Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Serie A startuje. Povznesou její kvalitu příchody velkých hráčských jmen?

Praha - Až v podvečer hráči milánského AC vyběhnou na hřiště svých protivníků a navrátilců do nejvyšší soutěže Hellas Verony, dá se do pohybu jako vůbec poslední z velkých soutěží i italská Serie A. Její úroveň je tentokrát stejně jako v letech minulých oslabena odchody několika kvalitních hráčů, sluší se však říci, že mezery po nich vzniklé dokázaly kluby více než dostatečně zacelit. Higuaín, Gómez či Strootman - to jsou jen některé ze zvučných posil, přičemž právě oni mohou být tou silou, která zatřese s mistrovskou pozicí Juventusu.

Juventus slaví vítězství v Superpoháru
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Titulek na úvodní straně deníku Gazzetta dello Sport mluvil jasně. "Podívejte se, ti nejlepší hráči se vrací zpět" – novináři populárních novin se jím pokusili vyjádřit skutečnost, že po letech kvalitativního sestupu dokáže znovu italská nejvyšší soutěž přilákat i skutečné velké hráče. Týmy ze Serie A na evropské půdě v poslední době ne zrovna září a za ilustraci pak může posloužit i známá situace z letošní zimy, kdy plzeňská Viktorie v dvojzápase Evropské ligy doslova "zametla" s Neapolí – souhrnné skóre znělo pro Italy hrozivě, 0:5.

Právě Neapol můžeme použít jako ukázku nové situace italských klubů. Hvězda klubu Cavani je sice pryč, nicméně 64 milionů eur, které za něho připutovaly z francouzského PSG, posloužily klubovému vlastníku k několika investicím. Z Realu přichází kromě střelce Higuaína (37 mil. eur) i Albiol s Calléjonem, na dalších postech posílí konkurenci rovněž Pepe Reina z Liverpoolu a Dries Mertens z PSV. Pod vedením Rafaela Beníteze tak notně posílená Neapol znovu pomýšlí na pohárový hon.

Rafael Benítez:

"Neapol odvedla minulý ročník dobrou práci, skončila sice jen těsně za Juventusem, ale stále je druhá. Ztratili jsme klíčové hráče, ale zase nějaké získali, takže myslím, že to bude v pořádku. Začátek bude velmi důležitý. Myslím však, že týmu nechybí víra, pracovní nasazení ani kvalita, takže musím být pozitivní."

Největší konkurencí pro Juventus by však měli být Rossoneri, tedy AC Milán. V útoku vedeni nevyzpytatelným, vpravdě fotbalově geniálním Mariem Balotellim odehráli vynikající jarní část uplynulé sezony. Balotelli skóroval ve 12 ze 13 zápasů a jeho tým na konci bral třetí místo. To nyní míní ještě vylepšit, a ačkoliv na stránce posil nesáhlo vedení po těch úplně hvězdných hráčích (přišel nicméně Zapata z Villarealu a Poli z Janova), určitá stabilita co se týče kádru se možná může pro milánský klub ukázat tím pravým.

Zaměřme se na Juventus vedený oceňovaným trenérem Contim. Jeho systém stavěný na trojčlenné obraně a zahuštěném středu hřiště slavil v uplynulých dvou ročnících bezprecedentní úspěchy, "zlatý hattrick" tak logicky musí být v Turíně jedinou ambicí. Týmu věří i kouč národního mužstva Césare Prandelli.

Césare Prandelli:

"Juventus je vždy favoritem číslo jedna. Conte odvedl za poslední dva roky skvělou práci. Tým se ještě posílil, a proto ho bude těžké sesadit z čela Serie A."

Staré dámě fandí i sázkové kanceláře, ostatně je proč: již tak impozantní útok posílili Carlos Tévez s Fernandem Llorentem, za někoho z obranné trojice zase může zaskočit slibný Angela Ogbonnu. Ačkoliv Bianconeri přípravná fáze příliš nevyšla a objevily se i skeptické hlasy co se týče možností současných hráčů, Conte a jeho svěřenci tyto výtky rozmetali ve finále Superpoháru. Lazio Řím z něho totiž odešlo po výsledku 0:4 pokořené a po dramatických osudech v Manchesteru City nyní snad již vnitřně vyrovnaný Tévez mohl prohlásit: "Byl to excelentní start do sezony. Naším hlavním cílem je znovu vyhrát Scudetto, abychom se zapsali do historie."

Dramatický ústup ze slávy se bude znovu pokoušet brzdit Inter. V minulé sezoně dosáhnuté deváté místo bylo nejhorší klubovou pozicí za takřka dvacet let – odnesl to celkem logicky mladý a perspektivní trenér Stramaccioni, jehož nástupcem vedení udělalo ex-neapolského Mazzariho. Kouč, který ve svém minulém působišti sázel na hru na tři obránce a silný atak s Cavanim či dříve ještě Lavezzim, neprovedl zatím žádné hráčské veletoče. Novými tvářemi Nerazzurri jsou zatím jen mladí útočníci Mauro Icardi a Ishak Belfodil.

Okruh favorizovaných mužstev uzavírají Fiorentina a AS Řím. Prvně jmenovaní přivedli pod vedením kouče Montelly do Florencie Mária Gómeze, jehož pozici v Bayernu narušovala konkurence i nedůvěra vedení. Němec má zacelit notnou mezeru v útoku – do Manchesteru City totiž odešel Stevan Jovetič -, jeho pomocníky budou v záloze Joaquín a Ambrosini. Záležet také bude na zdravotním stavu Giuseppe Rossiho, velice kvalitního útočníka, jehož však brzdí problémy s koleny. Ve Florencii v každém případě mohou do nového ročníku vstupovat s optimismem, který sdílí i fanoušci – vždyť se jejich počet během jediného roku takřka zdvojnásobil, z 12 tisíc na 22.

Římské AS zase přivedlo Kevina Strootmana z PSV společně s v Arsenalu se neprosadivším Gervinhem, novou akvizicí je i velezkušený brankář De Sanctis. Rizikem nicméně zůstává ve vzduchu se vznášející odchod talentovaného Erika Lamely, o něhož má velký zájem anglický Tottenham.

Libor Kozák
zdroj: Isifa/EPA

Jediným Čechem v italské lize zřejmě zůstane Libor Kozák, který bude dál bojovat o místo v útoku Lazia Řím. Oba další kmenoví hráči italských klubů, Vydra a Vacek, totiž zamířili na hostování (West Bromwich a Sparta Praha).

Nováčky v soutěži jsou vítěz druhé ligy Sassuolo, který si Serii A zahraje poprvé v historii, a Livorno s Hellas Veronou. Právě duel posledně jmenovaného klubu s AC Milán Serii A odstartuje.

Nejzajímavější přestupy v italské lize během léta 2013 (částky jsou uvedeny v milionech eur):

Edinson Cavani (Neapol - PSG, 64)

Gonzalo Higuaín (Real Madrid - Neapol, 37)

Marquinhos (AS Řím - PSG, 31)

Stevan Jovetič (Fiorentina - Manchester City, 26)

Kevin Strootman (PSV Eindhoven - AS Řím, 16)

Mario Gómez (Bayern Mnichov - Fiorentina,15)

Zdroj
ČTK, www.theguardian.com/football

Hlavní zprávy

Nejčtenější články