Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Softbalista Mertl: Po úspěchu na MS chceme evropský hattrick

Praha – Jedenáct let trvalo, než se česká softbalová reprezentace opět na mistrovství světa dočká postupu do vyřazovací části. Zadařilo se až na nedávno skončeném šampionátu v Kanadě, kde český výběr skončil ve čtvrtfinále a obsadil konečné sedmé místo. "Byl to cíl, což se povedlo," řekl David Mertl, kapitán českého výběru, který věří, že reprezentace může dojít ještě dál. Hlavní cíl je však v současnosti mistrovství Evropy.

Softbalista David Mertl přebírá trofej pro mistry Evropy
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Čeští softbalisté na evropském poli patří k tomu nejlepšímu. O tom svědčí i fakt, že jsou osminásobní evropští šampioni. Ve světě však národní tým v posledních letech pouze paběrkoval a jeho působení na evropských šampionátech končila už v základní skupině. Ke změně došlo až v Kanadě, kde Češi ukázali, že se mohou měřit i se světovou špičkou.

"Naše dřívější konce v základní skupině byly způsobeny generační výměnou. Hračí postupně sbírali zkušenosti, které nás nakonec dovedly právě k letošnímu postupu do vyřazovací části," řekl Mertl, jenž zastává pozici catchera a světového šampionátu se zúčastnil počtvrté v kariéře.

Na kanadském turnaji si český tým připsal hned pět vítězství. V základní skupině zdolal Indonésii, Filipíny, Guatemalu, silnou Velkou Británii a také Argentinu, což byl pro Čechy velký úspěch. Nad jejich síly byli pouze výběry Kanady a Nového Zélandu, které nakonec došly až do finále, kde se radovali Severoameričané.

Radost českých softballistů
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Češi díky výborným výsledkům obsadili v základní skupině třetí místo a ve vyřazovací části narazili na Japonce, kteří ale byli už nad jejich síly. Asijský celek zvítězil 8:3, což znamenalo, že český tým obsadí konečné sedmé místo. Díky tomu si připsal druhý nejlepší výsledek v historii. Lépe český národní tým dopadl jen na šampionátu v roce 2000, kde byl šestý.

"Byl to pro nás velmi těžký turnaj. Ale věděli jsme, s čím tam jedeme. Náš cíl byl postup do play-off, což se nám také povedlo," uznal Mertl, který už jednou postup mezi nejlepší světovou osmičku zažil.

Český tým byl v play-off jediným zástupcem evropského kontinentu, což podle Mertla ukazuje, jak je velký rozdíl mezi evropským a mimoevropským softbalem. "Našim problémem je to, že nemáme takovou konkurenci. Jsme relativně malá země a nevybíráme z takových kvant hráčů jako Kanada. Další potíž je také, že nehrajeme tolik těžkých zápasů jako týmy z top čtyřky. Ty se potkávají každý rok, my na ně narazíme jednou za čtyři," zhodnotil dvaatřicetiletý reprezentant.

Je nám líto, video expirovalo.
Softbalista Mertl: Potřebujeme víc zápasů se světovou špičkou

Tento fakt by mohla napravit změna systému mistrovství světa, kdy nově se bude hrát každé dva roky místo dosavadních čtyř. Ambice českého týmu však v současnosti směřují především k mistrovství Evropy, které se koná v příštím roce, na němž slavili dvakrát v řadě zlato.

"Plán teď máme jasný. Toužíme získat zlatý hattrick. Samožřejmě se ale také chceme dobře připravit na další světový šampionát, který bude opět v Kanadě. Rádi bychom tam přijeli jednoho či dva nové nadhazovače," dodal Mertl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články