Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Slovensko chce s Polskem pořádat ZOH 2022

Poprad - V Popradu zasedala kvůli přípravě společné kandidatury na zimní olympijské hry v roce 2022 slovenská a polská vláda. Obě strany se na toto téma již několikrát sešly. Podle předsedů vlád obou států má jejich cíl značnou šanci na úspěch. Samostatně by žádná ze zemí ve snaze o získání pořadatelství neuspěla.

Samotný Poprad se o pořádání zimní olympiády pokoušel už dvakrát a vždy neúspěšně. Polsko loni spolu s Ukrajinou pořádalo Euro. Obě země akci zvládly, Polsko si evropským fotbalovým šampionátem udělalo dobré jméno. "Šance je rozhodně vyšší, než kdyby obě země kandidovaly zvlášť," řekl zpravodaj ČT David Miřejovský.

Předseda slovenské vlády Robert Fico: "Šance této kandidatury jsou nepochybně velmi velké. Jsem přesvědčen, že olympijské hry jsou tou nejlepší reklamou pro obě země."

Hlavní část soutěží by se měla konat v Polsku, na Slovensku by pak měly být soutěže ve sjezdovém lyžování ve středisku v Jasné. Slováci také mají velký zájem o pořádání hokejového turnaje, dějištěm by mohl být Poprad a Liptovský Mikuláš.

Hlavní náklady by ležely na Polsku, Slovensko by se podílelo přibližně jednou třetinou peněz. "Investice na slovenské straně by měly jít hlavně na infrastruktury - železnice, silnice. Peníze by do toho Slovensko dalo stejně tak. V případě hokejových soutěží by se musely opravit zimní stadiony i letiště v Popradu," doplnil Miřejovský.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Davida Miřejovského k pořádání ZOH 2022

Navzdory řadě kritických hlasů je většina Poláků po úspěšném pořadatelství fotbalového Eura 2012 i pro společnou olympijskou kandidaturu. Slovenský premiér Robert Fico má situaci složitější. Dluhy státu rostou stejně jako nezaměstnanost. Vláda navíc zatím neví, kolik by olympiáda stála. A i když premiér slibuje, že peníze uhlídá a dá je jen na silnice a stadiony, které stejně musí postavit, valí se na něj kritika. "Vykašlete se na mě. Pro Slovensko není nic lepšího. Zdroje seženeme bez problémů," uvedl slovenský premiér.

Fico odmítl kritiku, že jeho vláda podporuje pořádání olympiády v době úsporných opatření, kdy například nehodlá výrazněji zvýšit platy nespokojených učitelů. "Znamená to, že když je krize, tak nemáme myslet na budoucnost?" prohlásil.

O pořádajícím se rozhodne v červenci 2015 v malajském Kuala Lumpuru. Přihlášku musí země, v tomto případě polská strana v Krakově, podat do poloviny listopadu letošního roku a potom přesvědčit Mezinárodní olympijskou výbor, že zimní olympijské hry dokážou po všech stránkách zvládnout. Společnou přihlášku původně plánovala podat také švýcarská města Svatý Mořic a Davos. Nakonec se tak nestane kvůli tomu, že proti kandidatuře se v referendu postavili občané kantonu Graubünden.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články