Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Souboj o udržení. Kdo půjde v Premier League z kola ven?

Už v sobotu se rozjede další ročník anglické Premier League a fanoušci se znovu mají na co těšit. Kromě boje o titul, který by letos měl být mnohem vyrovnanější než v loňské sezoně, nabídne také bitvu o udržení, od níž se očekává podobně zajímavá podívaná. Již tradičně vám redakce webu ČT sport přináší výhled na šance jednotlivých týmů.

zdroj: ČT4

11. Crystal Palace

Do nové sezony mohou jít Crystal Palace s oprávněným sebevědomím. Klub, který se od spuštění Premier League v roce 1992 nikdy nezachránil, má před sebou třetí sezonu mezi elitou v řadě, přičemž v posledních dvou sezonách skončil v klidném středu tabulky. Eagles přitom v obou případech neměli daleko od sestupu, před rokem je však zachránil příchod trenéra Pulise, v uplynulé sezoně pak Alana Pardewa.

Pardew má k dispozici velmi slušný tým, který se může opřít o pevnou defenzivu a talentovaný střed zálohy, který byl navíc posílen nečekaným příchodem vynikajícího středopolaře Yohana Cabayeho. Velkou ofenzivní zbraní týmu z jihu Londýna budou znovu kraje zálohy, z nichž budou hrozit Bolassie, Zaha či Puncheon. Nejistý je však hrot útoku, kde nejvíce gólů zaznamenal Dwight Gayle, a to s pouhými deseti zásahy. Není také jisté, jak se prosadí drahá, ale nevyzpytatelná posila ze Sunderlandu Conor Wickham. Přesto však mají Crystal Palace znovu dynamické mužstvo, které by v případě lepšího startu než v posledních dvou letech mohlo i pomýšlet na umístění v horní polovině tabulky.

Umístění v minulé sezoně: 10.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 11.

Nový trenér Newcastlu Steve McClaren
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

12. Newcastle

Kdepak ty loňské sněhy jsou. V případě Newcastlu spíš kdepak ty sněhy ze sezony 2011/12 jsou. Tým, který praktikoval útočný, dynamický a především účinný fotbal a v těžké konkurenci obsadil konečně páté místo, za poslední roky prožil výrazný propad, který vyvrcholil loni. Mezi fanoušky a kontroverzním majitelem Mikem Ashleym se ještě zhoršily vztahy a klub byl dlouho na sestupových příčkách. Nakonec se ho podařilo zachránit a s obměněným kádrem a novým koučem Magpies věří v lepší zítřky.

Nedá se však očekávat, že by Newcastle hned vystřelil nahoru. Tím, kdo ho má zvednout, je zkušený Steve McClaren, jenž přes léto zapracoval na zlepšení atmosféry v kádru a přivedl posily jako Georginia Wijnalduma z PSV a bývalou dvojici Anderlechtu Alexandr Mitrovič, Chancel Mbemba. K tomu se mu povedlo prodloužit smlouvu se stoperem Fabriciem Coloccinim. Přesto by kádr Magpies potřeboval ještě doplnit, aby mohl směřovat výše.

Částečný entusiasmus fanoušků černobílých z posunu k lepšímu poněkud zchladila letní příprava, v níž se týmu příliš nevedlo, a zejména porážka od Yorku zvedla ze židle kdejakého optimistu. Přesto kvalita současného kádru společně s postavou zkušeného manažera by měly přinést klidnější sezonu, než byla ta loňská. Horní část tabulky však podle všeho zatím zůstane pro Newcastle pouhým přáním.

Umístění v minulé sezoně: 15.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 12.

Slaven Bilič
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

13. West Ham

Velké loučení čeká na fotbalisty West Hamu. Londýnský celek odehraje závěrečný ročník v Upton Parku, kde působí od roku 1904. U posledního sbohem již ale nebude Sam Allardyce, který Hammers v posledních sezonách vedl a v Premier League s nimi vždy skončil ve středu tabulky. Zkušeného manažera, který upadl v nemilost fanoušků i vedení, střídá charismatický Slaven Bilič.

Ten si hned na úvod svého angažmá dovolil vypustit předkolo Evropské ligy. Přes Birkirkaru z Malty ještě WHU těsně prošli, ale rumunská Astra již byla na jejich síly, což ovlivnila především síla sestavy, kterou Bilič postavil. Pro West Ham to však může být pozitivní věc, jelikož pro nejeden tým s nepříliš širokým kádrem byly evropské poháry smrtící a způsobily velké problémy v ligové soutěži.

Díky konci by se tento problém měl Hammers vyhnout, i když je samozřejmě čeká sžívání s taktikou nového kouče. Kvalita kádru by ovšem měl stačit na to, aby West Ham opět hrál klidný střed. Defenzivu v létě posílil Angelo Ogbonna, jenž ještě zvýšil konkurenci. Do zálohy mimo dalších jmen dorazil velmi ceněný Dimitri Payet, který by se měl starat o vymýšlení gólů, což ukazoval loni v Marseille. Problémem trochu zůstává útok, kde se Londýňané musí potýkat se zraněními. I přesto by Hammers neměli mít problém navázat na předchozí ročníky.

Umístění v minulé sezoně: 12.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 13.

14. West Bromwich

Podobně jako Crystal Palace je i West Bromwich týmem, který se dokázal zbavit nálepky jo-jo klubu a už šestou sezonu v řadě působí mezi elitou. A nezdá se, že by se na tom mělo něco změnit i po letošní sezoně. Klub disponuje slušným kádrem, který je vyrovnanější a kvalitativně výše než řada dalších týmů, s nimiž by potenciálně mohl hrát o záchranu.

Velkou jistotu a oporu má Albion v kouči Tonym Pulisovi, jenž je za posledních deset let z jistého pohledu jedním z nejúspěšnějších trenérů v Premier League. Bývalý trenér Stoke či Crystal Palace za sebou nemá neúspěšné angažmá a vždy dokázal své týmy udržet v nejvyšší soutěži navzdory nadmíru nepříznivým okolnostem.

West Bromwich se znovu může opřít o organizovanou defenzivu a rychlé protiútoky, přičemž obě činnosti by Pulis během své první letní přestávky v klubu měl stihnout ještě vylepšit. Pro trenéra bude důležitá také soudržnost v týmu, jíž může napomáhat fakt, že WBA mají největší podíl domácích, respektive ostrovních hráčů v kádru ze všech týmů Premier League. Albion má slušnou sílu na všech postech, nesmí si však dovolit prodat Saida Berahina. Anglický útočník se v druhé polovině sezony rozehrál do fantastické střelecké formy a celkem za West Brom loni nasázel 20 gólů.

Umístění v minulé sezoně: 13.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 14.

Sport
zdroj: ČT4

15. Aston Villa

Když v únoru přišel Tim Sherwood do Aston Villy, jeho hlavním úkolem byla záchrana. A ač birminghamský tým byl tehdy těžce z formy, anglický manažer to dokázal. Zatraktivnil fotbal prezentovaný Villans a jeho svěřenci nakonec obsadili sedmnáctou příčku. K tomu ještě vybojovali semifinále FA Cupu. Mohlo by se zdát, že u Villy všechno směřuje k lepším dnům, dá se ale očekávat, že tým se bude opět lopotit ve spodní části tabulky.

Ne že by snad Sherwood vzal nohy na ramena a posunul se do nějakého ambicióznějšího celku. Aston Villa ale přišla v létě hned o tři členy základní sestavy. Odchod Toma Cleverleyho ještě fanoušky z Birminghamu tolik nebolel. Přestup Fabiana Delpha a Christiana Bentekeho už ano. Prvně jmenovaný se vypracoval v klíčovou postavu záložní řady, a přestože příznivcům slíbil, že odolá lákání Manchesteru City, nakonec povolil. Do Liverpoolu zase zamířil dlouhodobě nejlepší střelec týmu Benteke.

Villans na ztráty zareagovali nákupy a do klubu zamířili například Jordan Amavi, Jordan Ayew, Scott Sinclair či Micah Richards. To však nic nezměnilo na faktu, že klub přišel o klíčové postavy základní jedenáctky, k čemuž je potřeba přičíst i zranění Rona Vlaara, a Sherwooda tak podle všeho opět čeká tvrdá a těžká práce. Pokud s ním ale bude mít vedení trpělivost a on potvrdí své schopnosti, díky kvalitě současného kádru by měl dosáhnout na boj o patnácté místo.

Umístění v minulé sezoně: 17.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 15.

Sport
zdroj: ČT4

16. Sunderland

Přestože je Sunderland v mnohých ohledech dysfunkční klub na hřišti i mimo něj, patří mezi stálice Premier League. V nejvyšší soutěži působí nepřetržitě již osmou sezonu, což je nejvíce od roku 1958, a i když v posledních letech neskončil lépe než desátý a téměř vždy hrál o záchranu, nakonec se dokázal udržet mezi elitou. Tato zkušenost by mu měla sloužit i letos, přestože mnoho objektivních důvodů nenasvědčuje tomu, že by klub měl v soutěži zůstat.

V kádru Sunderlandu nejde o nedostatek talentu, jako spíš o nedostatek zaujetí. Je málo anglických klubů, o jejichž hráčích se v bulvárních plátcích kvůli alkoholovým a jiným excesům mluví více než v případě Black Cats. Tým podával v minulé sezoně velmi podprůměrné výkony a body doloval, až když šlo do tuhého.

Vedení přitom už několik let přivádí velmi podobný typ hráčů - Sunderland je jakýmsi odkladištěm elitních klubů Premier League (letos Coates či Kaboul), anebo hráčů, u nichž se nedá předvídat, zdali rozvinou svůj nepopiratelný talent (Lens z Dynama Kyjev). Ani trenér Dick Advocaat, který už je několik let za zenitem, však na konci sezony nepředváděl zázraky, ale na záchranu by to i letos přece jen stačit mohlo.

Umístění v minulé sezoně: 16.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 16.

Sport
zdroj: ČT4

17. Watford

Je to přesně osm let, kdy Watford naposledy působil v Premier League. Na představení v sezoně 2006/2007 by však londýnský celek nejradši zapomenul. Klub tehdy v podstatě hrál se stejnou sestavou jako v druhé lize a nakonec obsadil poslední místo s pouhými pěti výhrami, což znamenalo opětovný návrat o patro dolů.

Po letech snažení se Hornets opět vyškrábali mezi elitu a je znát, že tentokrát nechtějí podobnou situaci dopustit. Slavná rodina Pozzů, která kromě Watfordu vlastní také italské Udinese či španělskou Granadu, do kádru pořádně zainvestovala. A to zejména směrem dozadu, jelikož právě defenziva nepatřila k silným stránkám londýnského týmu. Do žlutočerného se tak v novém ročníku obléknout obránci Holebas z AS Řím, Prödl z Werderu, Britos z Neapole či zkušení záložníci Behrami z Hamburku a Capoue z Tottenhamu, jenž se stal historicky nejdražší posilou Watfordu.

Celkově do Watfordu před sezonou zamířilo 10 nových hráčů, kteří by měli kromě kvality přinést také zkušenost s prvoligovým fotbalem v nejlepších soutěžích. Ta přitom většině dosavadního kádru, v němž jsou dva Češi Matěj Vydra a Daniel Pudil, chybí. Velká obměna však může znamenat dlouhé sehrávání, což by mohlo Hornets zejména na startu ročníku dělat problémy. Další neznámou bude to, jak se tým sžije s novým trenérem Quique Sánchezem Floresem, jenž kádr převzal v létě. Pokud ale vše půjde dobrou cestou, Watford by se měl díky kvalitě hráčů zachránit.

Umístění v minulé sezoně: 2. v Championship
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 17.

Manažer Bournemouthu Eddie Howe
zdroj: ČTK/PA autor: Matt Alexander

18. Bournemouth

Bournemouth v uplynulé sezoně dosáhl na historicky první postup do Premier League, když ovládl velmi kvalitně obsazenou Championship svým atraktivním a útočným fotbalem. Obrovský podíl na úspěchu měl mladý trenér Eddie Howe, který je s klubem spjat prakticky celou hráčskou i trenérskou kariéru. Howe v Bournemouthu až na nepovedenou roční anabázi v Burnley působí posledních sedm let, během nichž dosáhl bezprecedentních výsledků.

Trenér dovedl Cherries ze čtvrté ligy až do Premier League, a to jak ve finančně složitých letech, tak i nyní za pomoci investic ruského vlastníka. Ty jsou však mnohem střídmější, než se všeobecně předpokládá, a Howe se tedy nadále nemůže spoléhat na drahé posily. Možná jich ani nebude zapotřebí, vedle samotného trenéra má Bournemouth výborný tým asistentů v zázemí.

Přesto Howe přivedl hned osm převážně zkušenějších hráčů a velkou neznámou je, jak se hráči dokáží adaptovat na tempo hry mezi anglickou elitou a jak příchody ovlivní atmosféru v kabině. Bournemouth by chtěl následovat vzor Swansea, která se po svém postupu do Premier League zachovala podobným způsobem - nechtěla slevovat ze svých zásad a spoléhala se na to, co jí přinášelo úspěch. Pokud se Bournemothu adaptace povede, čemuž by mu mohl pomoci i příznivý los na začátku ligy, mohl by bezpochyby být překvapením Premier League.

Umístění v minulé sezoně: 1. v Championship
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 18.

Norwich slaví vítězství na hřišti Manchesteru City
zdroj: Getty Images autor: Paul Thomas

19. Norwich

Ne mnoha týmům v Anglii se po sestupu do druhé ligy podaří návrat do Premier League o rok později. Na úspěch Norwiche by si přitom ještě v lednu, kdy málo známý trenér Alex Neil nahrazoval odvolaného Neila Adamse, vsadil málokdo. Skotský kouč ale s týmem ve zbytku sezony prohrál jen tři zápasy z dvaadvaceti a v play-off kvalitního a dramatického ročníku Championship si vybojoval prvoligovou příslušnost.

Norwich nepatří mezi kluby, které by byly známé tím, že plánují dlouhodobě dopředu a opírají se o široké zázemí statistiků a analytiků. Netrápí je však dluhy a v posledních letech dokázaly dobře vybírat trenéry. Norwich se může opřít o jednoduchý start do sezony a dobrou soudržnost v týmu. Ten loni předváděl organizované výkony a mohl se spolehnout na skvělou formu útočníků Camerona Jeromea a Garyho Hoopera. Zdali však Neilovo vedení bude stačit k záchraně, není jisté. Norwich s velmi podobným týmem před rokem a čtvrt sestoupil do Championship, příliš nyní v létě neposílil a stále jej trápí pomalý střed obrany.

Umístění v minulé sezoně: 3. v Championship
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 19.

zdroj: ČT4

20. Leicester

Leicester už v druhé lize provázela pověst bohatého, ale nepříliš stabilního a dobře vedeného klubu, a podobně je na tom i nadále. Foxes přitom v loňské sezoně odváděli sympatické kompaktní a pracovité výkony, přesto se dokázali zachránit až na poslední chvíli. Ani to však nezachránilo trenéra Nigela Pearsona. Vedení jej odvolalo necelé dva týdny poté, co se na internetu objevila nahrávka sexuálních orgií Pearsonova syna Jamese a jeho dvou spoluhráčů z Leicesteru.

Na místo Pearsona nyní přišel zkušený trenér Claudio Ranieri, který je však typově zcela odlišným koučem, v řadě angažmá za poslední léta příliš nepřesvědčil a naposledy byl odvolán kvůli tragickým výkonům řecké reprezentace. Ranieri bude muset vylepšit ofenzivní činnost, nejlepším střelcem Leicesteru byl Leonardo Ulloa, ten však vstřelil jen 11 gólů a z toho hned pět do konce září. Žádný jiný hráč se pak nedostal ani za hranici pěti branek, což bude chtít napravit posila z Kolína nad Rýnem Shinji Okazaki.

Zásadní je ale odchod Estebana Cambiassa, jehož přínos v kabině i na hřišti byl neopominutelný. Bez bývalého argentinského reprezentanta vypadá Leicester ve středu zálohy velmi zranitelně a Foxes by se v nadcházející sezoně mohli hodně trápit.

Umístění v minulé sezoně: 14.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2015/16: 20.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články