Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Soukalová vedení ve stíhačce neudržela. Po pátém místě ale zůstává žlutá

Östersund – Druhé vítězství ve dvou dnech se Gabriele Soukalové vybojovat nepodařilo. Po sobotním sprintu sice do stíhacího závodu vyrážela jako první se solidním náskokem, ale běžecky ztrácela a nakonec skončila těsně na pátém místě. I přes to si ale česká závodnice udržela vedoucí pozici ve Světovém poháru. Díky výbornému výkonu v závěrečném kole slavila vítězství Finka Kaisa Mäkärïnenová. Veronika Vítková si polepšila a dojela osmá. 

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Christine Olsson

Když Soukalová odjížděla z poslední střelby, která se jí oproti dvěma předešlým povedla na výbornou, vypadalo to stále, že by mohla ještě zabojovat o stupně vítězů. Na vedoucí Franzisku Hildebrandovou ztrácela jen osm sekund a na druhou Dorotheu Wiererovou dvě. Závěrečné stovky metrů však potvrdily, že stíhačka jí běžecky úplně stoprocentně nevyšla a v cíli prohrála těsný boj o čtvrté místo s Marií Dorinovou Habertovou.

"Dělali, co mohli. Na Gabče bylo vidět, že ji poslední kolo úplně nešlo, ale bojovala až do cíle a zvládla to," pochválil Soukalovou trenér Zdeněk Vítek.

Poslední kolo naopak doslova prolétla v červeném jedoucí Mäkärïnenová. Do závěrečné části vyrazila sice jako pátá s třináctisekundovým odstupem, jenže v prvních metrech rozjela takové tempo, že nakonec mohla v cíli zvedat ruce. Druhá dorazila s odstupem necelých dvou sekund vítězka vytrvalostního závodu Wiererová a třetí Hildebrantová, jež na střelnici ani jednou nechybovala.

Solidní výkon ve stíhačce podala i Vítková, která si polepšila o šest míst a doběhla osmá. "Můžeme být spokojení. Dvě umístění v první desítce, to je výborné," řekl Vítek. Jeden z největších skoků celkovým pořadím zaznamenala Eva Puskarčíková. Z třiačtyřicáté pozice se posunula až na dvaadvacátou.

Soukalové chyběla rychlost

Na startu přitom vše vypadalo, že by český biatlon mohl v Östersundu po bronzu ze smíšených štafet a zlatu Soukalové usilovat o další cenný kov. Šestadvacetiletá závodnice vyrazila do bílé stopy s patnáctivteřinovým náskokem na sobotní překvapení Federicu Sanfilippovou z Itálie a přibližně 40 sekundami na většinu favoritek.

Česká biatlonistka si dobrý náskok držela i po první ležce, kterou prošla s nulou, a ze střelnice odjížděla s půlminutou na Norku Tiril Eckhoffovou a Němku Franzisku Preussovou. Běžecky ale česká závodnice oproti svým největším soupeřkám začala zaostávat, což pokračovalo po celý závod.

K tomu se ještě ve druhé i třetí střelbě přidala jedna minela na střelnici, což znamenalo mírný propad startovním polem. Před závěrečnou stojkou se držela v boji o třetí pozici s Wiererovou a Dorinovou Habertovou se ztrátou 25 sekund na vedoucí německé duo Preussová, Hildebrantová.

Mäkärïnenová, jež startovala až jako desátá, se v té době pohybovala ještě o patnáct vteřin za nimi na sedmém místě, ale finská závodnice začala "tlačit na pilu" a na závěrečnou střelbu přijela již v háku za svými soupeřkami. To jí dodalo dostatek sil, aby v poslední části předvedla velkou stíhací jízdu, jež jí zajistila vítězství.

Zleva Dorothea Wiererová, Kaisa Mäkärïnenová a Franziska Hildebrandová
zdroj: ČTK/SCANPIX SWEDEN/ autor: Christine Olsson/TT

Soukalové naopak po odjezdu z poslední střelby očividně docházely síly, ale i přesto se dostala až do závěrečného souboje s Francouzskou, která na tom po velké stíhací jízdě byla podobně. Nakonec však slavila právě Dorinová Habertová. "Bolelo to, hrozně to bolelo," uvedla Soukalová. "Jsem strašně ráda, že jsem v závěru udržela páté místo, protože od počátku závodu jsem byla úplně tuhá," dodala.

Česká reprezentantka i přes páté místo však mohla být v cíli spokojená, jelikož si udržela i nadále žlutý dres pro lídryni Světového poháru. Před druhým dílem seriálu, který se koná příští týden v rakouském Hochhfilzenu, vede o pět bodů před dvojicí pronásledovatelek.

SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Mäkäräinenová (Fin.) 30:45,1 (2), 2. Wiererová (It.) -1,9 (1), 3. Hildebrandová (Něm.) -3,3 (0), 4. Dorinová Habertová (Fr.) -12,5 (3), 5. Soukalová (ČR) -12,8 (2), 6. Preussová (Něm.) -20,7 (1), 7. Olsbuová (Nor.) -37,2 (0), 8. Vítková (ČR) -1:06,6 (1), 9. Eckhoffová (Nor.) -1:17,8 (5), 10. Pidhrušná (Ukr.) -1:17,8 (2), ...22. Puskarčíková (ČR) -2:38,0 (2).

Průběžné pořadí SP (po 3 z 26 závodů): 1. Soukalová 140, 2. Wiererová 135, 3. Dorinová Habertová 135, 4. Pidhrušná 127, 5. Eckhoffová 115, 6. Mäkäräinenová 108, ...9. Vítková 97, 39. Puskarčíková 19, 55. Landová (ČR) 9.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články