Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Skokan Matura byl v Kuopiu osmnáctý, vyhrál Larinto

Kuopio (Finsko) - Skokan na lyžích Jan Matura obsadil jako nejlepší z českých reprezentantů v dnešním závodě světového poháru ve finském Kuopiu 18. místo, bodoval ještě třicátý Jakub Janda. Poprvé v kariéře vyhrál domácí Ville Larinto. Světový pohár pokračuje o víkendu dvěma závody v norském Lillehammeru, týden nato se elitní skokané představí v Harrachově.

Třicátníci Matura s Jandou bodovali stejně jako v nedělním úvodním závodu sezony v Kuusamu, další čtyři čeští skokané do druhého kola nepostoupili. Matura se dokázal ve druhém skoku o šest pozici zlepšit a atakoval Jandovu 17. příčku z Kuusama, jež mu těsně unikla. Vítěz SP 2006 Janda naopak předvedl nejkratší skok finálového kola a klesl z 28. místa na třicáté.

"Po Kuusamu jsem si věřil a ono to funguje. Zahnal jsem kašel, mám sebedůvěru a ono mi to snad pomohlo i s podmínkami," radoval se třicetiletý skokan. "Sám jsem překvapený, jak se mi tu daří," řekl. "O to víc se těším do Harrachova a do Engelbergu, kde mi to naopak vždycky vycházelo. Snad si udělám před vánoci ještě nějakou radost," dodal Matura. Jakuba Jandu sfoukl ve druhém kole vítr. "Nahoře měl 4,7 m/s proti, dole mu zadulo zezadu. Vylítl do výšky a pak jako by náhle spadl z balkonu," popisoval trenér David Jiroutek.

Na rozdíl od neděle nebodoval Roman Koudelka, jenž byl v prvním kole 42. Bez bodů stejně jako v Kuusamu skončili Lukáš Hlava (38.), Borek Sedlák (47.) a Antonín Hájek, jenž jako jediný nepřekonal stometrovou hranici a byl poslední, padesátý.

Dvacetiletý rodák z Lahti Larinto zvítězil po skocích 129,5 a 124 metrů o pouhou desetinu bodu v těsném souboji před krajanem Mattim Hautamäkim. Třetí skončil stejně jako v Kuusamu král minulé sezony Simon Ammann ze Švýcarska, průběžné vedení si udržel dnes čtvrtý vítěz úvodního závodu Andreas Kofler z Rakouska.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články