Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Skokani chtějí v Harrachově do první desítky

Praha - Čeští skokané na lyžích chtějí při víkendových závodech Světového poháru v Harrachově využít domácí můstek a poprvé v sezoně se dostat do elitní desítky. Největší šance by měli mít Jakub Janda a Jan Matura, kterým se v úvodu sezony ve Skandinávii dařilo nejvíce. Na velkém můstku pod Čertovou horou je umístění do desátého místa jasný cíl českých skokanů. Oficiální trénink mají skokani na programu ve čtvrtek, v pátek je kvalifikace (18:00), v sobotu první závod (16:00) a v neděli druhý (14:00). Přímé přenosy z obou závodů odvysílá ČT4 a web SportŽivě.cz.

Na velkém můstku v Harrachově se neskákal Světový pohár pět let. Měl se uskutečnit před rokem, ale kvůli nedostatku sněhu se nekonal. Nyní je sněhu dost a skoky může ohrozit jen nevyzpytatelný vítr dující nad svahem. "Snad foukat nebude, přijde co nejvíc lidí a bude výborná atmosféra," přál si Roman Koudelka.

Nejkrásnější vzpomínky na můstek má Janda. Před zmíněnými pěti lety prožíval životní sezonu a nedělní závod v Harrachově vyhrál. Tamní můstek je Jandův oblíbený, ale budí v něm i respekt. Patří ke starším typům, takže se na něm skokané rozjíždějí rychleji a létají ve větší výšce. "Je letecký, neodpustí žádnou chybu a vnímám na něm nebezpečnost našeho sportu," uvedl Janda.

Skokani se rozvzpomínají

Jelikož se v Harrachově pět let neskákalo, tak se trochu smazává pro české skokany výhoda domácího prostředí. "Můstek si extra nepamatuji," řekl Borek Sedlák. "Ani já, o to větší bude překvapení, jak se s ním sžiju," doplnil Koudelka. Od Lukáše Hlavy slyšeli, že je můstek v Harrachově srovnatelný s Bischofshofenem. "Má mírnější nájezd, ale kratší hranu a je třeba se uvolnit na nájezdu," řekl Hlava.

Češi doufají, že dostanou ve středu šanci na můstku trénovat, aby přeci jen měli oproti konkurenci určitý náskok a výhodnější pozici. Třeba se doma chytí i harrachovský rodák Antonín Hájek, který pod můstkem vyrůstal. "Nepovedlo se mi pár skoků a čím víc chci, tím je to horší, ale jsem přesvědčený o dobrý práci v létě, že výsledky přijdou a kde jinde než doma," vzhlížel Hájek k Harrachovu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články