Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sdruženář Dvořák skončil v Kuusamu dvanáctý, vyhrál Frenzel

Kuusamo (Finsko) – Dvanáctým místem zahájil novou sezonu Světového poháru v severské kombinaci sdruženář Miroslav Dvořák. Český reprezentant měl třetí nejlepší čas v běžecké části, ale kvůli pokaženému skoku nemohl pomýšlet na čelní umístění. Prvním vítězem v olympijské sezoně se stal obhájce celkového prvenství Němec Eric Frenzel.

Sdruženář Miroslav Dvořák
zdroj: Getty Images autor: Christof Koepsel

"Vstup do sezony jsem chtěl mít ještě o něco lepší, ale nevadí. Během jsem si spravil náladu, po skoku to vypadalo zle," řekl Dvořák. Závod ovlivnil silný vítr, který sdruženáře nepustil na můstek, a tak se započítávaly páteční skoky, v nichž žádný z Čechů nezazářil. Nejlepší Aleš Vodseďálek byl 41., Dvořák se na desetikilometrovou trať vydal jako 47. s mankem tři minuty a čtyři sekundy na vedoucího Jevgenije Klimova z Ruska. Na Frenzela ztrácel téměř dvě minuty a v cíli jeho odstup činil minutu a šest sekund.

Ostatní reprezentanti už zůstali v páté desítce a do cíle dorazili v pořadí 42. Tomáš Slavík, 43. Vodseďálek a 44. Pavel Churavý.

Frenzelovi při jeho desátém triumfu v kariéře dělali při vyhlašování tria nejlepších doprovod Norové Jörgen Graabak a Magnus Krog. Hned za nimi doběhl další Nor Mikko Kokslien, který startoval až ze 36. místa a byl suverénní běžeckou jedničkou v padesátičlenném poli. Rychlejší než Dvořák byl vedle něj už jen Graabak.

Češi měli před sezonou problém s tréninkem skoku, proto poletí příští týden Dvořák dohnat manko na můstek do Lillehammeru. "Tak snad přijde díky tomu příště zlepšení," doufal nejlepší český sdruženář posledních sezon. Závod se měl původně konat jako soutěž dvojic, po odřeknutí soutěžního skoku jej ale jury změnila na individuální. Dvoučlenné týmy budou závodit v neděli.

Úvodní závod SP v severské kombinaci v Kuusamu (Finsko):

1. Frenzel (Něm.) 28:34,9, 2. Graabak -3,5, 3. Krog -6,9, 4. Kokslien (všichni Nor.) -15,7, 5. Lamy Chappuis (Fr.) -21,3, 6. Klemetsen (Nor.) -30,0, ...12. Dvořák -1:06,3, 42. Slavík -3:09,5, 43. Vodseďálek -3:13,0, 44. Churavý (všichni ČR) -3:15,4.

Průběžné pořadí SP (po 1 ze 17 závodů): 1. Frenzel 100 b., 2. Graabak 80, 3. Krog 60, 4. Kokslien 50, 5. Lamy Chappuis 45, 6. Klemetsen 40, ...12. Dvořák 22.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články