Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Seahawks udrželi naději na play-off, Cleveland bude mít znovu první volbu draftu

Vyřazovací část sezony v NFL startuje sice až první lednový víkend, pro některé týmy ale začalo play-off už s předstihem. O naději na postup si to tváří v tvář rozdal Dallas se Seattlem a Seahawks se po výhře 21:12 v Texasu budou rvát o divokou kartu až do konce. Zcela jiné starosti má Cleveland, Browns si porážkou 3:20 v Chicagu sice definitivně zajistili podruhé za sebou nejlepší postavení na draftu, na druhou stranu si prakticky jistě jako druhý tým v historii připíší sezonu s ostudnou bilancí 0-16.

Ezekiel Elliott proniká obranou Seattlu
zdroj: USA Today Sports autor: Tim Heitman

Dlouhodobá mizérie Browns má řadu příčin, jednou z hlavních je ale špatná politika při draftech (bonmot o tom, že nejlepším manažerem Clevelandu byl Kevin Costner, není úplně od věci). Loni vyměnili svou druhou volbu, za kterou Philadelphia získala Carsona Wentze. Součástí obchodu byl i letošní "pick" v prvním kole, který Cleveland pro změnu poslal do Houstonu, a ten tak získal Deshauna Watsona. A ačkoliv oba nadějní quarterbackové tuto sezonu kvůli zranění kolena nedohráli, oba jejich týmy se za tu dobu výrazně zvedly.

Ne tak Browns, ti z marného ročníku znovu vydolovali jen nejlepší volbu v draftu. To se jim povedlo podruhé za sebou, dvakrát v řadě navíc získali první volbu už podruhé v historii. Letos navíc bezpečně míří k ostudné sezoně bez vítězství, což se "podařilo" ve formátu 16 zápasů v základní části dosud pouze v roce 2008 Detroitu. Nedá se totiž příliš očekávat, že by se Browns zadařilo zrovna v Pittsburghu, který je lídrem jejich divize.

Poslední reálnou šanci měl Cleveland v Chicagu, Bears ale nedali soupeři šanci a vyhráli bez problémů 20:3. Mitchell Trubisky (mimochodem dvojka letošního draftu, kterou si Browns nevybrali) překonal nováčkovský rekord quarterbacků Chicaga v počtu naházených yardů a dovedl jeden z nejslabších kádrů soutěže k nečekaným pěti výhrám v sezoně.

Utkání Chicago Bears - Cleveland Browns
zdroj: USA Today Sports autor: Kamil Krzaczynski

Na AT&T Stadium v Arlingtonu chtěli domácí Cowboys udržet svou skomírající naději na play-off. Pomoct jim k tomu měl i Ezekiel Elliott, kterému skončil šestizápasový distanc kvůli domácímu násilí. Ani hvězdný running back ale Boys k úspěchu nepomohl, ačkoliv domácí měli většinu prvního poločasu hru pod kontrolou.

Seahawks bezpečně směřovali ke třetímu bezbodovému prvnímu poločasu za sebou, když zkušený receiver Dallasu Dez Bryant hloupě ztratil míč a nabídnutou šanci využil Russell Wilson bodovou přihrávkou na tight enda Jimmyho Grahama. Na začátku třetí čtvrtiny pak hodil domácí quarterback Dak Prescott míč přímo do rukou bránícího Justina Colemana, který s míčem doběhl až do endzóny, a z tohoto direktu už se Cowboys nevzpamatovali.

Pro Dallas tak končí další sezona už po základní části. Jeden z neúspěšnějších týmů historie NFL se od posledního SuperBowlu před 22 lety dostal do play-off jen devětkrát a vyhrál celkem tři zápasy, všechny ve Wild Card Game. Pod hlavním trenérem Jasonem Garrettem zvítězili Boys za osm sezon v jediném zápase vyřazovací části a právě židle pod bývalým hráčem a dlouholetým koučem Dallasu bude po sezoně hodně vratká.

Quarterback Detroitu Matthew Stafford
zdroj: USA Today Sports autor: David Kohl

Z boje o postup odpadl týden před koncem také Detroit a Lions si jako tradičně pokazili všechno sami, když prohráli na stadionu Cincinnati, kterému už o nic nešlo. Nejlépe placený hráč ligy, quarterback Lions Matthew Stafford, si tak svojí chudou bilanci tří zápasů play-off (a všech prohraných) letos nerozšíří.

Pro Seahawks tak v boji o poslední volné místo v play-off NFC zbyl jediný soupeř – Atlanta. Falcons mohli mít před posledním kolem klid, jenže narazili v New Orleans a divizním rivalům Saints podlehli 13:23. Domácí Drew Brees se stal třetím quarterbackem historie po Peytonu Mannigovi a Brettu Favrem, který naházel v kariéře přes 70 tisíc yardů.

Přesto mají obhájci konferenčního prvenství Falcons situaci stále ve svých rukou. Oba týmy mají shodnou bilanci 9-6 a Atlanta k dobru výhru v Seattlu. Seahawks tak musí v závěrečném kole základní části vyhrát doma nad Arizonou a doufat, že konkurenti neuspějí rovněž v domácím prostředí s Carolinou.

Quarterback Caroliny Cam Newton
zdroj: USA Today Sports autor: Jeremy Brevard

Proti Falcons ovšem hraje, že mají výrazně těžšího soupeře než Seattle. Panthers sice naposledy nijak nepřesvědčili a nejslabší tým divize NFC South Tampu udolali 22:19 až zásluhou běhového touchdownu quarterbacka Cama Newtona z poslední minuty. Ovšem přestože si tím zajistili definitivně play-off, v Atlantě budou mít nadále o co hrát.

Stále totiž mají teoretickou naději na vítězství v divizi a tím domácí výhodu pro první kolo. Potřebují ale zároveň selhání Saints v Tampě. Hypoteticky by Carolina ještě mohla usilovat i o druhé místo, potřebovala by ale, aby kromě New Orleans prohrály i Minnesota a Los Angeles Rams.

Quarterback Philadelphie Nick Foles
zdroj: USA Today Sports autor: Bill Streicher

Konferenci NFC vyhrála Philadelphia, Eagles i bez Wentze zatím vítězí a po výhře 19:10 nad Oaklandem už je z prvního místa nikdo nesesadí. Mají tak jisté domácí prostředí pro celé konferenční play-off. Pokud ovšem Eagles a hlavně jejich náhradní quarterback Nick Foles předvedou podobně průměrný výkon jako proti Raiders, může se v nabité NFC jejich pobyt v play-off smrsknout na jediný zápas.

Minnesota má na dosah druhé místo a s ním související volno pro první týden play-off. Vikings uspěli v divizním derby na Lambeau Field, Green Bay při porážce 0:16 už podruhé v sezoně vyšlo doma bodově naprázdno. Packers přišli o šanci na postup už minulý týden a ve vyřazovacích bojích si nezahrají poprvé po devíti letech.

V konferenci AFC jsou známi všichni vítězové divizí, obě divoké karty jsou ale zatím volné. Po New Englandu, Pittsburghu a Jacksonville si jako čtvrté zajistilo postup Kansas City, Chiefs porazili Miami bez problémů 29:13.

Patriots i Steelers mají jisté volno na první týden, o tom, kdo základní část AFC vyhraje, se rozhodne až v posledním kole. Pokud Tom Brady a spol. porazí doma New York Jets, je první místo jejich. Patriots obsadili některou z prvních dvou příček v konferenci už poosmé za sebou.

Tom Brady
zdroj: USA Today Sports autor: Bob Donnan

Jacksonville odneslo aktuálně skvělou formu San Francisca a na Levi's Stadium utrpělo porážku 33:44. Jedna z nejlepších běhových obran ligy dovolila 49ers hned tři touchdowny, Jaguars navíc teprve podruhé v sezoně inkasovali přes 30 bodů.

Jimmy Garoppolo dál září, Niners pod jeho vedením vyhráli počtvrté za sebou a už teď se o nich mluví jako o hodně žhavém kandidátovi na play-off pro příští sezonu. Tedy pokud dokáží Garoppola zaplatit, jeho cena totiž každým zápasem stoupá. Už teď si připsal další rekord, když překonal legendárního Kurta Warnera v počtu naházených yardů během prvních čtyř zápasů za klub.

Radost hráčů San Francisca 49ers
zdroj: AP autor: Kelley L. Cox

Ze čtyř aspirantů na divokou kartu má k postupu nejblíž Baltimore. Po vítězství 23:16 nad Indianapolis mají Ravens náskok před trojicí konkurentů, a pokud Tennessee nebo Buffalo v posledním kole prohrají, tak Baltimore ani nebude potřebovat porazit Cincinnati. Oba soupeři totiž prohráli, Bills neuspěli proti Patriots a Titans nezvládli vyrovnaný souboj s Rams.

Tennessee mohlo mít zajištěné play-off už dávno, jenže poslední tři zápasy prohrálo, a v posledním kole tak potřebuje porazit doma Jacksonville. Proti Rams sice doma většinu zápasu dotahovalo, přesto byl po třech čtvrtinách vyrovnaný stav.

Receiver Los Angeles Rams Cooper Kupp
zdroj: USA Today Sports autor: Troy Wayrynen

Na touchdown Coopera Kuppa ale Titans nedokázali reagovat a prohráli 23:27. Todd Gurley si v dresu hostů zaznamenal další dva touchdowny a jako první hráč po více než šesti letech si připsal víc než 100 běhových i pasových yardů v jediném zápase.

Na další zaváhání Titans, případně Baltimoru čekají vedle Buffala také Los Angeles Chargers, kteří si matematickou šanci udrželi vítězstvím v New Yorku nad Jets. Bills čeká výjezd do Miami a Chargers hrají doma s Oaklandem, oba týmy ovšem potřebují kromě vlastní výhry ještě kombinaci dvou dalších příznivých výsledků.

Zdroj
ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články