Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Série biatlonistek pokračuje, po stříbru z Anterselvy stále vedou světový pohár

Anterselva - České biatlonistky sice nevyhrály potřetí za sebou štafetu světového poháru, ale stupně vítězů neopustily. V poryvech větru v italské Anterselvě jako jediné nemusely na trestné kolo a v sestavě Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a finišmanka Veronika Vítková skončily druhé. Z výhry se podruhé v sezoně radovaly Němky, třetí místo obsadilo kvarteto Ukrajiny. Češky si upevnily vedení v seriálu.

Veronika Vítková dovezla štafetu na stříbrné pozici
zdroj: ČTK/AP autor: Felice Calabro

Češky stály na stupních vítězů ve všech štafetových závodech této zimy. V Hochfilzenu dojely třetí, pak triumfovaly v Oberhofu a v Ruhpoldingu. "Byl to skvělý kolektivní výkon. Musím je pochválit, jak se popraly s těžkou střelnicí a nešly ani jedno trestné kolo," řekl trenér žen Zdeněk Vítek.

K úspěchu českému týmu zřejmě pomohlo i to, že Puskarčíková s Landovou nestartovaly v sobotním závodě. Místo toho jim trenér naordinoval odpočinek. "Donutil jsem je, aby tento závod nejely. A bylo to dnes vidět na jejich dobrých běžeckých výkonech," poznamenal Vítek.

Na prvním úseku Puskarčíková úvodní dvě rány vleže minula a musela upravovat mířidla. Kritickou situaci zvládla a jela osmá. Na druhou střelbu přijela pátá a v silném větru si se stojkou poradila bravurně. Jednou dobíjela a dostala se do čela.

Soukalová přebírala štafetu těsně před Američankami a Polkami. Vleže dobíjela jednou a držela si mírný náskok. Vstoje prožila těžkou situaci. Jednou minula a to samé se jí přihodilo při první náhradní ráně. Pak přišel silný poryv větru, proto raději čekala, ránu odložila, udělala si i dřep, ale zase netrefila. Přesně zamířila až posledním třetím dodatečným nábojem, vyhnula se trestnému kolu a vedla o 17 vteřin před Ruskami.

Virolajnenová na trati Soukalovou dojela a Landová vyrážela na trať s Šumilovovou. Landová vleže i vstoje bojovala s větrem, který zvedal na střelnici sníh, a pokaždé jen těsně unikla trestnému kolu. Především při stojce strávila na střelnici hodně času a čelo závodu opustila. Finišmance Vítkové předávala na sedmém místě s minutovou ztrátou za Ruskami, ale stále ve skupině bojující o bronz.

Vítková po ležce jela stále o třetí místo s Francií a Ukrajinou a už na dohled Ruskám. Vstoje dobíjela jen jednou a do posledního kola vyrážela druhá. Sice daleko za vedoucími Němkami, ale s pohodlným náskokem před pronásledovatelkami. V cílové rovince už se Vítková usmívala a mávala nadšeně obecenstvu.

Výsledky:

Ženy - štafeta 4x6 km: 1. Německo (Hildebrandová, Preussová, Kummerová, Dahlmeierová) 1:18:47,7 (2+10), 2. Česko (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) -35,0 (0+15), 3. Ukrajina (Džymová, Burdygová, Abramovová, Valj Semerenková) -45,3 (3+14), 4. Rusko -57,2 (1+9), 5. Francie -1:03,1 (2+15), 6. Bělorusko -1:18,2 (3+13).

Průběžné pořadí SP (po 4 ze 6 závodů): 1. Česko 222, 2. Německo 199, 3. Bělorusko 194.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články