Soči je dva měsíce od olympiády městem duchů

Soči - Opuštěné dějiště letošních zimních olympijských her v Soči připomíná město duchů. Obří areály zbrusu nových hotelů, bulváry, promenády, parky i komunikace zejí prázdnotou. Místy ani nedokončená a jinde už naopak zkáze rychlých staveb podléhající letoviska s největší pravděpodobností nenaplní očekávání developerů, kteří snili o raketovém vzestupu turistického ruchu v oblasti.

Ještě před několika týdny zde bylo centrum světového sportovního dění. Jen zahajovací ceremoniál sledovaly přes televizní přenosy tři miliardy diváků po celém světě, což je třikrát více než v případě ZOH ve Vancouveru. Cvrkot více než šesti tisíc sportovců a statisíců ostatních návštěvníků však po dvou týdnech ustal.

Ambiciózní resorty s více než 50 tisíci hotelovými pokoji a téměř 60 hotely s čtyřmi či pěti hvězdami v Soči marně čekají na turisty. Jedním z mála znaků života jsou na přímořských promenádách polehávající toulaví psi, kteří unikli předolympijské čistce v ulicích. Aktuální události na Krymu turistickému entuziasmu po ruském pobřeží Černého moře také příliš nepřidaly.

Naplní se veledimenze?

Podle lidskoprávní organizace Human Rights Watch muselo olympijskému mamonu ustoupit na 2 000 rodin, z nichž jen některé byly vyplaceny. Na místě jejich domovů pak vyrostly olympijské stadiony a vesničky, v jejichž útrobách je dnes pusto a prázdno. Okolo 40 nových hotelů bylo postaveno a dalších 15 kompletně zrekonstruováno v naději, že se Soči po Hrách stane celoroční turistickou destinací.

Počet pokojů se s příchodem ZOH zdvojnásobil. V roce 2013 byla přitom zaplněnost stávajících hotelových kapacit na 79%. Otázkou tedy zůstává, zda se zdvojnásobí i zájem o hotelové služby.

V uplynulé pětiletce, která končila zapálením olympijské pochodně, bylo v Soči a přilehlém regionu postaveno 60 nových sportovních, kulturních, vzdělávacích či zdravotnických zařízení, dále 360 km nových silnic a mostů, 54 železničních mostů v délce 16 km, celkem 200 km železnice, 22 tunelů, 480 km nízkotlakového plynového potrubí a 550 km vysokonapěťového vedení.

Olympijské areály v Soči budou letos v říjnu hostit ruskou Grand Prix ve Formuli 1 a stadion Fišt bude jedním z jedenácti dějišť mistrovství světa ve fotbale v roce 2018. O tom, jestli horečnatá olympijská výstavba opravdu najde svůj smysl, rozhodnou ale běžní turisté, kterých se zatím do Soči nehrne výrazně více než loni.

Rusové oznámili zisk

Oficiální hlas si vede svou. Příjmy z Her podle ruského vicepremiéra Dmitrije Kozaka převýšily výdaje o 1,5 miliardy rublů (827 milionů korun), opozice však tyto údaje zpochybňuje – čísla jsou podle ní s přihlédnutím k údajné rozsáhlé korupci podstatně jiná. Prezident Vladimir Putin nicméně už pořadatele pochválil za "efektivní správu olympijských objektů", navrhl zároveň, aby se zbylé finance použily na rozvoj masového sportu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články