Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Senzační královnou super-G je Schmidhoferová, Ledecká chybovala

Svatý Mořic - Superobřím slalomem žen odstartovalo mistrovství světa v alpském lyžování, které hostí středisko ve Svatém Mořici. Zálusk na nejcennější kov měla zejména trojice Lara Gutová, Lindsey Vonnová a Ilka Štuhecová, ale medaili získala pouze švýcarská favoritka. Titulem světové šampionky se nečekaně pyšní rakouská závodnice Nicole Schmidhoferová. Ester Ledecká obsadila při své premiéře na MS 29. místo. 

Nicole Schmidhoferová
zdroj: REUTERS autor: Dominic Ebenbichler

Za Schmidhoferovou, juniorskou mistryní světa v super-G z roku 2007, která nikdy nevyhrála závod SP, skončila o 33 setin druhá Tina Weiratherová z Lichtenštejnska. Bronz vybojovala výše zmíněná Lara Gutová.

"Je lepší uspět pozdě než nikdy. Líp se teď cítit nemohu," řekla sedmadvacetiletá Rakušanka. Po Němce Katje Seizingerové, Italce Isolde Kostnerové a krajance Anně Veithová je čtvrtou ženou, která v super-G vyhrála po juniorském MS i světový titul mezi ženami.

Už pátou světovou medaili získala Gutová, jenže ani tentokrát není zlatá. Podruhé si na krk pověsila bronz a má i tři druhá místa. "Jsem ráda za medaili. Moje jízda byla dobrá, ale nedokázala jsem zrychlovat," uvedla Švýcarka.

Americká hvězda Lindsey Vonnová závod nedokončila. Mistryně světa v super-G z roku 2009 se po chybě nevešla do jedné z branek. "Nejdříve jsem skoro ztratila hůlku, asi si ji budu muset přilepit. Pak jsem najela příliš rovně do branky a neměla šanci se vejít do další. Není to žádná tragédie," prohlásila Vonnová.

Vypadla i obhájkyně titulu Anna Veithová z Rakouska, jež se do kolotoče SP vrátila v prosinci po roční pauze zaviněné zraněním. Ilka Štuhecová, vítězka posledního závodu Světového poháru před MS, skončila jedenáctá. 

Ledecká: Jsem ráda, že jsem vůbec dojela

Jednadvacetiletá Ledecká zpočátku útočila na nejlepší český výsledek v historii, který zajela v super-G v roce 2009 Šárka Strachová - 15. místo ve Val d'Isere. Na prvním mezičasu po startu měla ztrátu pouze devět setin na vítěznou Schmidhoferovou.

V polovině trati však udělala rozhodující chybu. Jela příliš blízko jedné z branek a vyrazila tyč, což ji zpomalilo. Těsně před cílem ještě podjela branku a za vítěznou Rakušankou skončila s odstupem 3,05 sekundy.

"Jsem ráda, že jsem vůbec dojela. Udělala jsem řadu chyb. Byla jsme přehnaně agresivní. Vyhodila jsem ven snad dvě brány, což mě zpomalilo a nepomohla jsem si. Zcela zklamaná ale nejsem, do třicítky jsem se nakonec vešla. Současně mě však mrzí, jakým způsobem jsem jízdu odjela. Mám na čem zapracovat," hodnotila Ledecká.

Její nevýhodou bylo, že sjezdovku ve Svatém Mořici neznala a nikdy na ní nezávodila. Navíc byl zrušen i úterní trénink, další přijde na řadu až ve čtvrtek. "Sjezd bude hodně rychlý, ale trať je tady skvěle připravená. Těším se na to, ale budu toho muset nastudovat co nejvíc," doplnila Ledecká, kterou u v pátek čeká kombinace a v neděli závod ve sjezdu.

Další česká lyžařka Pavla Klicnarová obsadila 34. místo se ztrátou 4,69 sekundy. O dvě místa za ní figurovala Kateřina Pauláthová.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování ve Svatém Mořici:

Ženy - superobří slalom: 1. Schmidhoferová (Rak.) 1:21,34, 2. Weiratherová (Licht.) -0,33, 3. Gutová (Švýc.) -0,36, 4. Rebensburgová (Něm.) -0,53, 5. Curtoniová (It.) -0,55, 6. Mowinckelová (Nor.) -0,69, 7. Venierová (Rak.) -0,77, 8. Brignoneová (It.) a Worleyová (Fr.) obě -0,84, 10. Goggiaová (It.) -0,91, ...29. Ledecká -3,05, 34. Klicnarová -4,69, 36. Pauláthová (všechny ČR) -6,02.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články