Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Savchenková se Szolkowým se počtvrté stali mistry Evropy

Bern - Němci Aliona Savchenková a Robin Szolkowy počtvrté získali evropský titul v kategorii sportovních dvojic. Na šampionátu v Bernu porazili o 2,59 bodu loňské šampiony Juko Kavagutiovou a Alexandera Smirnova z Ruska, třetí skončili další Rusové Věra Bazarovová a Jurij Larionov. Čeští krasobruslaři Klára Kadlecová a Petr Bidař obsadili sedmou příčku. Mladý pár se tak hned při své premiéře na velké seniorské akci prosadil do elitní evropské desítky. Jediné vážnější chyby se Češi dopustili v samotném závěru volné jízdy, kdy partnerka, která je v patnácti letech vůbec nejmladší účastnicí šampionátu, upadla při odhozeném trojitém lutzu.

Vedle toho je krasobruslař Michal Březina druhý po krátkém programu, v němž nestačil jen na Francouze Florenta Amodia. Další český reprezentant Tomáš Verner dnes po pokaženém trojitém axelu skončil pátý, ale před sobotními volnými jízdami má minimální ztrátu na stupně vítězů. 

Březina, jenž kvůli operaci třísel přišel o polovinu sezony, se v Bernu předvedl ve formě, která ho loni katapultovala do světové špičky. V jízdě za doprovodu japonských bubnů oslnil hned úvodním vysokým trojitým axelem a s podobnou lehkostí zvládl všechny ostatní skoky. Dvacetiletý krasobruslař tak poprvé v kariéře získal na seniorském šampionátu malou medaili za dílčí úspěch v jedné z částí soutěže a může bojovat o evropský titul, který z Čechů naposledy vybojoval před třemi lety Verner.

Je nám líto, video expirovalo.
ME v krasobruslení 2011 Švýcarsko


Musel by však smazat ztrátu téměř dvou bodů na brazilského rodáka ve francouzských barvách Amodia. Ten ve dvaceti letech debutuje na evropském šampionátu, ale potvrdil pozici účastníka prosincového finále Grand Prix a díky osobnímu rekordu se dostal do vedení.

Joubertovi se krátký program nevyvedl

Naplnit se stále může sen o dvou českých krasobruslařích na stupních vítězů. Čtyřiadvacetiletý Verner totiž sice v krátkém programu spadl při trojitém axelu, ale díky vůbec nejvyšším známkám za programové komponenty se udržel v kontaktu s nejlepšími. Jen díky povedeným kombinacím čtverného a trojitého toeloopu jsou před ním Rus Artur Gačinskij a Belgičan Kevin van der Perren, na které ztrácí necelý bod.  

Krátký program se vůbec nevydařil obhájci bronzové medaile Brianu Joubertovi, který startoval jako první z favoritů. Francouzský krasobruslař zaváhal už v úvodní kombinaci se čtverným toeloopem a při trojitém lutzu byl pak úplně z osy, takže následoval nevyhnutelný pád. Majitel devíti evropských medailí je tak průběžně až sedmý a hrozí mu, že poprvé od roku 2002 odjede z kontinentálního šampionátu bez cenného kovu.

Michal Březina
zdroj: ČTK/AP
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články