Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Šlágr lyžařského šampionátu je tady, Bauer chce medaili

Liberec - Od poloviny prosince jej sužovaly zdravotní problémy, přesto dnes bude běžec na lyžích Lukáš Bauer bojovat o medaili z mistrovství světa. Z českého hlediska to bude jeden z nejsledovanějších závodů šampionátu - 15 km klasicky je totiž Bauerova výstavní disciplína. Podle mluvčího libereckého organizačního výboru Zdeňka Soudného mají o Bauerovo první vystoupení na šampionátu velký zájem diváci. Včera bylo prodáno osm tisíc vstupenek a v prodejních místech byla podle mluvčího tlačenice o další.

Ze stejné disciplíny má Bauer stříbrnou medaili, kterou vybojoval na olympijských hrách v Turíně a ve Světovém poháru tento závod vyhrál už celkem pětkrát. Chybí mu tak jen medaile z mistrovství světa. To by se dnes mohlo změnit.

Bauer je už stoprocentně zdravý a je v nebývalé psychické pohodě. "Před závodem hlavně musím připravit hlavu a být v pohodě," tvrdí český běžec na lyžích. "Je v pořádku a předvede výkon, na který se těšíme," věří kouč Miroslav Petrásek.

Důležitým faktorem závodu bude správné rozložení sil. "Důležité bude to nepřepálit, protože ve třetím kole to bude bolet," předpokládá Bauer. "Debatujeme nad tím, ale nakonec to bude na samotném závodníkovi. V tomhle je individuální závod velmi těžký," dodává Petrásek.


Vedle Bauera je v nominaci na dnešní závod také Martin Jakš, který měl v sezoně rovněž zdravotní potíže. Třetím Čechem ve startovní listině bude Jiří Magál, čtvrté místo Petrásek neobsadil. Podle jeho slov připadal v úvahu Koukal nebo Razým, kvůli štafetě ale budou odpočívat. "Nasadíme je až do duatlonu," přibližuje Petrásek. V každém z dalších závodů už ale naplní kvótu čtyř reprezentantů.

Za největší favority závodu jsou považováni Švéd Johan Olsson, bývalý mistr světa Axel Teichmann, Nor Martin Johnsrud Sundby, Estonec Andrus Veerpalu, olympijský vítěz z Turína, kde porazil právě Bauera, či jeho krajan Jaak Mae. "Všichni jsou skvělí klasici, okruh favoritů je jasný," prohlásil Bauer.

Po včerejší kalamitě se počasí v Liberci zlepšilo a je možné, že Lukáš Bauer a jeho soupeři poběží za přijatelného počasí. "Všechno je odklizeno, v areálech se stále ještě pokračuje s přípravami, ale žádné problémy nemáme," uvedl Zdeněk Soudný.

Dnešní program:

BĚH NA LYŽÍCH
13:00 - závod na 15 km klasicky - intervalový start (muži) - živě na ČT2

SKOKY NA LYŽÍCH
10:30 - závod HS 100 (ženy) - živě na ČT2
17:00 - kvalifikace HS 100 (muži) - živě na ČT4

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články