Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Spokojená Vítková: Pomohly změny v tréninku, navíc v týmu vládne pohoda

Östersund Změny ve sportovním životě Veroniky Vítkové zatím nesou ovoce. V Östersundu potřetí v kariéře vystoupila na stříbrný stupínek ve světovém poháru a notně si zvedla sebevědomí, i díky bezchybné střelbě. V průběžném hodnocení seriálu je čtvrtá a dobře tak zastupuje Gabrielu Soukalovou, které se v novém ročníku zatím nedaří.

Zleva Veronika Vítková, Tiril Eckhoffová a Kaisa Mäkäräinenová na stupních vítězů biatlonistek
zdroj: ČTK/AP autor: Marcus Ericsson

Před sezonou se po devíti letech rozešla (nikoliv v dobrém) s trenérem Jindřichem Šikolou, ženy převzal Zdeněk Vítek, její vzdálený příbuzný. Juniorská mistryně světa si dala do pořádku i zdraví, které ji trápilo od zánětu mozkových blan v roce 2009, odkdy její tělo nefungovalo dobře. Kromě jiného také změnila pažbu, střílí z jiné polohy, závodí v jiných rukavicích. A hlavně jinak trénuje.

"V tomto roce jsem udělala hodně velkých nebo menších změn. Také trénuji trochu jinak, navíc jsme byly jako holky malá skupina, teď jsme všichni pohromadě a zatím mi to vyhovuje. Nálada je suprová," uvedla na svazových stránkách Vítková. Celý český tým se před sezonou spojil. Muže vede Marek Lejsek, šéftrenérem celého týmu je Ondřej Rybář.

Změna v tréninku se projevila na dobrém běžeckém výkonu. "S Jindrou (Šikolou) jsme hodně běhali, letos jsme víceméně jezdili jen na kolečkových lyžích. A hodně jsme začali pracovat na technice a zatím to takhle funguje," pochvalovala si stříbrná olympijská medailistka ve smíšené štafetě.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonistka Vítková dosprintovala v Östersundu druhá

Občas hlavně kvůli náročným tréninkům o sobě pochybovala. "Někdy jsme si s holkami říkaly, jestli to ještě vydržíme. Jestli se neutavíme. Často to bylo opravdu hodně těžké," vzpomínala zejména na náročné tréninky síly a vytrvalosti. "Máme před sebou celý olympijský cyklus a trenér nám chtěl položit základ, ze kterého pak budeme až do další olympiády čerpat," vysvětlovala. Zatím to zvládá. "Hodně mi pomáhá, že v týmu je výborná nálada, veselo, fungujeme jako parta," podotkla.

Vítková začala ve sprintu velmi zostra a zvládla obě střelby bez chyby, přestože na položku vleže přijela trochu s obavami, neboť to není její silná stránka. "Ale všechny terče spadly. Ulevilo se mi," přiznala Vítková. A pak přidala i nulu vestoje. "Bezchybná střelba je vzpruhou pro sebevědomí. Pevně věřím, že to bude jen lepší a lepší," doufala v úvodu sezony, jež má vrchol na únorovém domácím světovém poháru v Novém Městě na Moravě a na březnovém mistrovství světa ve finském Kontiolahti.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články