Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Savchenková a Szolkowy vykročili za titulem, v tancích vedou Kanaďané

Nice (Francie) - Němečtí krasobruslaři Aljona Savchenková a Robin Szolkowy vyhráli na mistrovství světa v Nice krátký program sportovních dvojic a mají nakročeno ke čtvrtému titulu. V úvodní části soutěže získali 68,63 bodu a vytvořili si náskok 1,53 bodu před čínskou dvojicí Čching Pchang, Ťien Tchung, pro kterou je šampionát prvním startem v této sezoně. Večerní program obstaraly taneční páry. Po krátkých tancích vedou olympijští vítězové Tessa Virtueová a Scott Moir z Kanady. Za vystoupení v latinskoamerickém rytmu získali 72,31 bodu a před pátečními volnými tanci vedou o 1,33 bodu před americkými obhájci titulu Meryl Davisovou a Charliem Whitem.

Němečtí krasobruslaři Aljona Savchenková a Robin Szolkowy
zdroj: ISIFA/EPA

Savchenková se Szolkowým, kteří kvůli partnerčině zranění přišli o mistrovství Evropy, vykročili za obhajobou zlatých medailí díky nejvyšší technické hodnotě jízdy. Tu jim zajistil mimo jiné odhozený trojitý axel, i když při něm partnerka dopadla na obě nohy. Ve známce za programové komponenty je předčili jejich čínští rivalové, dvojnásobní mistři světa a obhájci bronzových medailí.

Na třetí příčce je po krátkém programu překvapivě japonská dvojice Narumi Takahašiová, Mervin Tran. Ti si ziskem 65,37 bodu o bezmála čtyři body vylepšili osobní rekord.

Ruští favorité mají k medailím daleko

Krátký program nezvládli úřadující evropští šampioni Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov. Ruští reprezentanti, kteří na mistrovství světa obhajují stříbro a byli druzí i v prosincovém finále Grand Prix, nečekaně selhali při spirále smrti. Traňkov při ní ztratil rovnováhu, takže následně upadla i jeho partnerka. Kvůli tomu o více než dvanáct bodů zaostali za osobním maximem a patří jim až osmá pozice. Na stupně vítězů ztrácejí 4,89 bodu.

Ještě hůře než Volosožarová s Traňkovem dopadli další Rusové Juko Kavagutiová a Alexander Smirnov. Bronzoví medailisté z mistrovství světa 2010, kteří kvůli partnerově operaci slepého střeva přišli o mistrovství Evropy, jsou průběžně jedenáctí bez reálné šance na medaili.

Virtueová a Moir vyhráli krátké tance

Soutěž se zatím podle očekávání odehrává v režii párů z tréninkové stáje Igora Shpilbanda a Mariny Zujevové. Virtueová s Moirem i Davisová s Whitem předvedli bezchybnou jízdu, ozdobenou precizními twizzly ve vysokém tempu, ale Kanaďané tentokrát od rozhodčích získali o něco vyšší známky za technickou hodnotu i programové komponenty.

Hned za zámořské duo se k radosti domácích fanoušků zařadili úřadující mistři Evropy Nathalie Péchalatová a Fabian Bourzat, kteří navzdory nedávné zlomenině partnerčina nosu útočí na první světovou medaili. Za krátký tanec získali 69,13 bodu a do čtvrtečního finále půjdou s náskokem 2,66 bodu před čtvrtými Kanaďany Kaitlyn Weaverovou a Andrewem Pojem.

Výsledky MS v krasobruslení

Sportovní dvojice - krátký program:

1. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 68,63,

2. Čching Pchang, Ťien Tchung (Čína) 67,10,

3. Takahašiová, Tran (Jap.) 65,37,

4. Bazarovová, Larionov (Rus.) 65,02,

5. Duhamelová, Radford (Kan.) 63,69,

6. Suej Wen-ťing, Chan Cchung (Čína) 63,27.

Taneční páry - krátké tance:

1. Virtueová, Moir (Kan.) 72,31,

2. Davisová, White (USA) 70,98,

3. Péchalatová, Bourzat (Fr.) 69,13,

4. Weaverová, Poje (Kan.) 66,47,

5. Ilinychová, Kacalapov (Rus.) 65,34,

6. Cappelliniová, Lanotte (It.) 65,11.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články