Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Sedmý ročník Tour de Ski začne prologem v Oberhofu

Praha - Etapová Tour de Ski bude od soboty posedmé součástí seriálu Světového poháru v běhu na lyžích. V sezoně, ve které se koná mistrovství světa, je miniseriál závodů o něco kratší, ale pořád extrémně náročný a výrazně přitahuje pozornost fanoušků. Ti čeští vkládají naděje zejména do Lukáše Bauera, vítěze Tour z let 2008 a 2010.

Tour de Ski začne 29. prosince prologem v Oberhofu a po zastávkách v Münstertalu, Toblachu a Cortině d'Ampezzo vyvrcholí 6. ledna ve Val di Fiemme výběhem do sjezdovky Alpe Cermis. Muže čeká 90 km a ženy 50.

Tituly obhajují trojnásobní vítězové Švýcar Dario Cologna a Polka Justyna Kowalczyková, které bude chybět na startu největší soupeřka. Norka Marit Björgenová byla krátce hospitalizována kvůli srdečním potížím a Tour vynechá.

Naopak Cologna bude čelit všem esům světového běhu. Tím největším je Nor Petter Northug, který dosud marně čeká na triumf v etapovém podniku.

Bauer trénoval doma na Božím daru

Na špici snad budou vidět i české barvy a z nich tradičně nejvíce Bauer. Ten neměl po letním výpadku zcela ideální vstup do sezony, ale Tour de Ski mu sedí. "Nemyslím, že jsem v top formě, ale pokusím se Tour slušně absolvovat. Nevím, kam to bude výsledkově stačit, ale udělám vše, aby to bylo co nejvýše," řekl Bauer v rámci karlovarského exhibičního sprintu, na kterém odstartoval závod dětí.

Před Vánocemi i přes svátky Bauer trénoval doma na Božím Daru i v Německu. Dorazil za ním i osobní servisman Vít Fousek, aby dohlédl na dobrou "mázu" pro stěžejní tréninky. "Kromě toho jsme využili chladných podmínek pro test lyží a navíc bylo třeba rozjet a proparafínovat lyže, na které nechal Fous narýt (u výrobce) novou strukturu nebo obnovit původní," uvedl Bauer na svém webu.

Bauer absolvoval vždy třídenní bloky, ve kterých měl jeden až dva těžké tréninky a jedno kvalitní posilování, každý den zařadil běhání. "Protože mi to problémový stehenní sval již jakžtakž umožňoval a myslím, že byl výpadek v běhání dost znát. Po bloku vždy následoval den volna. Důraz jsem kladl na intenzitu a také sílu, objem nebyl v této fázi výrazně důležitý," popsal Bauer svoji přípravu.

Spolu s Bauerem budou na startu uzdravený Martin Jakš, Jiří Magál, Aleš Razým a jediná žena Eva Nývltová-Vrabcová. Jakš nestihl začátek sezony kvůli únavové zlomenině žebra, proto netuší, jak na Tour může dopadnout. "Rád bych se překvapil, ale jsem nyní v trochu jiné pozici. I v případě slabších výsledků bych Tour rád dojel a rozzávodil se do dalšího průběhu sezony," napsal na svém webu.

Promluvit do výsledkové listiny mohou především Rusové v čele s Alexandrem Legkovem a Maximem Vylegžaninem, Francouz Maurice Manificat, Švéd Marcus Hellner nebo Kazach Alexej Poltoranin. Mezi ženami se pokusí předstihnout Kowalczykovou Norka Therese Johaugová či Kikkan Randallová z USA.

Celkový šampion si připočte 400 bodů do SP a vítěz každé etapy dostane 50 bodů. Králové Tour de Ski si vydělají 90 tisíc švýcarských franků (1,86 milionu korun).

Program Tour de Ski 2012/2013:

Oberhof (Německo):
29. prosince: prolog - 13:15 ženy 2,5 km, 14:30 muži 3,75 km volně,
30. prosince: 13:45 ženy 10 km, 14:45 muži 15 km klasicky s handicapovým startem,

Münstertal (Švýcarsko):
1. ledna: 16:00 ženy muži sprint volně,

Cortina d'Ampezzo - Toblach (Itálie):
3. ledna: 12:15 muži 35 km, 15:15 ženy 15 km volnou technikou s handicapovaným startem,

Toblach (Itálie):
4. ledna: 11:15 ženy 3 km klasicky, 12:30 muži 5 km klasicky,

Val di Fiemme (Itálie):
5. ledna: 12:30 ženy 10 km, 13:30 muži 20 km klasickou technickou s hromadným startem,
6. ledna: 11:45 ženy 9 km, 14:50 muži 9 km volnou technikou s handicapovým startem - finiš s výstupem na sjezdovku Alpe Cermis.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články