Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Smích po zkaženém podání? Za to by mě vyhodili, vzpomíná Perušič

Praha - Zítra tomu bude přesně padesát let od chvíle, kdy český, tehdy československý volejbal získal na olympijských hrách v Tokiu svou historicky jedinou medaili. Významné výročí si připomnělo v Praze osm z deseti žijících členů stříbrné sestavy. Hráči, kteří se o nejzářivější olympijský úspěch československého volejbalu zasloužili, obdrželi od volejbalového svazu upomínkové plakety a také dodatečné finanční odměny. Člen týmu Boris Perušič poté vzpomínal ve Sportovních zprávách, kde vyzdvihl tehdejší týmové pojetí hry, které mu u dnešní reprezentace poněkud chybí.

Olympijské hry v Tokiu v roce 1964 byly první v historii, na kterých se představil šestkový volejbal. Premiéry se zúčastnilo 10 mužských a 6 ženských týmů. Československo mělo své zástupce pouze v mužském turnaji a v desetičlenné skupině, která se hrála systémem každý s každým, prohráli českoslovenští volejbalisté jediný zápas, Sovětskému svazu podlehli 2:3 na sety.

Jenže ani jejich přemožitel nebyl suverénní, jediný zápas ztratil s Japonskem poměrem 1:3 a získal stejný počet bodů jako naši reprezentanti. O zlaté medaili tak tehdy rozhodl lepší poměr bodů, který měl Sovětský svaz. Československo skončilo na druhém místě a tento výsledek dodnes zůstává historickým úspěchem českého i československého volejbalu.

"Byl to úžasný zážitek, že byl volejbal poprvé na olympijských hrách, že jsme se tam jako Československo dostali, že se to hrálo v Japonsku... A atmosféra byla úžasná. Navíc jsme poté další dva týdny jezdili s japonským národním družstvem po různých městech a hráli s nimi," oprašuje padesát let staré vzpomínky člen stříbrného týmu Perušič.

Tehdejší československé pojetí volejbalu převyšovalo dle Perušiče ostatní reprezentace zejména taktikou, hrou v poli, chytrostí a celkovým pojetím hry. "Ostatní, třeba Poláci, Maďaři, Východní Němci, Bulhaři nebo Rusové, ti hráli tvrdým útokem postaveným na síti. My jsme měli spíše kombinaci všeho. V řadě případů hraje též obrovskou roli složení týmu, jeden druhého podporoval, což v současné době, když se dívám na volejbal, často nevidím," říká Perušič, který se nebojí být kritický k současnému výběru.

"Jiné týmy hru prožívají daleko spontánněji. Oni se všichni sice 'oplácávají', ale někdo zkazí servis a začne se smát. Mě by za to dříve z placu vyhodili. To nepochopím. Navíc máme dobré hráče, řada z nich je v dobrých ligách po Evropě. Tým asi nemá čas dát se dohromady. My měli před olympiádou v zimě i v létě měsíc soustředění. Nyní trenér tým podobně nemůže nikdy dát dohromady," vidí rozdíly Perušič.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články