Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sdruženář Churavý skončil pátý, triumfovali Američané

Whistler - Nejlepším českým výsledkem ve čtvrtečním programu olympijských her ve Vancouveru bylo páté místo sdruženáře Pavla Churavého. Ten byl po skokanské části na velkém můstku osmý, v běhu si ještě o tři místa polepšil. Od medaile jej dělilo 24 sekund. Závod skončil triumfem Američanů, za vítězným Billem Demongem doběhl Johnny Spillane a získal na hrách již třetí stříbro. Třetí byl Rakušan Bernhard Gruber, vítěz skokanské části. Další informace přináší webový speciál zoh.cz.

"Dal jsem si předsevzetí skončit do šestého místa, takže jsem hodně spokojený," usmíval se Churavý doširoka. "Mohlo to být i lepší, samozřejmě, ale je to super. Musím se pochválit za běh a musím pochválit i servis, měl jsem skvělé lyže," liboval si sdruženář.

Skoky hodně ovlivnil vítr a déšť se sněhem. První část závodu na velkém můstku byla dokonce po 31 skokanech zrušena a opakovala se, ale ani druhý pokus nebyl bez problémů. Na silný vítr v závěru doplatili favorité, kteří pak vehementně protestovali a označili soutěž za neregulérní. Naopak Churavý byl jedním z těch, kteří měli na vítr štěstí.

Po startu běhu na 10 km šestý Demong okamžitě dojel druhého Spillana a oba společně dotahovali Grubera, jenž po skoku jasně vedl. Po chvíli se jim to
podařilo. Rakušan se však Američanů trochu nečekaně udržel a vybojoval
první velkou medaili v kariéře.

Američané s Gruberem jeli skvěle a náskok dokonce navyšovali i proto, že se
sdruženáři za nimi dohadovali o střídání tempa v čele a začali taktizovat. V čele se proto objevil dva kilometry před cílem Churavý a snažil se velkou skupinu roztrhat. Podařilo se mu to na začátku třetího kola. Nakonec měl ještě dost sil, aby ve finiši předjel dva soupeře. "Věděl jsem, že do toho musím dát všechno, že konec už nějak dojedu. Tak to je a zaplaťpánbůh jsem to letos trénoval a vyplatilo se," řekl. Pátým místem vylepšil své osmé místo z loňského světového šampionátu v Liberci.

Vedoucí trojice přijela do finiše společně. Mistr světa z Liberce Demong nastoupil asi 500 metrů před cílem a závod rozhodl, neboť Spillane zaspal a má z OH třetí stříbro.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články