Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Sjezdařský trůn zůstane pod nadvládou Slovinek. Na Mazeovou navázala Štuhecová

Svatý Mořic – Trůn pro mistryni světa ve sjezdu zůstává pod nadvládou slovinských lyžařek. Na Tinu Mazeovou, která už ukončila kariéru, navázala její krajanka Ilka Štuhecová. Česká reprezentantka Ester Ledecká ztratila na vítězku 2,11 sekundy a obsadila 21. místo.

Slavící Ilka Štuhecová
zdroj: REUTERS autor: Denis Balibouse

Štuhecová zvítězila s náskokem 40 setin sekundy před Rakušankou Stephanií Venierovou, třetí skončila o dalších pět setin zpět americká hvězda Lindsey Vonnová.

Česká reprezentantka Ledecká o jednu příčku zaostala za výsledkem z kombinace, v níž se jí nepovedla právě první rychlostní disciplína. "Doufám, že to tentokrát bylo lepší. V pátek po kombinaci jsem úplně vynadáno nedostala, ale všichni víme, že byly mezery. Z dneška mám ale už dobrý pocit. Dostala jsem pochvalu," hodnotila se Ledecká.

Když česká lyžařka vjela na trať, snižovala se viditelnost a vlivem vyšších teplot trať měkla. "Možná to mohlo trochu mít vliv, holky za mnou zpomalily, ale Gisinová s vyšším číslem přesto zajela fantastický čas. Největší roli to asi hrálo nahoře na rovině, tam jsem neztrácela," řekla.

Její závod byl posunut o tři čtvrtě hodiny dřív oproti původnímu plánu, z čehož Ledecká radost neměla, neboť ranní ptáče není. "Ale neproklínala jsem svět hned od rána, na závod jsem se strašně moc těšila. Vstávalo se mi dobře, z postele jsem musela v půl sedmé. To ještě bylo dobrý. Ale jakmile je na budíku pětka, je to špatný," usmívala se.

Zrušený sobotní trénink jí nevadil, Ledecká si dopřála den volna, který proležela v posteli. A s dnešním výsledkem byla spokojená. "Na tohle teď evidentně mám. Myslím, že je to dobré, od loňska jsem se zlepšila a zlepšuji se konstantně dál. Odevzdala jsem, co mám natrénováno. To jsem chtěla, jsem spokojená," doplnila.

Pavla Klicnarová a Kateřina Pauláthová ztratily přes pět sekund a umístily se mezi 38 účastnicemi na 34. a 35. místě. "Nebylo na začátku první dvě brány moc vidět. Naštěstí se to dole rozsvítilo, ale já jsem spíš sbírala zkušenosti. Netlačila jsem na to," komentovala Pauláthová, která při tréninku sjezdu v Ga-Pa před třemi týdny spadla a několik dní nemohla lyžovat.

Šestadvacetiletá Štuhecová do aktuální sezony nezaznamenala žádné pódiové umístění ve Světovém poháru, ale do této zimy vtrhla třemi triumfy ve sjezdu za sebou a vládne pořadí disciplíny. "Bylo to jiné než při závodě Světového poháru. Řekla jsem si: 'Hlavně mít pod kontrolou emoce a normálně lyžovat'. A taky jsem to tak udělala. Teď jsou ty emoce nesmírné a budu plakat až do večera," řekla Štuhecová.

Ve Svatém Mořici měla nadějně rozjetou i kombinaci, ale po druhém místě ve sjezdu nedokončila slalom a nemohla navázat na pohárový triumf z Val d'Isere. V super-G, které pro změnu ovládla v Cortině d'Ampezzo, zase skončila na MS až jedenáctá.

Vonnová se teprve v lednu vrátila k lyžování po roční zdravotní pauze a nyní zkompletovala ve své parádní disciplíně medailovou sbírku z MS. "Po těch zraněních je tohle pro mě jako zlato," řekla Vonnová, jež má titul z roku 2009 a stříbro vybojovala v letech 2007 a 2011. Kompletní sadu má také ze superobřího slalomu, který ale ve Svatém Mořici nedokončila. Ziskem bronzu se stala zároveň ve věku 32 let a 117 dnů nejstarší medailistkou v historii MS mezi ženami.

Díky Venierové získalo rakouské ženské lyžování i ve třetí disciplíně medaili a opět jiné hodnoty. Třiadvacetiletá lyžařka ve sjezdu nikdy nezískala medaili ani v SP, ale v lednu v Garmischi byla premiérově druhá v super-G.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování ve Svatém Mořici:

Ženy - sjezd: 1. Štuhecová (Slovin.) 1:32,85, 2. Venierová (Rak.) -0,40, 3. Vonnová (USA) -0,45, 4. Goggiaová (It.) -0,52, 5. Rossová (USA) -0,72, 6. Scheyerová (Rak.) -0,94, 7. F. Suterová -1,03, 8. Gisinová (obě Švýc.) -1,04, 9. Siebenhoferová (Rak.) -1,12, 10. Weiratherová (Licht.) -1,18, ...21. Ledecká -2,11, 34. Klicnarová -5,02, 35. Pauláthová (všechny ČR) -5,17.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články