetí, a když se z pamětní studnice vytáhne vpravdě naprosto legendární semifinálové utkání ČR-Kanada z roku 2004, možná si vybavíte, proč se na ni začít těšit. Národní tým se v prvním utkání střetne právě s hráči Javorového listu.

Základní částí pokračuje extraliga, NHL a další evropské soutěže, ke konci se chýlí v tuzemsku stále nepříliš populární Liga mistrů. Její fotbalová inspirace je s diváckou základnou trochu někde jinde, v únoru začínají osmifinálová klání. Po oddychu se vrací i Evropská liga, v níž pokračuje jako jediný z počátečního trojlístku Plzeň, Liberec, Sparta právě posledně jmenovaný klub. V play-off si to rozdá s těžkým soupeřem - ruským Krasnodarem. Výsledek je v oblacích, stejně jako to, kdo usedne na trůn vládce Synot ligy.

Do přetahované mezi Spartou a Plzní by nicméně klidně mohla promluvit ještě Mladá Boleslav nebo posilující Slavia nově s čínským kapitálem v zádech. Na druhé straně nový trenér Baníku Ostrava Vlastimil Petržela už pomalu vymýšlí, jak poštelovat kádr ve druhé lize.

Veškerému letošnímu fotbalu každopádně bude od 10. června do 10. července vládnout mistrovství Evropy. Česká výprava se nacestuje: v Toulouse začne proti Španělsku, pak zamíří do St. Étienne kvůli duelu s Chorvatskem a základní skupinu zakončí v Lens proti Turecku. Žádná sranda. Což tedy nebude ani 26. února, kdy má být zvolen nový šéf FIFA a nástupce nechvalně proslulého Seppa Blattera. Kandidátů, kteří prošli do pomyslného finále, je pět.

Největší pozornost je pak upírána k 5. srpnu, kdy bude zažehnut olympijský oheň na počest zahájení XXXI. letních Her v Rio de Janeiru. V této souvislosti bude ještě předtím jistě zajímavé sledovat kauzu ruského dopingového skandálu. Nad ruskými atlety se totiž vznáší hrozba neúčasti na OH. Bez Rusů bude s jistotou už halové mistrovství světa v březnu.

Sportovní laboratoř v Moskvě
zdroj: Reuters autor: Sergei Karpukhin

Nad samotným Riem pak budou kroužit i další palčivá témata. Podaří se Brazilcům zajistit perfektní bezpečnost sportovců i diváků? Nezkolabuje tamní doprava a budou na sto procent fungovat všechna sportoviště, jejichž překotné budování sebralo nejen fůru peněz - díky čemuž část obyvatel stižená bídou protestovala už před MS ve fotbale před dvěma roky a protestovat jistě bude i dál - ale také lidské životy?

Český olympijský výbor přislíbil vybudování několika olympijských parků s hlavní základnou na Lipně, kde si bude moci každý zasportovat, na velkoplošných projekcích sledovat výkony českých sportovců v Riu nebo se setkat s bývalými reprezentanty.

ČT sport bude mít na Lipně své studio, z olympijských her odvysílá přímé přenosy. Živě pokryjeme i fotbalové Euro 2016 a stranou nezůstane ani světový šampionát v hokeji. Podle různě se lišících autorských práv uvidíte akce i na tomto webu a mobilních zařízeních. A nejen to, chystáme pro vás stovky dalších živě vysílaných relací, na webu nabídneme některé, jak jste si již mohli zvyknout, rovnou exkluzivně.

Vizualizace olympijského parku na Lipně pro Hry v roce 2016
zdroj: olympic.cz

Už několik týdnů také sledujeme zápolení české biatlonové reprezentace ve Světovém poháru, stěžejní pro ni bude březnové mistrovství světa v norském Oslu. A také další čeští sportovci chtějí uspět, ať už se jedná o silniční cyklistiku a věhlasné Tour či Giro, ale i horská kola - MS letos proběhne na přelomu června a července v Novém Městě na Moravě.

Tenisty hned ve druhé polovině ledna čeká Australian Open, v květnu tradičně French Open, následovaný slavným Wimbledonem a US Open. A jestli Petra Kvitová, Lucie Šafářová a spol. opět vyhrají Fed Cup, bude jasné v listopadu. Tenisoví reprezentanti mají pozici daleko těžší. Davis Cup začnou v březnu s Německem a podle Radka Štěpánka je hlavním cílem udržet Světovou skupinu.

To je však stále jen slabý výčet všech akcí a podniků, které nás ve sportovní lavině roku 2016 čekají. Jisté je, že u toho nebude chybět Česká televize a její web. Buďte při českých úspěších s námi, těšíme se na to.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články