Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sjezdařským šampionem je Küng, Bank překvapil sedmým místem

Beaver Creek - Zlatou medaili na mistrovství světa získal ve sjezdu švýcarský lyžař Patrick Küng. Za sebou nechal stříbrného Američana Travise Ganonga, třetí skončil další Švýcar Beat Feuz. Ondřej Bank dojel v nabité konkurenci na sedmé příčce se ztrátou 56 setin. Propadli favorité Matthias Mayer i Kjetil Jansrud, kteří na nejlepší nestačili.

Patrick Küng
zdroj: ČTK/AP autor: John Locher

Přímé přenosy z nedělní superkombinace můžete sledovat na webu ctsport.cz. Sjezd do kombinace startuje v 17:55, slalom je na programu od 22:15.

Bank předvedl životní jízdu, když hned na prvním mezičasu figuroval jako druhý. Na celé trati potom neudělal žádnou větší chybu a neustále byl ve hře o medaili. S výjimkou pátého a šestého místa z kombinací vybojoval svůj jasně nejlepší výsledek na MS. Na medaili mu nechybělo mnoho. "To jsou drobné věci. Celou trať jsem zvládl velmi slušně, jak jsem si to analyzoval, ale občas se tam přihodí drobné věci, třeba když skočím na skoku dál, nestihnu se pořádně včas zabalit, nejsem tak aktivní," vypočítal Bank. 

V Beaver Creeku získal mnoho cenných skalpů. Až za ním skončili mimo jiné vítěz super-G Hannes Reichelt z Rakouska i jeho krajan Matthias Mayer, silní Švýcaři Carlo Janka a Didier Defago, jasně nejlepší sjezdař sezony Kjetil Jansrud z Norska či Francouz Adrien Theaux, bronzový medailista ze superobřího slalomu.

  • "Já moc navenek prožívat euforii neumím, ale uvnitř schovaná je. A slušná. Byl to nádherný závod, úžasná trať, já to tady mám strašně rád, paráda. Doufal jsem, když se mi to všechno povede ťip ťop, tak medaile byla možná, na posledním mezičasu jsem byl nadosah. Ale to je lyžování a sedmička je nádherná, užívám si to," prohlásil Bank.

Bank se postaral o nejlepší výsledek českého lyžaře ve sjezdu v historii a závod může brát kromě jiného i jako velmi dobrý a nadějný trénink na nedělní sjezd do kombinace, kde má největší šanci na medaili. V aktuální sezoně byl v této disciplíně v Kitzbühelu třetí.

Ondřej Bank
zdroj: ISIFA/EPA/ autor: HANS KLAUS TECHT

"Ale těch lidí je hodně. Dnes všichni favoriti propadli, udělali malé chybičky a to se klidně může stát komukoli zítra, i mně," upozornil Bank. "Musím jet naplno. Dá se jet jistější stopa, ne tolik na riziko, ale mně se to hodněkrát vymstilo, takže pojedu na vítězství a uvidíme, co z toho bude," řekl. Za velkého favorita považuje Alexise Pinturaulta z Francie. "Má to skoro v kapse, já se snad budu prát o ten zbytek," věřil Bank. 

Jednatřicetiletý Küng nabral nahoře na rovinaté trati úchvatnou rychlost, a i když dělal drobné chyby, nezpomalil a udržel náskok až do cíle rovnoměrnou jízdou. Ve světovém poháru vyhrál dosud jediný sjezd, loni ve Wengenu.

Jansrud prožívá smolný šampionát. Ve čtvrtečním super-G byl o tři setiny čtvrtý, a i když letos vyhrál tři sjezdy, v nejdůležitějším závodě sezony obsadil až 15. místo. Naopak další nevídaný výkon předvedl Nor Aksel Lund Svindal, který byl šestý stejně jako v super-G, byť v říjnu podstoupil operaci přetržené Achillovy šlachy. Ve čtvrtek mu chybělo na medaili třináct setin, nyní čtrnáct. Bank za ním zaostal o jedenáct setin. 

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Beaver Creeku (USA):

Muži - sjezd: 1. Küng (Švýc.) 1:43,18, 2. Ganong (USA) -0,24, 3. Feuz (Švýc.) -0,31, 4. Nyman (USA) -0,34, 5. Fayed (Fr.) -0,39, 6. Svindal (Nor.) -0,45, 7. Bank -0,56, 8. Theaux (Fr.) -0,63, 9. Weibrecht (USA) a Janka (Švýc.) oba -0,67.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články