Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Snowboardcrossařka Samková skončila na MS senzačně pátá

La Molina (Španělsko) - Sedmnáctiletá Eva Samková skončila na mistrovství světa ve španělské La Molině ve snowboardcrossu pátá, což je nejlepší český výsledek v historii šampionátů. Potřetí získala titul Američanka Lindsey Jacobellisová, soutěži mužů kraloval Australan Alex Pullin. Českým mužům se do semifinále postoupit nepodařilo. Novotný prošel do čtvrtfinále a v něm dojel poslední.

"Je to úplně neskutečný, vůbec jsem to nečekala," radovala se Samková. Po postupu ze čtvrtfinále v další jízdě chybovala a přišla o možnost bojovat o medaile. Páté místo vybojoval jasnou výhrou v malém finále. "Paráda, je to obrovský úspěch. Eva je mladá, má toho hodně před sebou," řekl olympionik Michal Novotný, jenž vypadl ve čtvrtfinále.

Samková prožívá velký výkonnostní vzestup. Ve Světovém poháru debutovala loni v březnu a zatím absolvovala v elitním seriálu jen pět závodů. V srpnu ohromila titulem juniorské mistryně světa na Novém Zélandu.

Základ k úspěchu položila Samková v pondělní kvalifikaci, v které dosáhla čtvrtého času. Zbavila se obavy z trati a velkého skoku. "Už jsem byla vyježděná, nebála se a v kvalifikaci mi to vyšlo super," řekla Samková. Jistě postoupila i ze čtvrtfinále, v kterém se vyvezla za olympijskou vítězkou z Vancouveru Maëlle Rickerovou z Kanady.

Samková se smála pod vousy

V semifinále Samková chybovala na startu. Málem se srazila s jednou ze soupeřek a zpomalila. "Brzo jsem 'zdupla' druhou bouli a koplo mě to dál," popsala rozhodující okamžik. Pak se snažila soupeřky dojet, ale neprojela dobře klopené zatáčky. V malém finále suverénně vyhrála. "Před malým finále jsem se modlila, abych dobře vystartovala, a když jsem byla po prvních skocích v čele, tak jsem to už nepustila," řekla Samková. V cíli měla z páté pozice velkou radost a smála se do kamery i s namalovaným knírkem. "Fousy jsem měla pro štěstí, a protože jsme se na tom dohodli s jedním Polákem," uvedla.

Výsledky Snowboardcrossu na MS:

Muži:

1. Pullin (Austr.),

2. Wescott,

3. Holland (oba USA),

4. Matteotti (It.),

...15. Novotný - vyřazen ve ve čtvrtfinále,

...29. Bakeš (oba ČR) vyřazen v osmifinále.

Ženy:

1. Jacobellisová (USA),

2. Moenneová-Loccozová (Fr.),

3. Maltaisová,

4. Rickerová (obě Kan.),

5. Samková (ČR),

...15. Koukalová (ČR) vyřazena ve čtvrtfinále.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články