Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sezona skokanů na lyžích nabídne souboj Rakušanů s Ahonenem

Praha/Kuusamo (Finsko) - Skvělé představení by mohla nabídnout nadcházející olympijská sezona skokanů na lyžích. Do souboje s rakouskými závodníky v čele s úřadujícím vítězem Světového poháru Gregorem Schlierenzauerem chce při svém návratu na můstky zasáhnout finská legenda Janne Ahonen. Ani čeští reprezentanti by nemuseli stát stranou, přičemž nejvíce se spoléhá na Romana Koudelku.

První závody jsou tradičně na pořadu ve finském Kuusamu, kde se začne dnešní kvalifikací, v pátek se uskuteční závod družstev a v sobotu budou skákat jednotlivci. Český trenér David Jiroutek, který převzal tým na jaře po Rakušanovi Richardu Schallertovi, má na severu kvarteto Koudelka, Jakub Janda, Martin Cikl a Lukáš Hlava.

"Sezona má celkem asi tři cíle a tím hlavním je olympiáda. Proto na první závody netlačím, ale určitě by bylo příjemné dobře začít," řekl Jiroutek. Tahounem má být Koudelka, kterému by měl sekundovat bývalý vítěz seriálu Janda, jehož připravuje Slovinec Vasja Bajc. Oba by měli atakovat elitní desítku, Koudelka možná i stupně vítězů. Naposledy se dokázal v SP umístit mezi elitní trojicí Janda, který byl druhý v Lahti v březnu roku 2006. Od té doby byl nejblíže pódiu Koudelka, jenž skončil čtyřikrát v kariéře čtvrtý. "Dospívá a začíná na to mít, ale rozhodují i lyže a kombinéza," řekl kouč.

Kouč Jiroutek věří v sílu družstva

Češi naznačili své možnosti pátým místem na světovém šampionátu v Liberci. "Mezi třetím a sedmým místem je to vyrovnané. Můžeme být silní, pokud každý bude skákat, na co má," konstatoval trenér.

K největším favoritům patří rakouské trio Schlierenzauer (loni suverén Světového poháru), Wolfgang Loitzl (mistr světa z Liberce) a Thomas Morgenstern (olympijský vítěz z Turína 2006). Zajímavé je, že netrénovali spolu, ale každý se vydal jinou cestou. Loitzl ladil formu pod trenérem "béčka" Klausem Huberem, Schlierenzauer skákal v Innsbrucku a Morgenstern ve Villachu s Heinzem Kuttinem. "Trénoval jsem tvrdě, abych navázal na úspěch z minulé sezony. Jsem maximálně soustředěný, abych skákal stabilně, a když to dokážu, tak jsem přesvědčený, že budu skákat skvěle," řekl Schlierenzauer.

Ahonenův jasný cíl: olympijské zlato

K jeho největším soupeřům má patřit Ahonen, který se rok po ukončení kariéry rozhodl k návratu. "Srovnání s těmihle mladými je velkou výzvou. Dělám vše, abych byl ve formě. Tohle není vtip, já chci vyhrávat," prohlásil Ahonen s tím, že jeho cílem je olympijské zlato.

Skokany čekají v sezoně dvě novinky. První je rozšíření kvóty pro prémie. Namísto dosavadních deseti nejlepších se na finanční odměny může těšit kompletní bodovaná třicítka. "Když peníze dostávala nejlepší desítka, často jsme končili jedenáctí. Tak jen doufám, že na nás teď nečekají jednatřicátá místa," vtipkoval Janda.

Druhá změna se týká pravidel. Ve vybraných závodech Světového poháru skokanů bude platit nové pravidlo o přepočtu délky výkonu v závislosti na síle větru. Speciální matematický vzorec, podle kterého skokané zkušebně závodili v letní Grand Prix, bude využit v Oberstdorfu, Klingenthalu a Willingenu (30. ledna až 7. února) a také v Lahti, Kuopiu, Lillehammeru a Oslu (6. až 14. března).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články