Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Šlesingra dělí 28 bodů od obhajoby loňské pozice

Chanty Mansijsk (Rusko) - Biatlonisty čekají na Sibiři poslední tři závody v sezoně, které rozhodnou o držitelích obou velkých křišťálových glóbů i o tom, zda česká jednička Michal Šlesingr obhájí loňské maximum ve světovém poháru. Po mistrovství světa v Ruhpoldingu je čtrnáctý, od zopakování devátého místa v celkovém pořadí ho dělí 28 bodů.

K celkovému triumfu mají nakročeno trojnásobný šampion z Ruhpoldingu Francouz Martin Fourcade a Němka Magdalena Neunerová, kterou po rozlučce s domácími fanoušky čeká poslední závodní víkend. Od třetího glóbu v kariéře dělí dvanáctinásobnou mistryni světa 50 výstřelů a 30 km běhu.

"Dva dny po Ruhpoldingu jsem byla úplně prázdná. Jen jsem apaticky seděla a tupě zírala," přiznala německá hvězda, která vede pohárové pořadí před Darjou Domračevovou z Běloruska o 32 bodů. Fourcade má na druhého Nora Emila Hegleho Svendsena k dobru 66 bodů. Nejhorší dva výsledky v sezoně se budou všem škrtat.

Šlesingra při MS v Německu trápil hluboký rozoraný sníh, v Rusku se může těšit na lepší podmínky. "Tratě jsou tady pěkně upravené a pevné, jenom sníh je pomalejší spadem drobných nečistot z továren v Chanty Mansijsku. Střelnici tady mám taky rád," řekl pro svazový web. Finálový program zahájí páteční sprinty, v sobotu na něj naváží stíhačky a sezonu zakončí závody s hromadným startem.

V Rusku pojede šest českých biatlonistů

Českou reprezentaci v Rusku tvoří šest členů. Šlesingra, bronzového z MS v Ruhpoldingu Jaroslava Soukupa, Ondřeje Moravce a Veroniku Vítkovou, kteří cestovali rovnou z MS, doplnili Zdeněk Vítek a benjamínek výpravy Lukáš Kristejn. Cílem všech bude pokusit se vybojovat šestou příčku v hodnocení národů. Na sedmé příčce nyní Češi ztrácejí na Rakousko 21 bodů.

"Šesté místo sice nerozhoduje o počtu startujících v příští sezoně, to bychom museli být pátí a na to už nemáme nárok, ale v sázce jsou ještě peníze. Za šesté místo je odměna od mezinárodní unie šestnáct tisíc eur, za sedmé o čtyři tisíce méně. To zajímá samozřejmě svaz i závodníky," řekl šéf českého biatlonu Václav Fiřtík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články