Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šonka prožil v Portu zážitek na celý život. Stačilo zvednout ruku a začalo šílenství, žasl

Praha – Že vypadnutí v prvním kole v Kazani bylo pouhou výjimkou, dokázal velmi rychle. Letec Martin Šonka na dalším podniku Red Bull Air Race v Portu dosáhl na triumf, který ho zároveň posunul do čela celého šampionátu. Český pilot si vítězství užil o to víc, že ho oslavil před 600 tisíci fanoušky a už se koncentruje na zbylé dva podniky.

Martin Šonka
zdroj: ČTK/PR/ autor: www.martin-sonka.cz

Jaké to je být lídrem Red Bull Air Race, si vyzkoušel už v prvních třech podnicích sezony. Po nich sice přišel na dva závody z jeho strany lehký propad, ale nyní je Martin Šonka opět na pozici, na níž celý ročník začal.

Rozdílem však je, že devětatřicetiletý Čech je mnohem blíže velkému snu. Stát se šampiónem celého prestižního seriálu, do jehož konce zbývají už jen dva podniky a Šonka má v čele nyní čtyřbodový náskok na nejbližšího pronásledovatele, kterým je Kanaďan Pete McLeod.

"Když jsem před 7 lety v Red Bull Air Race začínal, bylo něco takového nesmělým snem. Ovšem jsem soutěživý, a když něco dělám, tak chci být nejlepší. Proto i tady jsem doufal, že jednou se mi povede být mistrem světa. Je to ale hrozně náročné. Konkurence je obrovská a při vyrovnaných výkonech stačí malinkatá chyba a je to vše pryč," prozradil Šonka, jenž kromě Porta letos vyhrál také v Abú Zabí.

Oproti Spojeným Arabským Emirátům se ale vítězství v Portugalsku nerodilo tak jednoduše. Po povedených trénincích přišlo v kvalifikaci zklamání a až sedmé místo. "Kvalifikace se mi nepovedla, z čehož jsem byl překvapený. Trochu mě to před závodem znervóznělo. Zbytečně jsem na sebe vytvořil tlak," uznal devátý muž poslední sezony.

Výhodou pro Šonku však bylo, že přišel na to, kde udělal chyby a nové poznatky v závodě naplno využil. Svým soupeřům od začátku nedal šanci a nakonec se mohl radovat z druhého triumfu v kariéře.

"Překvapilo mě, že jsem se tak rychle srovnal psychicky, hodil to za hlavu a soustředil se jen na závod. Klaplo tam vše," řekl spokojeně.

Triumf byl pro něj o to sladší, že ho mohl oslavit před davy fanoušků. A do Porta jich dorazilo skutečně velké množství. Hlavní závod sledovalo 600 tisíc lidí, což pro Šonku byl obrovský zážitek. "Nás tři nejlepší vzali po závodě na člun, aby s námi před fanoušky udělali kolečko. Stačilo zvednout ruku a všichni šíleli. Byl to zážitek na celý život," popsal příjemný moment.

Podobný zážitek by chtěl zažít také na konci sezony, kdy by mohl slavit mistrovský titul. Před podniky v německém Lausitzringu a v americkém Indianapolis ho proto čeká hodně práce. V Portu ho totiž i přes vítězství zlobilo lehce letadlo. "Nefungovalo, jak mělo. Měli jsme přichystané nějaké věci, které fungovaly v tréninku, jenže v závodní den už vůbec," konstatoval.

Šonka si uvědomuje, že v závěru sezony nemůže nic podcenit ani nic vypustit. Soupeři nejsou daleko a budou se snažit na něj zaútočit.

"Nemohu být opatrnější. Kluci za mnou budou ohromně tlačit na pilu. Opatrnost jsem si zkusil teď v kvalifikaci v Portu a vím, že to nefunguje. Holt budu muset letět na hraně a doufat, že ji nepřekročím. Je to tenký led mezi vítězstvím a koncem v prvním kole," dodal český reprezentant.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články