Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Soukalová je blízko výhře ve SP biatlonistek. Češi však už jednu vítězku mají

Jablonec nad Nisou - Jestli Gabriela Soukalová o víkendu získá křišťálový globus za výhru ve Světovém poháru, nebude první českou ženou, které se to povedlo. Před šestadvaceti lety usedla na biatlonový trůn Jiřina Pelcová-Adamičková, která nyní z rodného Jablonce fandí své nástupkyni.

Gabriela Koukalová na střelnici
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Jiřina Pelcová, tehdy ještě s dívčím jménem Adamičková, vyhrála biatlonový Světový pohár v roce 1990, několik měsíců po sametové revoluci. Tehdy stál ženský biatlon stranou zájmu veřejnosti. I televize ho objevila až o dva roky později na olympijských hrách v Albertville.

"Stávalo se mi, že se mě lidé ptali, co to vlastně biatlon je. Je hrozně fajn, že se to tak změnilo, atmosféru kolem si moc užívám," říká bývalá česká biatlonistka.

Právě když Jiřina Pelcová závodila o body ve své nejúspěšnější sezoně, narodila se také v Jablonci Gabriela Soukalová. I proto Jiřina Pelcová své následovnici pokaždé fandí. "Pro mě je vítězka už nyní, ať už to dopadne jakkoliv. Celou sezonu předváděla úžasné výsledky a ona je velká závodnice, to je paní biatlonistka," chválí svou nástupkyni Pelcová-Adamičková.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články