Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Skialpem to začalo – ČT sport odvysílá unikátní seriál

Praha – Skialpinismus má více než stoletou historii. Kombinaci lyžování, horolezectví a turistiky poslední dobou propadá čím dál více českých lyžařů. Jiří Hölzel připravil o tomto jedinečném odvětví čtyřdílný seriál. Každý díl se bude věnovat jiné zemi – Česku, Rakousku, Itálii a Norsku. První díl nabídne ČT sport v sobotu od 12:15.

Skialpinismus
zdroj: ČT sport

"Chtěli jsme zmapovat nejen túry, které mohou začínající i pokročilí skialpinisté zvládnout tady v Česku. Chtěli jsme ukázat lidem, že je skialpinismus lepší dělat v horách, které jsou na to uzpůsobeny – Rakousku a Itálii. Vyrazili jsme i na jednu delší expedici do Norska. Je to kraj z velké části českými lyžaři neprobádaný," popsal Hölzel.

Příznivci klasického skialpinismu vyrážejí na vrcholky horských štítů. Mají lavinovou výbavu i horolezecké vybavení. Kde už se svah mění ve skálu, připevní lyže na batoh a dál lezou. Užívají si jak zdolání vrcholu, kde se mohou dokonale pokochat nádhernou okolní přírodou, tak i následnou cestou otevřeným terénem dolů zpátky do civilizace.

"V každém díle máme edukativní část – začátky skialpinismu, jakou výzbroj a výstroj si má člověk pořídit, základní pravidla a specifika chování. Učíme, jak využívat lavinový vyhledávač, lavinovou sondu, jak plánovat trasu s ohledem na počasí atd.," přiblížil Hölzel.

Charakteristickým znakem tohoto sportu je výbava - lyže konstrukcí velmi blízké sjezdovým lyžím, stoupací pásy pro strmé výstupy a vázání umožňující chůzi a bezpečný sjezd. Boty jsou kompromisem mezi sjezdovými botami a plastovými pohorkami.

Skialpinismus našel mnoho příznivců a má velký potenciál. "Zatím klíčí a my chceme přispět k tomu, aby zakořenil," prohlásil Hölzel.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články