Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Snowboardistka Pančochová rok odpočívala a má hlad po vítězství

Praha - Snowboardistka Šárka Pančochová se po minulé odpočinkové sezoně znovu těší na soutěžní ruch. Nepojede mnoho závodů, ale vedle prestižních X-Games a světového šampionátu organizace World Snowboard Tour si chce konečně udělat radost také ve Špindlerově Mlýně a postoupit při zdejším podniku SP do finálových bojů.

Šárka Pančochová
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Pátá závodnice ze slopestylu na loňské olympiádě v Soči kvůli operovaným vazům v koleně v minulé zimě skoro nezávodila. Vynechala lednové mistrovství světa a odreagovala se při natáčení dokumentu s názvem Shark Tales (Žraločí příběhy), který pojednává o jejím pohledu na snowboarding a o jejím životním stylu. "Natáčení mě fakt nakoplo, protože to bylo jinačí. Fakt jsem si to užila a snažila se jezdit sama pro sebe. Jsem odpočinutá, namotivovaná a mám radost z ježdění. Docela se těším i na závodění, už mi to chybí. V minulé sezoně jsem skoro nezávodila a musím říct, že se těším na to zase vyhrávat," řekla.

K hlavním cílům sezony patří lednové extrémní hry X-Games v Aspenu, v březnu poletí do Číny na mistrovství světa série WST a odtud zamíří do Krkonoš. Na Snow Jamu v rámci Světového poháru FIS by se ráda konečně prosadila mezi nejlepší. "Doufám, že se mi letos podaří postoupit do finále a zajet nějaký dobrý výsledek, protože v Čechách mi to zatím nevycházelo," přeje si Pančochová, která letos ve Špindlerově Mlýně nepostoupila ze semifinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Do Česka zavítá v zimě SP běžců i ve slopestylu

Pestrá letní příprava - doma i v zámoří, na skalách i v posilovně

Operované koleno už je v pořádku, ale občas ještě bude jezdit s ortézou. "Je to spíš psychická podpora. Když vím, že bude závod a musím to 'naložit', tak si ji dám, ale nemusím pořád," řekla a dodala: "Zamakala jsem a snažila se nohu nepřetížit, protože na to nemám nějak extra tlačit. Musím zaklepat na dřevo, že to je super."

Léto měla pestré. Snažila se hodně kempovat, surfovala a lezla po skalách. "Makám i v posilovně, ale když je venku pěkně, tak dělám sporty venku jako kolo, lezu a snažím se tělo hodit do balancu. Snowboarding je do určité míry jednosměrný sport a pomůže, když dva tři měsíce v létě můžu dělat jiné sporty," poznamenala.

Na skalách lezla převážně v USA, ale i v Mexiku či v Českém ráji. Lezení bere jako protiváhu ke snowboardingu. "Lezení je pomalu trvající stres, zatímco snowboarding je rychlý. Na prkně to je adrenalin během třiceti sekund a lezení trvá dlouho, protože můžeš spadnout, tak vymýšlíš, kam polezeš. Je to zajímavé," přidala srovnání svěřenkyně Martina Černíka.

Šárka Pančochová a Eva Samková
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Už nyní před sebe postavila na příští léto velkou výzvu. Ráda by se vydala do slavné stěny El Capitan v Yosemitském parku. "Tu bych chtěla dát," vyhlásila Pančochová.

Na sněhu začala jezdit koncem září a spojila síly s Nizozemkou Cheryl Maasovovou. "Vytvořily jsme menší tým a pomáháme si," řekla Pančochová. A nezůstane jen u ježdění po závodech, natočí spolu i druhý díl dokumentu Shark Tales. "Je možné, že uděláme tři epizody za sezonu a bude to originální," plánovala.

Částečně už myslí i na další olympiádu

Za necelé tři roky se zimní hry uskuteční v korejském Pchjongčchangu a snowboardistům ve freestylu přibyla díky Big Airu nová disciplína. "Je to náročné, ale ze slopestylu musím jen vypilovat skok a dodat jiný. Uvidíme, ale pokusím se o tři disciplíny," uvažovala.

V Soči se Pančochová "proslavila" i pádem, který skončil prasklou helmou. "Nedávno se mi podařilo zlomit další, kdy jsem klasicky kousla hranu," prozradila Pančochová s úsměvem na rtech na důkaz toho, že nejde o nic nezvyklého. "Helmy jsou měkké, a když praskne, tak uvolní energii a je to pro mě lepší. Snažím se vybírat ty nejlehčí, protože nesnáším, když mám na hlavě něco těžkého, ale ty jsou zároveň nejkřehčí," řekla. Během sezony vymění čtyři až pět helem. "Teď budu mít novou," těšila se.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články