Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Skalák: Hrát Brighton jinak, Premier League bych kopal

Prožil náročný rok. Za Brighton nastupoval jen výjimečně v pohárech, takže jeho hlavní náplní byly trénink a zápasy za juniorku. Jiřímu Skalákovi tak unikl i sen zahrát si Premier League. Šestadvacetiletý záložník však nadále věří, že si ho jednou splní. Třeba v dresu druholigového anglického Millwallu, za který už nastoupil a nové prostředí si chválí. Včetně divokých fanoušků.

Jiří Skalák
zdroj: Sport Invest

Když o víkendu naskočil premiérově v dresu nového zaměstnavatele z Millwallu v úvodním kole druhé nejvyšší anglické soutěže, byl to pro Jiřího Skaláka první ligový zápas po téměř roce a čtyřech měsících.

Pro českého záložníka tím skončilo těžké období. Během něj se neúspěšně snažil vybojovat zpět místo v sestavě Brightonu a navíc se musel poprat se zraněním v tu nejméně vhodnou chvíli.

Bývalého křídelníka Sparty, Brna či Mladé Boleslavi to ale nezlomilo a před pár dny dostal šanci opět nakopnout kariéru. Ulovil ho za rekordní klubovou sumu Millwall, v němž se chce opět vrátit do nejlepší formy. "Zájem trval víceméně rok. Cítil jsem, že mě opravdu chtějí, čehož si velmi vážim," přiznal.

Teď už jste novou posilou Millwallu. Kdybyste se měl ale ohlédnout za angažmá v Brightonu. Jak ho berete?

Hodnotím to jenom pozitivně. Přišel jsem sem s cílem postoupit do Premier League, což se splnilo. Druhý cíl byl zahrát si Premier League, což se mi bohužel nepovedlo. Minulá sezona pro mě byla těžká, ale koukám na to pozitivně. Mám teď více zkušeností, jelikož jsem byl v pozici, kdy jsem nehrál každý víkend a musel jsem na sobě pracovat. Nikdy bych na Brighton nevzpomínal špatně. Zažil jsem tady nejlepší fotbalové roky.

Není tam ale trochu zklamání, že jste v Premier League nedostal příležitost?

Trochu ano. Říkám si, že jsem mohl naskočit, ale tak to je. Člověk s tím už nic neudělá, takže trápit se by bylo zbytečné. Pro mě je cíl teď stejný a věřím, že si Premier League jednou zahraji.

Sport
zdroj: ČT4

Proč jste vlastně nikdy šanci nedostal? Cítil jste, že ti hráči, kteří dostávali přednost, byli o tolik lepší?

Nemyslím si. Dva roky předtím jsme hráli a střídali jsme se. Přišel akorát jeden nový hráč na kraj. Trenér chtěl ale hrát jiný styl, mít na křídlech rychlejší hráče a podle toho se to odvíjelo. Kdybychom hráli jinak, tak bych asi nastupoval.

Být bez zápasového vytížení muselo být těžké na psychiku.

Ze začátku to bylo hodně těžké. Jednalo se o novou situaci a těžko se s tím vyrovnávalo. Člověk není tak šťastný, jako když nastoupí před lidmi a slaví s nimi gól. Nemohl jsem být ale zapšklý. Makal jsem na sobě a čekal na šanci. A když šance přicházela, tak jsem měl nešťastný střet s gólmanem a byl jsem pět týdnů mimo. Bohužel jsem měl za tři roky jediné zranění.

Fanoušci jsou fanatici

Lednové pohárové utkání s Middlesbrough bylo vaše poslední za Brighton. Nyní jste si konečně opět zahrál zápas, když jste už v dresu Millwallu nastoupil proti stejnému soupeři. Jaký to byl pocit?

Bylo super, že jsem opět v zápasovém rytmu. Moc jsem si to s fanoušky, kteří byli fantastičtí, užíval. Je to jiný pocit, než když člověk jenom trénuje nebo hraje za juniorku.

Mluvíte o chybějícím zápasovém rytmu. Tak jak byste popsal svoji současnou formu?

Fyzicky jsem na tom dobře, jelikož jsem absolvoval celou přípravu. Herní praxe mi může chybět, ale už jsem odehrál v pondělí další přátelák. Na hřišti jsem strávil 70 minut a doufám, že brzy na tom budu jako dříve.

Millwall je pověstný bouřlivými fanoušky. Potvrdil vám to už první zápas?

Ano. Říká se, že jsou to fanatici, a bylo to hned znát. Fandili celých devadesát minut. Jsou nepříjemní na hostující hráče nebo na rozhodčí. Naopak domácí hráče milují. Pro nás je to dobře a s takovými fanoušky v zádech je radost hrát.

Úvodní duel vám ale přinesl zklamání. Vedení 2:0 jste ztratili v samotném závěru. Co se stalo?

Je to hrozná škoda. Udělali jsme chybu ve vlastním vápně, po čemž oni snížili. Konec už byla jenom nakopávání, dlouhé auty. Měli jsme to zkušeně zvládnout, ale bohužel se stalo toto. Ale takový je fotbal.

Trenér vás každopádně chválil, že zapadáte přesně do stylu Millwallu.

Cítím to stejně. Než jsem přestoupil, tak jsem tam byl a koukal jsem na některá videa ze zápasů. Jsem spokojený, že nemusím skoro nic měnit. Ani trenér po mně žádnou výraznou změnu nechtěl. Budu hrát klasicky na křídle.

O ničem jiném než o Anglii jsem neuvažoval

Co vůbec rozhodlo pro Millwall?

Zájem, který trvá víceméně rok. Už dvě přestupová období předtím o mě stáli, čehož jsem si velmi vážil. Cítil jsem, že mě opravdu chtějí. A když tam takový pocit je, rozhoduje se to mnohem snáz. Byly tam i jiné nabídky, ale nepřemýšlel jsem o nich. Spíše to bylo mezi Brightonem a Millwallem, aby se dohodly.

Ano, vy sám jste říkal, že v lednu byl přestup do Millwallu možný, ale Brighton to nakonec zastavil. Proč?

Nás tam tehdy bylo pět krajních záložníků a na začátku ledna jeden odešel. Zůstali jsme tam čtyři. V tu dobu mi trenér říkal, že šanci dostanu, že je se mnou spokojený, že nemůžu dělat nic víc a že mě nikam nepustí. Příležitost jsem potom dostal v poháru a hrál dobře. Bohužel jsem se zranil. Tak se to celé zase zastavilo.

Mluvil jste o jiných nabídkách. Odkud byly?

Byl tam rovněž druholigový Hull, ale i jiné země. O tom bych se však moc nechtěl bavit. Prioritou pro mě byla Anglie.

O jiných zemích jste skutečně ani chvíli neuvažoval? Spekulovalo se i o zájmu z Česka.

Nene, pro mě je Anglie fotbalová země a Premier League je nejlepší na světě. I v druhé lize je obrovská kvalita. Hrát tady byl můj sen a po dvou letech to balit? To vůbec. Nabídky odsud byly, takže nebyl důvod.

Jiří Skalák
zdroj: Sport Invest

S jakým cílem jste do klubu přišel?

Minulou sezonu měli kluci dobrou. Play-off jim uteklo o dva body. Následující sezona by měla být vždycky lepší než ta předtím. Ale uvidíme. Soutěž je strašně vyrovnaná a může se stát cokoliv. Nepřemýšlíme úplně dopředu. Jdeme zápas od zápasu.

A vy osobně?

Po tom těžkém roce je pro mě hlavní hrát. Chci zase předvádět nějaké výkony, dávat góly a připisovat si asistence. To mě může posunout dopředu.

Jste v Millwallu sice chvíli. Přesto, jak vidíte sílu týmu?

Kvalitu máme dobrou. Předvedli jsme to prvních 70 minut doma proti Middlesbrough, kdy jsme mohli vést klidně 3,4:0. A Middlesbrough je jeden z týmů, které by měly skončit určitě v play-off, ne-li na prvních dvou místech. Musíme ty výkony nyní potvrzovat dále.

Kdybyste měl srovnat Brighton a Millwall. Je tam znát rozdíl?

Určitě ano. V Brightonu je to více taktické. Tím, že hrají Premier League, se snaží hrát z bloku a na brejky. Tady je to více přímočařejší, což fanoušci milují. Rychlost, centry a zakončení.

To jste ideální typ hráče, jelikož vaše centry jsou vyhlášené.

Byla to jedna z věcí, proč mě chtěli. Kvůli standardním situacím. Takže doufám, že to splním.

Berete to i tak, že by vám mohl přestup pomoci zpět do reprezentace?

Když člověk hraje, tak se může do nároďáku vrátit. Z Brightonu, když jsem vysedával nebo hrál za juniorku, to bylo těžké. Teď to bude na mně.

Řešil jste přestup s někým z reprezentace?

Ne, to ne. S nikým jsem o tom nemluvil.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články