Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Sdruženáři budou mít na startu Světového poháru jen Portyka

Praha - Několik let se devatenáctiletý Tomáš Portyk snažil protlačit do reprezentačního týmu sdruženářů, až je v něm před nadcházející sezonou úplně sám. Tomáš Slavík, Pavel Churavý i Aleš Vodseďálek totiž ukončili kariéru, Miroslav Dvořák se léčí z mononukleózy a nikdo další zatím nemá dostatečnou výkonnost. Vedení severské kombinace v čele s novým koučem Vladimírem Šmídem tak chce v příštích letech dbát více na výchovu mladých.

Čeští sdruženáři na předsezonní tiskové konferenci
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Po nevydařené minulé sezoně byl odvolán z funkce trenéra bývalý úspěšný sdruženář Ladislav Rygl, jeho místo převzal dlouholetý asistent Šmíd. Slavík se stal sportovním ředitelem. "Snažíme se starat o juniory, potřebujeme tým doplnit," uvedl na tiskové konferenci Slavík. Úzce spolupracuje s Luďkem Šablaturou, dlouholetým koučem reprezentace, který nyní vede juniory. Nejblíž A-týmu mají Petr Kutal a Martin Zeman.
 
Portyk je v týmu sám i proto, že Dvořák po letním trápení přišel na to, že příčinou bylo zdraví. Mononukleózu lékaři zjistili v říjnu. "Lepší se to, ale není to ještě na trénink, bohužel," řekl Dvořák. Začátkem prosince by mohl začít s lehkou přípravou, naplno se rozjede někdy kolem Vánoc. "Je to pro mě zklamání, ale zase je to v nejvhodnější chvíli. Přijdu jen o závody SP, a ne o velkou akci typu MS nebo OH," podotkl.

Portyka čeká poslední start na mistrovství světa juniorů

Být sám je pro Portyka prý nevýhoda. "S Mirkem (Dvořákem) jsme si vždycky pomáhali, tak snad to zvládnu," věřil talentovaný mladík. Za sebou má vydařený tréninkový kemp ve Finsku. "Rád bych se tak oproti loňsku zlepšil," uvedl sdruženář, jehož nejlepším výsledkem z minulé sezony bylo 12. místo v lednu v Schonachu.

Je nám líto, video expirovalo.
Miroslava Dvořáka přibrzdila na startu sezony mononukleóza

Vrcholem roku pro něj bude MS juniorů na konci února. "Nechci říkat, že chci medaili, ale udělám pro to všechno," slíbil ke své šesté a poslední šanci na této juniorské akci.

Kouč Portykovi věří. "V létě závodil výborně, snad to přenese na sníh," upozornil trenér Šmíd na jeho celkově deváté místo v Grand Prix. "Škoda Míry (Dvořáka), ale letos není vrcholná akce jako MS nebo OH, musí se tedy hlavně uzdravit a připravit se spíš do dalších let. Vrátit se do dobré fyzičky, to bude chvilku trvat," konstatoval kouč.

V severské kombinaci budou závodit i ženy
 
Mezi sdruženáři se začnou v sezoně čím dál víc objevovat i ženy ve snaze mezinárodní federace FIS zařadit jejich soutěže do programu olympijských her. Český svaz v polovině ledna uspořádá mezinárodní mládežnické závody žen. "No, jsou to spíš dívky," pousmál se Slavík. "I my máme nějaké naděje, jsou to spíš skokanky, co se učí i přirozenému pohybu na běžkách, ale je to spíš v počtu jednotlivců," uvedl.
 
Sezona začne o víkendu dvěma závody ve finské Ruce, další týden jsou připravena klání v Lillehammeru. Sobotní týmový závod bude bez Čechů, kteří budou jen těžko obsazovat i soutěže dvojic. Ty jsou sice na programu až v druhé polovině sezony, kdy by mohl být Dvořák už připraven, ale právě v době konání mistrovství světa juniorů. A to je zase Portykova priorita.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články