Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Skvělá Vítková dojela ve sprintu druhá, Soukalová opět netrefovala terče

Östersund – Stříbrem ze sprintu biatlonistek na 7,5 kilometru se po povedeném výkonu odměnila ve Švédsku Veronika Vítková. Formu českých reprezentantek ve světověm poháru potvrdila sedmnáctým místem Eva Puskarčíková. Bodovala i třiadvacátá Jitka Landová. Zatím nevýrazná a chybující Gabriela Soukalová skončila na 29. místě. Premiérový triumf v kariéře slavila Norka Tiril Eckhoffová. Třetí místo obsadila Finka Kaisa Mäkäräinenová.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Johanna Lundberg

Vítková se dostala počtvrté v kariéře na stupně vítězů i díky bezchybné střelbě. "Bylo to strašně, strašně těžké. Patnáctka mi sedla, ale dnes jsem nebyla tak v pohodě. Trať byla hluboká, ve sjezdech si zde není možnost odpočinout. Prostě to bolelo. Každopádně jsem moc šťastná, jako to dopadlo. Vlastně se raduji z celého úvodu sezony," uvedla po závodě jilemnická biatlonistka. 

Životní maximum si sedmnáctým místem zajela Eva Puskarčíková, Jitka Landová potvrdila 23. místem svou formu a životní dvacáté místo z pátečního vytrvalostního závodu, mezi třicítku se vešla ještě na 29. pozici Gabriela Soukalová, které nevyšla druhá střelba. Nedělní stíhací závod pojede i padesátá Lucie Charvátová.

"Perfektní, spokojenost. Musím pochválit i Evu (Puskarčíkovou) a Jitku (Landovou), podaly velice slušný běžecký výkon. Gabča (Soukalová) jde nahoru, až se jí to potká, tak to bude hodně vysoko," hodnotil Zdeněk Vítek, trenér ženského týmu.

Vítková, pátá žena pátečního vytrvalostního závodu, začala velmi rychle, po kilometru byla dokonce nejrychlejší a také v další fázi závodu se běžecky rovnala v té době vedoucí Bělorusce Darje Domračevové. Po první střelbě odjížděla sice čtvrtá, ale jen se ztrátou pěti sekund. Tempo dokázala česká reprezentantka ještě stupňovat, a když neminula ani vestoje, útočila dokonce na premiérové vítězství.

V závěru ale Eckhoffová fantastickým během i s jedním trestným okruhem dokázala zrychlit a Vítkovou porazila. Stříbrná olympijská medailistka ve smíšené štafetě, která v úterý oslaví šestadvacáté narozeniny, se tak potřetí dostala na druhé místo v SP. Poprvé se jí to podařilo před dvěma lety ve stíhačce v Oberhofu, loni ve sprintu v Hochfilzenu.

Soukalová selhala na druhé střelbě

Dvojnásobná olympijská medailistka Soukalová na první střelbě vleže dala zapomenout na krach na stejné položce v pátečním vytrvalostním závodu, kdy čtyřikrát minula, a vyčistila všechny terče. Dostala se tak i přes o něco horší běh na dosah stupňům vítězů, ale její nadějný výkon zničila "stojka". Tam minula třikrát a její šance opět zhasly, i když běžecký výkon nebyl špatný.

"Snad jsem to tím dnešním během prolomila," ulevilo se Soukalové po sedmém nejrychlejším běžeckém času. "Ve čtvrtek bylo všechno špatně. Do závodu jsem šla s velkou nejistotou a ke všemu jsem ještě před střelnicí spadla. A pak už víte, jak to bylo dál," komentovala krach ve vytrvalostním závodu. Dnes bojovala, aby mohla jet stíhačku. "Uvědomovala jsem si, že bude důležitá každá sekunda. Tři trestná kola po stojce mi ubrala dost sil. Na trať jsem už vybíhala unavená," řekla. "Ale myslím, že jsem zachránila, co šlo. Spadl ze mě také pořádný balvan, který snad odvalí i smůlu," dodala.

Závody SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Ženy - sprint (7,5 km): 1. Eckhoffová (Nor.) 21:35,5 (1), 2. Vítková (ČR) -4,6 (0), 3. Mäkäräinenová (Fin.) -7,6 (2), 4. Wiererová (It.) -9,4 (0), 5. Domračevová (Běl.) -9,5 (1), 6. Valj Semerenková (Ukr.) -25,8 (0), 7. Gregorinová (Slovin.) -43,4 (0), 8. Oberhoferová (It.) -46,5 (2), 9. Hildebrandová (Něm.) -46,8 (1), 10. Latuilliereová (Fr.) -48,5 (2), ...17. Puskarčíková 1:15,8 (1), 23. Landová -1:22,6 (1), 29. Soukalová -1:29,9 (3), 50. Charvátová (všechny ČR) -2:06,9 (3).

Průběžné pořadí SP (po 2 z 25 závodů): 1. Mäkäräinenová 102, 2. Domračevová 100, 3. Eckhoffová 96, 4. Vítková 94, 5. Valj Semerenková 86, 6. Hildebrandová 70, ...19. Landová 39, 26. Puskarčíková 24, 41. Soukalová 12.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články