Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Skvělá Soukalová. Ve stíhačce byla čtvrtá a slaví vítězství v disciplíně i SP

Chanty-Mansijsk – Po 26 letech má český biatlon opět vítězku Světového poháru. Na Jiřinu Pelcovou-Adamičkovou navázala Gabriela Soukalová, která o zisku velkého křišťálového glóbu rozhodla čtvrtým místem ve stíhacím závodě v ruském Chanty-Mansijsk. Česká reprezentantka díky bramborové pozici získala i další malý glóbus za triumf v disciplíně. Druhé vítězství v Rusku slaví Finka Kaisa Mäkäräinenová.

Gabriela Soukalová s malým křišťálovým glóbem za celkové vítězství ve stíhačce
zdroj: ČTK/AP/ autor: Alexey Filippov

Téměř dokonalá sezona Gabriely Soukalové dostala velkou křišťálovou tečku a už druhou malou. Česká lyžařka sice po mistrovství světa, na kterém zůstala bez medaile, prohlašovala, že si na triumf ve Světovém poháru příliš nevěří, ale už po dvou závodech v Rusku může slavit.

K druhému místu ze sprintu přidala čtvrté ze stíhačky, a ač její největší konkurentka Francouzka Marie Dorinová Habertová doběhla stříbrná a do konce seriálu zbývá ještě nedělní závod s hromadným startem, Soukalové už nikdo velký křišťálový glóbus vzít nemůže.

"To je prostě mazec, nevím, co bych měla říct. Mám asi ještě větší radost než po zisku olympijských medailí," řekla Soukalová se slzami štěstí v očích v dějišti. "Radost je asi nevyčíslitelná. Nejsem to schopná slovy popsat. Je to bomba, vždy jsem o něčem takovém snila. Snad jsem i lidem u televize udělala radost a sdílí to se mnou, protože bych jim přála, aby cítili to, co teď cítím já."

Šestadvacetiletá reprezentantka se tak stala druhou Češkou, které se něco takového povedlo. Tou první byla v roce 1990 Jiřina Pelcová-Adamičková. "Tady jsou všichni nadšení. Celý tým tím žil, jestli glóbus dopadne, nebo ne," řekl po triumfu trenér Zdeněk Vítek. "Od začátku bylo vidět, že Gábina není úplně ve své kůži, ale měla dobré lyže, dobojovala to do cíle," dodal.

Boj do posledních metrů

Soukalová věděla, že ve stíhačce jí stačí být do osmého místa, aby se dočkala celkového triumfu. V boji o malý glóbus měla situaci o poznání těžší, jelikož na druhou Dorotheu Wiererovou z Itálie držela náskok pouze 11 bodů.

Češka si ale i díky výborně jedoucím lyžím situaci dlouho hlídala a své hlavní konkurentky měla pod kontrolou. Na první střelbě v leže udělala sice jednu chybu a přišla o solidní náskok, ale druhá s třetí jí vyšla na výbornou a na závěrečnou položku přijížděla ve vedoucím duu.

To tvořila symbolicky právě s Dorinovou Habertovou. Obě ženy bojující o celkový triumf však udělaly jednu chybu a závěrečné kilometry se kvůli tomu změnily v drama. Čtveřice Mäkäräinenová, Wiererová, Preussová a Birkelandová totiž vyčistily terče bez zaváhání a ze střelnice odjela zmíněná šestice v těsném závěsu.

Skupinka se chvíli držela pospolu, avšak pak zavelela k útoku Finka, na jejíž nástup žádná ze soupeřek nedokázala odpovědět. V posledních metrech nastoupila i Francouzska a dojela si pro druhé místo.

Soukalová až do posledních metrů bojovala o bronz s Wiererovou, která byla ve spurtu silnější. Češku to však mrzet nemuselo. Pohlídala si totiž nejen velký glóbus, ale i ten malý a v cíli mohla slavit.

Světovému poháru totiž vládne pevnou rukou. Na kontě má kromě velkého i dva malé glóby a třetí může ještě přidat v nedělním závodě s hromadným startem.

"V tom posledním kole to byla hrozná mela, my jsme se tam střídaly čtyři a nevěděla jsem, jestli za námi ještě někdo je. Odtáhla jsem velký kus tratě a v závěru jsem na to neměla síly. Myslím, že jsem to ale udělala dobře, protože přeci jen, když je tam těch lidí víc, tak si stoupaj na hole, na lyže a může dojít k nějaké kolizi. Snažila jsem se to jet podle sebe," řekla Soukalová.

Lucie Charvátová skončila ve stíhačce dvaačtyřicátá, Jessica Jislová dojela na 48. místě a Veronika Vítková po dvou střeleckých položkách odstoupila.

Finále SP v biatlonu v Chanty Mansijsku (Rusko):

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Mäkäräinenová (Fin.) 30:06,7 (2 tr. okruhy), 2. Dorinová Habertová (Fr.) -1,5 (1), 3. Wiererová (It.) -5,7 (1), 4. Soukalová (ČR) -6,5 (2), 5. Preussová (Něm.) -6,6 (1), 6. Birkelandová (Nor.) -13,1 (1), 7. Pidhrušná (Ukr.) -42,9 (2), 8. Olsbuová (Nor.) -45,6 (3), 9. Džymová (Ukr.) -49,9 (0), 10. Braisazová (Fr.) -58,4 (2), ...42. Charvátová -3:37,7 (7), 48. Jislová -4:46,7 (6), Vítková (všechny ČR) nedokončila.

Konečné pořadí stíhačky (po 8 závodech): 1. Soukalová 354, 2. Wiererová 348, 3. Dorinová Habertová 331, 4. Mäkäräinenová 324, 5. Dahlmeierová 265, 6. Hildebrandová (obě Něm.) 237, ...8. Vítková 217, 26. Charvátová 105, 27. Puskarčíková (ČR) 97.

Průběžné pořadí SP (po 25 z 26 závodů): 1. Soukalová 1106, 2. Dorinová Habertová 1043, 3. Wiererová 965, 4. Mäkäräinenová 905, 5. Hildebrandová 793, 6. Dahlmeierová 786, ...8. Vítková 703, 28. Puskarčíková 292, 31. Charvátová 224, 77. Landová (ČR) 22, 92. Jislová 7.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články