Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Skotové po deseti letech porazili Anglii, bez porážky zůstává jen Irsko

Jedna země, dva národy a skoro 150 let trvající rivalita. V ragbyovém světě se jen těžko něco může vyrovnat atmosféře, která provází soupeření Skotska s Anglií. A také letošní souboj na posvátném Murrayfield v rámci 3. kola Six Nations byl očekáván s velkým napětím. Skotové zásluhou povedeného prvního poločasu dokázali doma favorita zaskočit a po výsledku 25:13 slaví první vítězství nad odvěkým protivníkem po deseti letech. Jediným neporaženým týmem v turnaji tak zůstává Irsko, které doma přehrálo 37:27 Wales.

Radost ragbistů Skotska
zdroj: Reuters autor: Lee Smith

Skotové rozhodli o svém vítězství třemi položenými pětkami v prvním poločase. Přitom doma dokázali proti Anglii skórovat pětkou naposledy před 14 lety. Hostující Owen Farrell sice zkraje druhého poločasu prokopnutou pětkou snížil na 13:22, ale Skotové dobrou obranou soupeři už další body nepovolili.

Pro Anglii přišla teprve druhá porážka pod Eddiem Jonesem v hodně nevhodnou dobu. Na vedoucí Irsko teď Albion ztrácí pět bodů a k historickému třetímu prvenství na Six Nations v řadě mu tak nemusí za určitých okolností stačit ani výhra ve vzájemném zápase v posledním kole.

Huw Jones pokládá pětku proti Anglii
zdroj: Reuters autor: Lee Smith

Hrdinou domácích se stal zejména Huw Jones. Tříčtvrtka Glasgow Warriors bleskovou odpovědí na Farrellův vyrovnávací trestný kop vrátila v 15. minutě Skotům vedení a svou druhou pětkou v zápase zajistila v závěru prvního poločasu rozhodující náskok.

Angličané po přestávce tlačili, dokázali snížit, ale jejich naději na obrat přibrzdila žlutá karta pro střídajícího Sama Underhilla, nedovolený zákrok amerického rodáka navíc ještě potrestal úspěšným penaltovým kopem Finn Russell a domácí už pak zbytek utkání kontrolovali.

"Jsme lidé, ne stroje. Připravovali jsme se na to, že to bude hodně intenzivní a agresivní zápas, ale asi ne dost. Je to pro nás velká lekce," uvedl trenér Angličanů Eddie Jones.

"Kupředu nás hnalo zklamání ze zápasu proti Walesu. Důležité pro nás bylo vítězství nad Francií a tenhle zápas nám znovu vrátí sebedůvěru," radoval se kapitán Skotů John Barclay.

Utkání Irsko - Wales
zdroj: Reuters autor: Clodagh Kilcoyne

Velšské Draky stály v Dublinu lepší výsledek dvě inkasované pětky v nastavených časech obou poločasů a také nedisciplinovanost, která určitě nepotěšila trenéra Warrena Gatlanda v jeho jubilejním stém zápase na lavičce Walesu.

Domácí přitom většinu prvního poločasu prohrávali, po trestném kopu Leigha Halfpennyho ze 31. minuty dokonce o osm bodů. Ale Johnny Sexton rovněž z trestného kopu snížil a za svůj pokračující tlak byli odměněni těsně před přestávkou, když do brankoviště protlačil šišku Bundee Aki.

Právě silová hra v roji stála za dalším úspěchem Irů, který zvýraznili v úvodu druhého poločasu dalšími dvěma podobnými pětkami Dan Leavy a pilíř Cian Healy.

Velšané se ovšem nevzdali, po dvou položeních v 61. a 76. minutě ztráceli v závěru jen tři body a měli míč. Jenže v nastaveném čase vletěl do jejich nepřesné rozehrávky Jacob Stockdale a úspěšným brejkem rozhodl nejen o výhře domácích, ale také o tom, že Draci si neodvezou z Dublinu ani bod.

Francie ukončila osmizápasovou sérii neúspěchů pátečním vítězstvím 34:17 nad Itálií. Zápas se poprvé v historii Six Nations hrál mimo Paříž, duel svou zatím nejslabších účastníků turnaje hostil Vélodrome v Marseille. Italové patnáctou porážkou za sebou stanovili nový negativní rekord Six Nations.

Domácí vedli v poločase jen o čtyři body, po přestávce už ale na hřišti dominovali a po třetí položené pětce hvězdné tříčtvrtky Toulonu Mathieu Bastareauda měli na dosah bonusový bod. Jenže v závěru své další příležitosti nezužitkovali, naopak Matteo Minozzi dokázal ještě zkorigovat skóre.

Výsledky 3. kola Six Nations:

Francie - Itálie 34:17 (11:7)
Pětky: 5. Gabrillagues, 60. Bonneval, 73. Bastareaud - 9. trestná pětka, 79. Minozzi. Konverze: Machenaud 1/2, Trinh-Duc 1/1 - Canna 1/1. Trestné kopy: 29., 40., 46., 65. a 74. Machenaud - 50. Allan. Rozhodčí: Barnes (Anglie). Diváci: 50 000, hráno na Vélodrome.

Irsko - Wales 37:27 (15:13)
Pětky: 7. a 80.+1 Stockdale, 40.+1 Aki, 45. Leavy, 54. Healy - 21. G. Davies, 62. Shingler, 77. S. Evans. Konverze: Sexton 2/4, Carbery 1/1 - Halfpenny 3/3. Trestné kopy: 36. Sexton, 76. Murray - 3. a 31. Halfpenny. Rozhodčí: Jackson (Nový Zéland). Diváci: 51 700, hráno na Aviva Stadium.

Skotsko - Anglie 25:13 (22:6)
Pětky: 15. a 38. Jones, 31. Maitland - 44. Farrell. Konverze: Laidlaw 2/3 - Farrell 1/1. Trestné kopy: 3. Laidlaw, 67. Russell - 14. a 18. Farrell. Rozhodčí: Owens (Wales). Diváci: 67 144, hráno na Murrayfield.

Zdroj
ČT sport, bbc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články