Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Skokani trénovali bez sněhu, do Kuusama jich jede šest

Praha - Hned šest českých reprezentantů odjede v úterý ráno do Kuusama, kde o víkendu startuje Světový pohár ve skocích na lyžích. Skokani letos změnili přípravu a vynechali tradiční soustředění ve Finsku; na sněhu si tak, pokud počasí dovolí, skočí poprvé až tento týden ve středu. Závodníci to však nepovažují za nevýhodu, k tréninku využívali evropské můstky s ledovou stopou. "Před pěti lety jsem tak trénoval a pak jsem v Kuusamu vyhrál," vzpomínal Jakub Janda na svou životní sezonu, v níž vyhrál Světový pohár. "Nemáme s tím žádný velký problém," shodli se i ostatní závodníci.

"Zvolili jsme tento model i proto, že v Kuusamu jsou hodně proměnlivé podmínky. Často tam fouká a navíc se nám to v minulosti podle výsledků moc neosvědčilo," přidal své vysvětlení sportovní šéf skokanského úseku Leoš Škoda. "Potřebujeme dát dohromady tým," připomněl Škoda i další aspekt. "Možná je lepší je rovnou hodit do vody, ať plavou, změnit přípravu je správné," dodal.

Do Finska jedou Janda, Roman Koudelka, který doháněl tréninkové manko po zranění ramene, Borek Sedlák, Jan Matura, Lukáš Hlava a Antonín Hájek, který byl v posledních týdnech nachlazený podobně jako Janda. Trenéři odjeli do Kuusama již dříve autem.


Janda vstoupí ve 32 letech do patnácté sezony ve Světovém poháru. "Bylo by to pěkné vyhrát jako před pěti lety, ale ještě jsem na sněhu neskákal, tak nevím," prohlásil Janda. Navíc se poslední týden léčil z nachlazení, ale věří, že se dá dohromady. "Uvidíme, o kolik na tom budou třeba Poláci lépe, když mají sto skoků na sněhu a my ani jeden," pravil.

Novinkou jsou i změny v pravidlech, například lyže se letos zkrátí o dva centimetry, naopak o dva kilogramy vzroste minimální povolená hmotnost skokanů. Čeští reprezentanti v tom nevidí žádný velký problém. "Aspoň budu moci častěji zaběhnout do rychlého občerstvení," komentoval to žertem za všechny Janda.

Je nám líto, video expirovalo.
Skokani na lyžích pojedou do Finska
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články