Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Skokani a sdruženáři se dočkali. Sezona začíná v Kuusamu

Praha - Tradičně v Kuusamu se k běžcům na lyžích připojí skokani a sdruženáři, aby vstoupili do nové zimní sezony. Obě disciplíny, skoky i severská kombinace, letos můžou nabídnout vyrovnanou podívanou, do které by podobně jako v předešlém ročníku Světového poháru chtěly promlouvat i české barvy. Čeští skokani vyslali na sever šestici Jakub Janda, Roman Koudelka, Borek Sedlák, Jan Matura, Lukáš Hlava a Antonín Hájek. Sdruženářský tým má složení Pavel Churavý, Tomáš Slavík, Miroslav Dvořák, Petr Kutal a Lukáš Jančík.

Výběr kouče Jakuba Jiroutka zkoušel nový model přípravy a na sněhu si poprvé skočí až v Kuusamu. "Nemáme s tím žádný problém," shodli se závodníci. Stejně třeba trénuje i švýcarský suverén Simon Ammann. Cílem skokanů je stabilně bodovat a připravit se na mistrovství světa v Oslu.

Stejné mety si před sebe kladou sdruženáři, které na MS čekají dva závody družstev. "Hledáme čtyři nejvhodnější závodníky," uvedl trenér Luděk Šablatura. Úvod sezony možná nezastihne sdruženáře v ideální formě. Zraněný nebo nemocný byl během přípravy prakticky každý z A-týmu, takže Kuusamo bude testem bez cíle. "Ale doufáme, že to nebude tak špatné. Stát se může, že se to nepovede, ale já věřím, že to z těch kluků dostaneme," poznamenal Šablatura.

Hlavním favoritem na můstcích je bezpochyby Ammann, který zcela ovládl minulou sezonu. Čtyřnásobný olympijský šampion a vítěz SP nyní chce vyhrát také proslulé turné na přelomu roku. "Teď nastal čas doplnit sbírku o Turné čtyř můstků," řekl Švýcar. Soupeřů musí čekat nespočet. V létě si výborně vedl Japonec Daiki Ito a polská ekipa v čele s Adamem Malyszem. Tradičně silní budou Rakušané, na ztracené pozice by se chtěli vrátit Němci a do špičky dlouhodobě patří Finové a Norové. Již do osmnácté sezony vstoupí Janne Ahonen. Finská legenda má podle svých slov za sebou skvělé léto a proto se cítí nabitá energií.

V sezoně severské kombinace by měl na olympijský triumf z Vancouveru navázat Jason Lamy Chappuis. V očekávání je útok Němců, Rakušanů a Finů, kterým Francouz sebral vítr z plachet. Očekává se, že by se Rakušan Felix Gottwald mohl stát v 34 letech nejstarším vítězem závodu Světového poháru. A k favoritům patří i Nor Magnus Moan, který loni skončil celkově druhý a letos třetí.

Českým skokanům na lyžích se daří střídavě

Výsledky českých závodníků v třicetileté historii světového poháru jsou plné výkyvů. Po celkovém triumfu Jakuba Jandy v roce 2006 se žádný z Čechů neprobojoval v závodech na stupně vítězů ani do elitní desítky v konečném hodnocení.

Čeští nebo českoslovenští závodníci se z výhry v závodu SP radovali dohromady devětadvacetkrát. Na konečné stupně vítězů se vedle Jandy prosadili i Pavel Ploc, s deseti dílčími primáty dosud nejlepší domácí skokan, a Jaroslav Sakala. Ploc byl v roce 1984 třetí, o čtyři roky později si ještě o jednu příčku polepšil. Na druhé místo dosáhl v roce 1993 také Sakala, poté však následovala vleklá krize českého skoku, kterou ukončil až Janda.

Prapor českých sdruženářů drží Churavý

Žádný z českých ani československých sdruženářů se dosud nezapsal mezi celkové vítěze Světového poháru v severské kombinaci, nejmladšího seriálu klasického lyžování. Šanci stát se premiérovým tuzemským šampionem má Pavel Churavý, který v předchozí sezoně konečným sedmým místem potvrdil příslušnost k elitě.

Nejlepším českým nebo československým celkovým výsledkem jsou třetí místa Ladislava Rygla z let 1999 a 2000. Rygl se může pochlubit i třemi výhrami v závodech SP, jednou stanul na nejvyšším stupínku Milan Kučera.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články