Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Snowboardistka Koukalová a sjezdař Zika mají zlato z univerziády

Erzurum - Klára Koukalová vyhrála na zimní univerziádě v Erzurumu závod ve snowboardcrossu, druhé zlato pro Českou republiku vybojoval v super-G Adam Zika. Společně s Koukalovou se na stupně vítězů postavila i bronzová snowboardistka Martina Krejčová. Mezi muži byl v této disciplíně nejvýše Emil Novák, který skončil osmý. Česká výprava vybojovala v Turecku již čtyři medaile, o tu první se v sobotu postarala běžkyně na lyžích Eva Nývltová.

Klára Koukalová
zdroj: regiony24.cz

Koukalová bojovala vedle soupeřek na sjezdovce i s myšlenkami na svého dlouholetého přítele Václava Havlíka. Tento snowboardcrossový reprezentant se vážně zranil při čtvrtečním tréninku a leží v tamní nemocnici na jednotce intenzivní péče. Podle informací z české výpravy po zranění hlavy jen obtížně komunikuje s okolím, v ohrožení života ale není.

"Byl to pro mě strašný boj. Byla jsem ho v sobotu navštívit a přiznám se, že jsem i plakala," sdělila v cíli Koukalová. Za svým přítelem se vydala znovu ihned po slavnostním vyhlášení. "Věřím, že už bude vše lepší a že do konce univerziády se jeho stav zlepší tak, že bude schopen převozu do Čech," uvedla studentka pražské VŠE, která zvažuje, že pokud by nastaly komplikace, neodcestuje začátkem února do Jižní Koreje k dalším závodům Světového poháru.

Ani její reprezentační kolegyně Krejčová nevstupovala do závodu v ideálním stavu. Při ranním tréninku totiž upadla na hlavu a na okamžik byla i v bezvědomí. Soutěžní jízdy už ale zvládla výborně, dokonce vyhrála kvalifikaci i čtvrtfinálovou a semifinálovou jízdu. "Asi jsem byla dost odbržděná a vůbec ne nervózní. Ze třetího místa jsem zklamaná, neboť se mi dnes dařilo a myslela jsem, že bych mohla být aspoň druhá," dodala.

Pavel Zika, otec a trenér

"Adam v podstatě rok nestál na závodních lyžích pro super-G. Předvedl ale velmi čistou jízdu, díky níž například porazil v pořadí třetího Rakušana Grafa, který byl před pár dny právě v super-G dvakrát na stupních vítězů v Evropském poháru."

V superobřím slalomu porazil jednadvacetiletý Zika, jenž stejně jako Koukalová studuje VŠE, druhého Švéda Calleho Lindha o dvě desetiny sekundy. V této sezoně se Zika už třikrát postavil na start závodu Světového poháru v obřím slalomu, super-G však prakticky netrénuje. Ve stejné disciplíně obsadil páté místo Ondřej Berndt. Zika navázal na úspěchy českých sjezdařů z minulých let. Univerziádu dokázali vyhrát Lucie Hrstková-Pešánová, Petr Záhrobský a Filip Trejbal.

Ilustrační foto
zdroj: www.michalnovotny.cz
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články