Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Smutná by v příští sezoně měla znovu oblékat české barvy

Praha - Tým běžkyň na lyžích se zřejmě od příští sezony dočká cenné posily. Reprezentovat Českou republiku by totiž znovu měla letošní vítězka Vasova běhu Kateřina Smutná. Ta od roku 2006 závodila v barvách rakouského týmu. Smutná by mohla posílit štafetu české reprezentace už v příštím roce na mistrovství světa v Lahti. Její návrat je spojován s příchodem jejího partnera a zároveň trenéra Češek Radima Dudy.

Sport
zdroj: ČT4

Smutná v poslední době jezdí úspěšně sérii dálkových běhů a je členkou norského týmu Santander, za který bude závodit nadále. V roce 2003 ve Val di Fiemme ještě startovala na MS za Česko, ale od roku 2006 reprezentovala Rakousko. V jeho barvách se zúčastnila dvou olympiád a pěti světových šampionátů.

Dvaatřicetiletá Smutná má české i rakouské občanství, její návrat do českého týmu by podle lyžařského svazu měla bez problémů schválit mezinárodní federace FIS. "Přestup musí definitivně stvrdit na kongresu v Cancúnu, ale to už by měl být pouze formální krok. Veškeré dokumentace jsou vyřešeny," uvedl nový sportovní ředitel úseku běžeckých disciplín Lukáš Sacher.

"I když Katka nebude přímo členkou reprezentace, českému běhu na lyžích by mohla hodně pomoci. Náš hlavní cíl je postavit silný štafetový tým na mistrovství světa, k tomu potřebujeme minimálně pět kvalitních děvčat. Právě tam s Katkou počítáme, je to vynikající lyžařka klasička, i když teď jezdí specializovaně dlouhé tratě," řekl Duda. Šampionát v Lahti se uskuteční na přelomu února a března.

Reprezentace žen bude v nadcházející zimě postrádat Evu Vrabcovou Nývltovou, která se rozhodla soustředit na atletiku. Českou jedničkou je Petra Nováková, která trénuje s muži. Duda má na starosti Sandru Schützovou, Karolínu Grohovou, Annu Sixtovou, Kateřinu Berouškovou a Andreu Klementovou.

"Každá má osobního trenéra, což není úplně obvyklé. Já si od nich holky na soustředění de facto vždycky půjčím. Moje pozice je tedy samozřejmě trenérská, ale také hodně organizační. Jednotlivé tréninkové programy se teď snažíme co nejvíce sjednotit, abychom se společně všichni posouvali vpřed," uvedl Duda. "Na prvním místě je stmelit kolektiv a vytvořit silné družstvo," dodal.

Muže dál vede Lukáš Krejčí, pod jehož taktovkou jsou Lukáš Bauer, Martin Jakš, Aleš Razým, Dušan Kožíšek, Jakub Gräf, Michal Novák a Petr Knop.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články