Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Skikrosař Kraus: Jedu na Aljašku užívat si prašanu

Praha – Skikrosař Tomáš Kraus se už za několik dní vypraví na Aljašku. Spolu s freeriderem Robinem Kaletou a snowboardisty Michalem Novotným a Martinem Černíkem si bude užívat jízdy ve volném terénu a prašanu. "Je tam nejlepší sníh a nejstrmější svahy," vysvětluje Kraus hlavní důvody, které ho vedly k cestě do USA. "Je to nejvíc, co může freerider chtít," dodává Kaleta.

"Když se jezdí po sjezdovkách, jezdí se po upravené trati. Povrch je tvrdý. Tohle je něco na způsob vodního lyžování nebo ježdění po něčem nezpevněném," což podle Krause navozuje pocit jako při windsurfingu. "Takové to klouzání po měkkém povrchu, což bude asi podobné," dodává. Kaleta považuje Krause za vynikajícího lyžaře. "Má hroznou sílu, skočí z každé skály, sjede prudký svah, mým úkolem je mu najít jen adekvátní cestu," říká.

Podle Krause bude hodně záležet hlavně na dobrém čtení terénu. "Většinou z místa, které je naproti svahu, si sedneme a řekneme, kde bude pro každého nejlepší lajna. Já v tomhle nejsem zrovna lídr, takže se budu spoléhat na rady Robina," přiznává Kraus, jenž se nebojí, že by jeho výlet na Aljašku mohl být jakkoliv nebezpečný. "Víc k tomu není co dodat," říká.

A už jej přebolelo zklamání z olympijských her ve Vancouveru, kde nakonec nedosáhl na vytouženou medaili? "Nevím, jestli přebolelo, občas se to vrátí, ale hodně málo. Každý sportovec, který chce něco dokázat, musí zapomenout na neúspěchy a vzpomínat jen na ty úspěchy," vysvětluje Kraus. "To, že jsem starší, bylo v závodě spíš výhodou. Startoval jsem dobře, jezdil jsem dobře, ale na tom místě se něco nepovedlo, a to už člověk prostě neovlivní," dodává sportovec, který by se rád za čtyři roky podíval i na olympiádu v Soči.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články