Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Soči očima Milana Tesaře: Pokusil jsem se dívat pohledem dítěte

Praha – Od skončení olympiády v Soči uběhl sotva týden a na pulty knihkupectví dorazila obsáhlá kniha s fotografiemi Herberta Slavíka a Jiřího Koliše. O textovou část oficiální publikace Českého olympijského výboru se postaral vedoucí kulturní rubriky časopisu Reflex Milan Tesař. Na zimní olympiádě byl vůbec poprvé. Na sportovní výkony se pokusil podívat dětskýma očima, inspiraci hledal v příbězích Oty Pavla.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Milan Tesař o oficiální knize k ZOH

"Můj oblíbený spisovatel Ota Pavel, který psal o sportu nádherné fejetony a povídky, se za sportem pokoušel vidět něco víc – lidský příběh. To mě velice vzrušovalo," popsal svou motivaci Tesař. "Pokusil jsem se uplatnit pohled někoho, kdo sport profesionálně nedělá ani ho profesionálně nesleduje a vidí takovou akci pohledem dítěte," doplnil v rozhovoru pro Sportovní zprávy.

Knihu fotografií českých úspěchů i dalších význačných momentů festivalu sportu doprovodil Tesař svými fejetony – třeba o tom, jak daleko je od koulování za domem k biatlonu na vrcholné úrovni, nebo o krásných očích ruské reprezentantky v curlingu Anny Sidorovové.

Jeden z dojmů Milana Tesaře:

"Obrovský dojem na mně zanechaly soutěže v biatlonu… Když závodníci přijíždějí na poslední střelbu, byla to identická atmosféra s nástupem rockové kapely před koncertem. I díky monumentálnímu ruskému komentáři tomu nic nechybělo."

"Ze všeho nejdřív jsem řešil zásadní věc: v jaké poloze bych měl umělecké zpravodajství řešit. Máma má knížku z Melbourne z roku 1956. Jsou tam jen fotky. Jsou tak nadčasové. Řešil jsem, aby to, co budu psát já, nebylo tendenční a aby to nezestárlo. Nakonec jsem se rozhodl, že každý den napíšu jeden fejeton, který vyjádří emoci dne," vysvětlil Tesař.

Kniha je tradičně doplněna i o výsledkovou část, zaostřeno je samozřejmě především na osm medailí českých sportovců, kteří se postarali o to, že zimní hry v Soči byly pro Česko vůbec nejúspěšnější v historii. "V den, když jsme neměli medaili, jsem se pokoušel psát o atmosféře olympiády. Je to mix mých pocitů, sportovních výkonů a všech věcí, které mě fascinovaly," uvedl Tesař.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články