Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šéf Slavie Krob: Nepostup ze třetího předkola LM bychom považovali za neúspěch

Praha – V loňské sezoně dokráčela Slavia Praha po osmi letech k mistrovské trofeji. Během letního přestupového období navíc výrazně posílila a řada zvučných jmen v čele s portugalským "kouzelníkem" Dannym vzbuzuje nemalá očekávání fotbalové veřejnosti i fanoušků. Generální ředitel klubu Martin Krob je přijímá s nadhledem. "Z minulého ročníku víceméně vyplývá cíl na ten další. Chceme obhájit titul a neméně důležité pro nás bude působení v evropských pohárech. Nepostup ze 3. předkola Ligy mistrů bychom považovali za neúspěch," prohlásil.

Generální ředitel Slavie Martin Krob
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Tým z hlavního města si v květnu zajistil čtvrtý primát v samostatné historii nejvyšší soutěže a následně absolvoval povedenou letní přípravu. Vítězná generálka proti Nice, třetímu celku uplynulého ročníku Ligue 1, dodala mužstvu sebevědomí. "Odehráli jsme několik velmi těžkých utkání a dosáhli velmi dobrých výsledků. Zároveň jsme registrovali vynikající domácí návštěvu jak proti Celticu, tak proti Nice," ocenil Krob fanoušky sešívaných.

Kromě zmíněného Dannyho se vystudovaný ekonom podílel výraznou měrou na angažování bývalého tureckého reprezentanta Halila Altintopa i ukrajinského záložníka Ruslana Rotaně. "Vybrali jsme hráče, kteří jsou nejen vynikající fotbalisté, ale také charakterní osobnosti," pokračoval Krob. "Peníze pro ně na prvním místě v rozhodovacím procesu nebyly. S jejich začleněním jsme spokojeni," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Před začátkem HET ligy: Rozhovor s Martinem Krobem

Přestupovou politiku klubu označil za racionální. "Nijak zásadně jsme neutráceli. V médiích jsem zaregistroval všemožné částky, které ovšem nejsou pravdivé. Odešli nám tři hráči základní sestavy. Posílení proto nebylo z naší strany extrémní. Doplnili jsme chybějící pozice a zvýšili konkurenci, což je jedině dobře," uvedl šestačtyřicetiletý funkcionář.

"Z prodeje jsme vyinkasovali přibližně čtvrt miliardy korun. To je částka, jež nám bohatě pokryla veškeré posily a ještě nám zbylo," konstatoval.

Moneyball i množství skautů 

Samotný proces transferů probíhá v Edenu během několika etap a několika způsoby. Jedním z nich je i stále více rozšířený Moneyball.

"Ano, snažíme se využívat i dat z počítačem generovaných analýz, nicméně začátek hledání leží na našem vydatně posíleném týmu skautů. Od nich dostáváme prvotní tipy, které následně společně vyhodnocujeme. Pokud následuje shoda mezi oddělením skautů, trenérem i představenstvem, může k nám hráč přijít," vysvětlil Krob.

Záložník Slavie Danny
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

V kabině týmu se mluví mnoha světovými jazyky. "Danny například nutí ostatní, aby oprášili svou ruštinu. Hovoří se i anglicky, občas zazní němčina, ale zásadní pokyny jsou prezentovány v češtině a chceme, aby to tak zůstalo," zdůraznil bývalý ředitel Mitsubishi Motors Czech Republic.

Úspěch z minulé sezony přinesl pozitivní efekt na všech frontách. "Například prodej permanentek vyletěl hodně vysoko. V současné době už je jich více než osm tisíc. Věříme, že fanoušky bude kromě zmíněných posil lákat do Edenu dobrý fotbal. Jakákoli návštěva pod jedenáct tisíc by už byla zklamáním," zakončil Krob.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články