Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Slalomářům kraloval Ital Razzoli, Bank dojel jedenáctý

Whistler - Český lyžař Ondřej Bank obsadil v olympijském slalomu jedenácté místo. Ve Whistleru nečekaně útočil na medaili, protože po prvním kole byl šestý s nikterak dramatickou ztrátou. Sobotní závod nečekaně vyhrál Ital Giuliano Razzoli, jenž byl nejrychlejší už po první jízdě. Druhý skončil Chorvat Ivica Kostelič, třetí byl Švéd Andre Myhrer. Bez medaile zůstali v mužských alpských disciplínách v Kanadě Rakušané. Infomace najdete také na serveru zoh.cz.

 

Razzoli startoval na OH vůbec poprvé, ale není úplně neznámým slalomářem. Na loňském MS ve Val d'Isere nedojel první kolo, ale na stupních vítězů ve Světovém poháru byl už čtyřikrát a letos v Záhřebu dokonce vyhrál. Ital pro svou zemi vybojoval nejcennější kov z olympiády po dvaadvaceti letech. Naposledy se to totiž povedlo legendárnímu Alberto Tombovi v Calgary.

"Dlouho jsem po této medaili toužil a kvůli tomu jsem tvrdě trénoval a dlouhé roky na sobě pracoval. Teď tady stojím a mám zlato na krku. Bomba," radoval se Razzoli. V cíli skákal do vzduchu s rukama nad hlavou i Tomba, který stále působí v italského lyžařské reprezentaci. "Teď už vidím, jaké to je, když se rodiče radují ze svých dětí," přirovnal svůj skoro "otcovský" vztah k Razzolimu. "Je to emotivnější, než když jsem závodil," uvedl.

Závod ovlivnila mlha

Důvodem mnoha výpadků v prvním kole mohla být i mlha, která se zhruba po prvních patnácti startujících snesla na svah a způsobila vyřazení mnoha slalomářů. Z první třicítky nedokončila první kolo plná třetina, nedojeli ani Filip Trejbal, Kryštof Krýzl a Martin Vráblík. Trejbal vjel do trati hodně odvážně a riskantní jízdou atakoval elitní desítku, ale ve zlomu do prudší části upadl. Školáckou chybu udělal Krýzl, který jel na hranici patnáctky a neprojel vlásenku těsně před cílem.

Bank si chtěl olympiadu užít

Do Vancouveru nejlepší z Čechů Ondřej Bank odjížděl se slovy, že si jede olympiádu užít. Měl za sebou výborné výsledky ve Světovém poháru, v kterém postoupil poprvé v kariéře do finále. Ve Whistleru cítil formu a byl hodně vidět. "Musím se přiznat, že jsem si to mohl užít víc," přemítal Bank. "Docela jsem to prožíval, i když nevím proč. Prostě jsem cítil šanci a ta mě pohltila. Rozhodně jsme tady ale neudělali ostudu a doufám, že nás to nakopne a budeme se tlačit dopředu," prohlásil.

Devětadvacetiletý Bank v prvním kole se startovním číslem 37 dokázal, že je všestranným lyžařem a že se v této sezoně potkal s výbornou formou. Šestý nejrychlejší čas ho pasoval do role adepta na medaili. V druhé jízdě hned od začátku riskoval, v přechodu do prudší části svahu pak ztratil a už rychlost nenabral. Za zlatem v součtu obou kol zaostal o 1,49 sekundy a porazil například Švýcara Silvana Zurbriggena.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články